Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Milyen a jó talaj?

2017. január 21. 09:37 - patkószeg

pagosg0001.jpg

Lovardatulajdonosként gyakran szegezték már nekem, hogy cseréljek talajt, mert az nem elég rugalmas. Hát igen! A lovarda talaját bizonyos rendszerességgel cserélni kell, az nem olyan, hogy egyszer elékészítik és akkor az jó idők végezetéig. Ám tízből tizenegyszer valójában nem a talajjal van baj. Persze nehéz ilyenkor az igazságot kibökni és elmagyarázni a lovasnak, hogy a merevséget jól érzi, az rendben van, de rossz helyen, azt nem a talajaban, hanem a lovában kell keresnie. Nehéz arról beszélni, hogy míg az ő lova hangosan trappol, addig ugyanazon a talajon a másik ló halkan jár, mint a macska. Nehéz ezt elmondani, mert akkor kiselőadást kellene tartani arról, hogy a hangosan járó ló nem hátból jár, hanem combból és így nem csak a saját, de lovasa testét is rombolja minden egyes lépés során.

A kérdés azért is nehéz, mert a ló formájából nem lehet következtetni arra, hogy hátból jár-e a ló vagy combból. A hátból járás során a ló periodikusan megfeszíti és elengedi izmait. Ennek logikusan kétfajta ellentéte lehet. Az egyik az, hogy például fáradság miatt a ló nem tudja megfeszíteni izmait. Ezt mondjuk úgy, hogy a ló hát nélkül jár. A másik az, amikor a ló folyamatosan feszíti hátizmait. Ez a combból járás. A combból járó ló nem kényelmes, ráz.

1925266_680357705353957_1412831561_n.jpg

 

Sabine Oettel kurzus április 1-2-én a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában!

Részletek, és jelenkezés ide kattintva található

 

De milyen is a jó talaj? A fenti kép Pados Gusztáv tüzér tábornokot (!) mutatja. Ő volt a magyar dílovaglás utolsó olimpiai résztvevője. (Ez 1936-ban volt.) Szóval a természetes talaj megfelel a lókiképzés elvárásainak. A különösen rugalmlasra elkészített talajok a lovak extra mozgását, különleges alapadottságaikat hivatottak biztosítani, aminek persze semmi köze képzettségükhöz...

Az alábbiakban Kristina Winhoz iskolajármódokat mutat be. A videót példaként posztoltam, hogy a természetes körülmények teljesen megfelelőek akár kiugróan magas minőséű lókiképzéshez is. A videón piaffe, iskolavágta és passade (félperdülés végén ugrásváltás) feladat látható. A magasiskola különleges feladatairól ide kattintva olvashatsz továbbiakat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6912140543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása