Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iby Zoltán az egyenességről

2017. március 29. 14:44 - patkószeg

59133_102188203178748_7605624_n.jpgA napokban megjelent, A három E című cikkemhez (a cikket ide kattintva olvashatod) Iby Zoltán megjegyzést fűzött, amit a Zabla és Kengyel olvasóniak szíves figyelmébe ajánlok:

A ló ferdesége és a vele kapcsolatos lovas érzés vizsgálata során célszerűnek tartom kitérni még a lovas hasonló állapotára, hiszen a legtöbb embernek a bal oldala (bal kéz, bal csizma) gyengébb és némileg ügyetlenebb is, amely hatással van a lovunkra. (Ferdére lovagolt(!) ló, amely persze nem akaratlagos.) Tehát a lovas lóra gyakorolt hatása fokozhatja, jó esetben pedig korrigálja a ló fennálló ferdeségét. A lovas - amennyiben csak arra hagyatkozik -, hogy hogyan érzi a lova működését, csalatkozhat, hiszen érzése szerint egyformán használta a két kezét és két csizmáját. Valójában a lova érzi csak hogy az egyik oldal (bal) kevesebb hatást fejt ki, ami számára azon az oldalon több szabadságot enged. Csak gondolkodó, céltudatos munkával lehet ezen segíteni.

A fotón Iby Zoltán látható, forrás Facebook.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9712385507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2017.03.29. 15:36:34

Talán a legösszetettebb dolog ez a fránya 3 E.
Hogy állunk a lovas alkatával a 3 E -vel. Azért érdemes lenne a lovas alkatát is elemezni, mert bizony gyakorlatilag nem ritkán találtam „félre lovagolt nyerget, vagy jobban megnyúlt kengyel szíjat amelyek önmaguktól beszélnek.
A lovak alkata bizony annyira változatos lett a különböző hasznosítási módok miatt, hogy ez is befolyásolja a 3 E.
A telivérek ügetők (sulkyban vagy nyereg alatt) csikóként maximális sebességet kel teljesítsenek.
Vágtában Egyensúly első rész maximális terhelése és a hátsó rész leggyorsabb a test alátámasztása, a versenyvágtában. Az elülső lábak bizony nagyon sok versenylónál kifele kaszálva keresnek biztonságos talajfogást, majdnem a hátsó nyomvonalában. Sokszor bizony cél elött ijesztő látni ezt a mozgást.
A gátversenyeken ugorni is kel. A tehetséges lovak ezt is megoldják. A zsokék „majomülése” talán elhanyagolható, kevésbé befolyásolják a ló mozgását, esetleg ráfeküdve a nyakra kegyetlenül siettetik a hátsórész maximális sebességű test alá lépését.
Ügetők poroszkák repülő ügetésbe versenyeznek „ parforce” idomítás kegyetlen becsomagolással.
Az idomítási idő ezeknél 10-12 hónap az első kipróbálásig.
A lovak testalkatát az idomító majd díjlovaglásnál bizony még nem nagyon veszik figyelembe. viszont a követelmények azonosak.
süti beállítások módosítása