Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Remeg a gatyátok, mint a magyar focistáknak!

2017. február 13. 07:57 - patkószeg

A napokban Szokola Csaba barátom videót posztolt Imke Schellekens-Bartelsről, aki előadást tartott Magyarországon. Előre kell, hogy bocsássam: minden segítséget meg kell köszönnünk, mindenkit tisztelettel kell fogadnunk, nekünk magyar lovasoknak. Lovaskultúránk évtizedes mélyponton van, ezért minden segítő kezet meg kell ragadnunk. Sajnálom, hogy nem tudtam jelen lenni.

Azonban a posztolt videót megnézve, azt kell, hogy gondoljam, hogy Csabával nem ugyanazt a "műsort néztük". Számomra ez a lovaglás olyan, mint a díjlovaglás karikatúrája:

1. A ló nem tud állni.

2. A ló nem tud lépni: Olyan durván paszban jár, ami miatt a Tattersallban a nyolcvanas években akkora pofont kaptam volna, hogy...

3. A ló nem tud ügetni: Na, ami itt látszik, az a combbóljárás tipikius péládja. Úgy rázza a ló a lovasát, hogy csak egy dologban lehetünk biztosak - Imke Schellekens Bartelsnek veseköve biztosan nincs. A nyújtott ügetésről pedig ne is kelljen részletesen beszélnem, ha valaki tudni akarja, hogy milyen a cirkusztrott az itt láthatja.

4. Összeszedettséget nem mutat a ló semmilyen jármódban, de hát ilyen hanyattveremmagam üléssel hogyan is lehetne összeszedni a lovat?

Kedves Csaba! Hidd el, hogy ez a lovas egy paraszhajszállal sem jobb nálad! Tisztelheted (és tisztelnünk is kell Imke Schellekens Bartelst eredményei miatt), de ne remegjen a gatyád, ilyen produkcióra Te is képes vagy! És vagy féltucat másik magyar lovast is (Robitól Erikáig, Zsófitól Biankáig) ide tudnék sorolni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr312253410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2017.02.13. 14:59:55

Egy hosszú hátú, laza ágyék kötésű ló. Alkalmatlan alkat, ráadásul izgatott kiegyensúlyozatlan alkat. "lámpalázas".A bemutatott mozgás sorozat három részre szakadva,összeszedettség nélkül első rész-, lovas- (erőlködése),-és a hátsó rész kínlódása,hogy az első rész után menjen.Szerintem a harmonikus szilárd a lovaglási célnak megfelelő alkat azért fontos.Nem véletlen barb. nápolyi spanyol és lipicai lovak alkalmazása évszázadokon keresztül az iskola lovaglásba.Talán a selle de france lovakat is samuri iskola követelmények teremtették.A fényüzésre nem véletlen, hogy spanyol lovakat alkalmaztak nálunk is évszázadokon keresztül.A munka követelmények alkották meg az alkalmas lovat.
süti beállítások módosítása