Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Smink a kifutón

2016. november 18. 08:34 - patkószeg

slider1.jpg

A minőségi ló- és lovasképzés igazi problémája, hogy a végeredmény egyszerű, magátólértetődő, szinte unalmas. És éppen ezért nem látványos, ezért a felületes szaktudással rendelkező, vagy a kívülálló számára érdektelen. Mert hát mi is a "poén" abban, ha egy ló csak úgy felmegy a lószállítóra. (A tegnapi blogbejegyzést ide kattintva találod.) Mi különös van abban, ha a ló csak úgy öntartásban mozog és semmi érdekes nem történik, mi különös van abban, ha csak úgy egyszerű visszafogottsággal, de ló és lovas közötti harmóniával zajlik a lovaglás. Hát semmi.

És kultúrális szempontból éppen ez a kihívás, hogy miképp lehet a lovasok szélesebb körével megismertetni a lóval közös harmónia egyszerűségét. Hogyan lehet átadni ló és lovas belső boldogságának örömét, ha az nem harsány? 

Mert helyzet teljesen hasonló a ruhabemutatók kifutóján alkalmazott sminkeléshez. Mindenki valami egyedit, máshoz nem foghatót, messziről is jól láthatót akar látni. Bár mindenki tudja, hogy ami a kifutón elvárás, azt a hétköznapokban, "embeközelségben" nem lehet alkalmazni, családi körben például az szinte botrányos lenne, megütközést váltana ki mindannyiunkban.

Szóval a puccos mozgásokban, az elképzelhetetlenül "tökéletes" produkciókban, a rendkívül gyorsan elért és hihetetlen lovasteljesítményekben mindenki a túlsminkelt manökent lássa, holott a smink alá kellene látni - mert a lényeg ott található!

Fotó forrása: megszépítem.blog.hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5211970948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2016.11.18. 12:52:27

A ló is ember.Sajnos az egyszerűséget agyonütötte a kommersz szellem.Hány lovas tudja ma a ló pokróc méretét és hogyan kell összefogni használni.Már csak a piercing hiányzik a lovakról.De azért a nov 12 megnyílt szilvásváradi lovardát érdemes megnézni.Értékes beruházás.Nagyon tetszett a múltkori mondás a bécsi spa. isk lipicai elfelejtették a "lipicai lépést" talán egyik tenyésztési és idomítási eredmény.

magyar_lovaskultura 2016.11.18. 14:00:54

Nagyon fontos kérdést feszegetsz. Hamza Viki, Tászler Melinda (a sorrend szabadon cserélhető) bemutatói kapcsán sokszor gondolkoztunk ilyesmin. A megoldást nem tudom. Talán olyan filmeket kellene készíteni, ahol kijön a kontraszt. Pl. kép egyik oldalán Nuno Oliveira, a másik oldalán én mutatok be "vállat be" gyakorlatot. Szerintem mindenki azonnal "belátna a smink alá". :)

vettius 2016.11.21. 23:07:59

Elnézést kérek hogy egyszerű lelkes bérlovasként beleszólok, de nem itt hanem a lovardákban kéne kezdeni ahova a szülők benéznek és viszik a gyereket meg magukat. Ott lehet és sikerül is elrontani mindent! Nem az számít hogy a nagyközönségnek mit mutat a lovas világ hanem hogy meg tudja e fogni tartani azokat a lelkes gyerekeket akik eljutnak végre egy lovardáig! Mert amíg a tízéves fusztrált kamaszt nyeregbe ültetik pálcával a kezében, azt se tudja mit kell csinálni de már üti a lovat, a szülő felé meg eredmény kell... hát ló legyen ami bírja! NEM! szőrén, lépés ügetés vágta egyensúly, testtudatosság kinevelése, és nem eredmény hajszolás! Na majd ha ez lesz a vezérgondolat a legtöbb istállóban akkor lesznek igazi nagy lovasaink! Áldás!

WsrJmn Ktn N Nswt 2016.11.23. 07:58:03

@vettius: Ha a lovardák így működnének, nem lenne elég bevétel,s ha addig nem engednénk lóra a kezdőket, amíg a 'lovat meg nem tanulják', a lovaglástanulás a gyorstalpaló helyett évekre húzódna... S még ha akad is normális szülő, a kortárs csoport ereje óriási. Ugyanígy az interneté, az edző, oktató jó vagy rossz példájáé...

"Nem az számít hogy a nagyközönségnek mit mutat a lovas világ hanem hogy meg tudja e fogni tartani azokat a lelkes gyerekeket akik eljutnak végre egy lovardáig!"

Bizony... és egy csilivili versenyző életében is valószínűleg az az ember volt a meghatározó, aki először odavitte a lóhoz... S nem mindegy, hogy ő milyen nyomot hagyott.

Én nem látok tökéletest, sem emberfelettit a 'produkciókban', sőt, azt látom, hogy 'magasabb szinten' a látvány elfedi a türelem és a bizalom hiányát, a 'minden helyzetben'ottlétet, helytállást. Számomra többet ér az a ló, akinek a hátán lovasszínházban lépnek fel apró gyerekek, zabla nélkül, mint a csak a négyszög vagy az ugrópálya steril világában otthon lévő... Persze mindenkinek más a célja s ehhez más parnterre van szüksége.
A magam - azaz a hobbista - szintjén, a lovasiskolákra visszatérve, az, hogy egy kezdő lovas egy kikötött fejű lovon körbe tud kocogni, vagy a lovastábori HÉT végén fenn tud maradni vágtában leesés nélkül, örömmel tölti el a szülőt vagy a lovast (noha rendesen át van rázva), s amíg rá nem ébred, hogy ez így nem az igazi, veszi a bérletet, látogatja a lovardát...
süti beállítások módosítása