Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Simogatás vagy paskolás?

2017. február 11. 14:34 - patkószeg

Sziráki Ancsa írása:

Bizonyos körökben azt mondják, hogy nem szabad paskolni a lovat, mert az számára ismeretlen, hisz a ménesben nem alkalmazzák egymás közt a lovak – hogyan is tennék – és emiatt ijesztő lehet számára, félre értelmezi az emberi elismerést. Ez mind igaz, egy csikónál, aki még csak tanulja a közös nyelvet ember és ló között, viszont egy „rutinosabb” ló már tudja, mivel megtanulta, hogy ez is egyfajta dicséret, munkájával szembeni elismerés, egy bizonyos reakciójának megerősítése (persze az engedés után!). Ugyanakkor innen kezdődik, hogy egyedre vetítsük, melyik lónál melyik dicséret alkalmazható, melyiket hogyan értelmezi az a bizonyos ló. A simogatás egy közelebbi kapcsolatot feltételez, ami által – úgymond – beengedem az intim szférámba a jószágot. Ebből viszont egyes, erre hajlamos egyedeknél történhetnek visszaélések, úgymond „ránő az ember fejére”, munka közben kezdi el feszegetni a határokat, „ha ezt lehet, akkor még mit” alapon. Az ilyen jellemű lovaknál vélem úgy, hogy célra vezetőbb a paskolás használata, mert az egy bizonyos távolságot teremt a két fél között, nagyjából úgy, mint amikor a főnök elvi okokból nem tegeződik az alkalmazottjával, egy alá-fölérendelt viszonyt teremtve ezzel. Amelyik ló már érti a paskolás jelentését – és talán azért, mert a ménesben ez ismeretlen – elfogadja, hogy amit csinált az helyes, de nem értelmezi közeledésnek, mint egy simogatást (amelyik ló a ménesben simogat, az arra a bizonyos időre félre teszi a rangsort, bár az is igaz, hogy mindig a rangban magasabb kezdeményez, és – ebben nem vagyok biztos – ő is fejezi be azt). Tehát nem elvetendő egyik dicséreti forma sem, csak meg kell ítélni, mikor, milyen szituációban, és milyen jellemű lónál alkalmazható.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6912249026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csigás Zoltán 2017.02.12. 01:03:13

A "fejre növő" lovaknál pont nem célszerű a paskolás! Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy egy simogatással dicsért ló, a paskolást már büntetésként értékeli, ezért már ezzel is lehet fegyelmezni ha kell!

ppr 2017.02.12. 12:07:36

Kedves Zoltán!

Ne haragudj, de amit mondasz az butaság. A ló pontosan meg tudja különböztetni, hogy "vállon veregették" vagy "pofon vágták", mint ahogy szerintem te is különbséget tudsz tenni közötte, ha az illető, akitől kapod megfelelően szocializálódott. Parelliék nagyon egyszerű lényként írják le a lovakat, de valójában az ügyfélkörük, nagyon "egyszerű", képzetlen. Azt azonban mégsem mondhatták a fizető vendégeiknek, vevőiknek,ami nálunk szokás; hogy fiam te tartsál inkább aranyhalat, vagy menjél sakkozni. Ők Amerikában szocializálódtak és a szolgáltatóiparban tevékenykednek, ezért inkább "kifejlesztett" egy rendszert, ami jól eladható és analfabétáknak is működik (egy darabig).

magyar_lovaskultura 2017.02.12. 20:26:59

Parellitől függetlenül, a paskolást nem tartom jónak. Egyrészt azért, mert nemcsak azt kell nézni, hogy egy gesztus hogyan hat a lóra, hanem azt is, hogy az emberre hogyan hat. Márpedig paskolás az emberek között lekezelő gesztus, tehát ne támogassuk azt, hogy a lovas lekezelőleg bánjon a lóval. Az pedig, hogy a ló majd megtanulja, hogy ezt ő most jutalomból kapta, olyan, mintha a gyereknek meg akarnád tanítani, hogy ő most jutalomból kapta a spenótot, amit amúgy utál. Ráadásul a paskolás a ritmikus nyomás egy fajtája, fölösleges azzal terhelni a ló fejét, hogy ez most egy másfajta ritmikus nyomás, amire nem kell engednie. A jelzések következetes, mindig azonos értelmű használtatát Hempflingtől Philippe Karlig igen sokan hangsúlyozzák
Ha pedig attól tartasz, hogy a ló a fejedre nő, ha símogatod, akkor jutalmazd egyszerűen azzal, hogy pár percig békén hagyod. Jobban fog örülni, mint a paskolásnak.

ppr 2017.02.13. 18:39:53

Szeretem az ilyen analógiákat.
Erre most mit mondjak?
Bizonyos esetben a simogatás is lehet lekezelő, mint ahogy a váll veregetés sem az a legtöbb esetben. pl. Biztos láttad már sportolók körében, hogy valamilyen különösen nagy teljesítmény után megveregetik egymás vállát. Nem hiszem, hogy nem tiszta elismerésről van ilyenkor szó.
De ha ilyen aggályaid vannak, akkor te rágcsáld meg a sörényélét! Az természetes neki.... akkor, ha egy másik ló csinálja.

magyar_lovaskultura 2017.02.15. 18:25:50

Á, dehogy. A sportolók nem paskolják egymást, hanem megölelik és jól hátbaveregetik. A sörényt meg nem kell rágni, meg is lehet vakarni - tuti jobban örül neki a ló, mint a paskolásnak. Amúgy meg tőlem mindenki azt csinál, amit akar. Csak az én lovamat ne paskolgassa senki :)
süti beállítások módosítása