Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ami nem lazít, az feszessé tesz

2016. november 22. 06:36 - patkószeg

kepernyofoto_2016-11-22_6_32_39.png

Az elengedettség a lókiképzés kulcskérdése. Csak az elengedett ló tudja helyesen használni saját testét, ezért az elengedtetés a ló egészségmegóvásának legfontosabb eszköze. Az elengedtetés tulajdonképpen maga a lówellness, ezért minden lovaglásnak olyannak kell lennie az izmok ellazítása, az inak nyújtása és az ízületek hajlékonnyá tétele szempontjából, mintha a lovas gyúrója, gyógytornásza lenne saját lovának. A lovaglás minden mozzanatának, minden, a lóval végrehajtott feladatnak az elengedettséget kell szolgálnia. És ami ezzel szembemegy, ami nem lazít, az feszessé tesz.

A feszesség pedig nem csak testileg káros, hanem az maga az ellenállás, az együttműködés hiánya. Nemzeti lovaskultúránknak ezért központi gondolata az elengedtetés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7711987876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása