Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Orrzó

2017. január 27. 09:14 - patkószeg

kantar-kombinalt-orrfekkel-chrome_39938_1.jpgElőrebocsátom, hogy utálom. A kantár helyes beállítását Laczi Tibortól volt tüzér századostól, a Budapesti Lovas Klub ifi edzőjétől tanultam: a torokszíj alá három, az orrszíj alá két ujjnak kell beférnie. Így persze az orrzót nem lehet használni. Ahhoz az orrszíjat is meg kell erősen húzni. Persze, amikor a kantár szabályos beállítását tanította Laczi Tibor, akkor még senki sem használt orrzót. És manapság is - ahol legalább a hagyományok formái fennmaradtak nevetségesen hatna az orrzó használata. Látott például valaki csikóst orrzóval lovagolni? A kollégák azt mondanák neki: "Öcsém, ezt neked ki tanította? Menj haza, köztünk így ne lovagolj!"

És hát miért is kell használni? Azért, hogy a ló ne nyissa ki a száját? De hát a tünetet akarjuk orvosolni, vagy az okot? A száj beszíjazásával a probléma megmarad! Éppen ezért számomra az orrzó használata a kihívásokkal való szembenézés elkerülésének beismerése, mondhatnám az igényesség nyilvános elutasítása.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4112159443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása