Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lépés

2017. április 03. 08:32 - patkószeg

1525013_680357302020664_334223806_n.jpg

A lépés a legkevésbé látványos jármód. Mindemellett, sokan a lépést tartják a legnehezebb jármódnak, mert a kiképzés hibái ebben a jármódban látszanak leglátványosabban. Talán ezért van az, hogy egyesek meg akarják szüntetni a nagydíjban, a díjlovaglás csúcsfeladatában a lépés feladatot. Nagy hiba lenne.

Nuno Oliviera, a XX. század egyik legnagyobb lovas mestere a fentiekkel ellenkezően a lépést tartotta a jármódok anyjának. És vitathatalanul igaza volt, hiszen amit lépésben nem tud végrehajtani a lovas, azt sem ügetésben, sem vágtában nem tudja magas minőségben végrehajtani. Ami lassú mozgás közben nem megy, az gyorsan sem fog sikerülni.

A lépés lendülete

Nagy kérdés, hogy van-e lendülete a lépésnek. A Nemzetközi Lovas Szövetség szabályzata egyértelműen azt állítja, hogy csak azoknak a jármódoknak van lendülete, amelyik rendelkezik lebegési fázissal. Mivel a lépésnek nincs, ezért a modernista megközelítés szerint a lépésnek nincs lendülete. Szemben áll ezzel a már fent idézett Nuno Oliviera álláspontja. Szerinte a lépésnek akkor van lendülete, ha átmenet lovaglása során, például ügetésbe való átmenet során, a ló sem nem emeli fel, sem nem süllyeszti le nyakát.

A lépés lábsorrendje, a ló mozgása

A lépés négyütemű jármód. A jobb elülső láb után a bal hátulsó, majd a bal elülső, végül a jobb hátulsó következik. A patadobbanások egyenlő időközökben hallatszanak. Az ilyen lépést campagne lépésnek nevezzük.

Amikor a jobb elülső lábát leteszi a ló, akkor emeli fel a bal hátulsó lábát. Ebben a pillanatban a jobb elülső láb a legelső (megelőzi a bal elülső lábat), a bal hátulsó láb pedig a leghátsó (hátrább van, mint a jobb hátulsó láb).

Amikor a ló a hátulsó lábát felemeli, akkor a csípője is felemelkedik. Amikor a földre teszi, akkor a csípő is lesüllyed. Ugyan így van az elülső lábbal és vállal is. Amikor a ló felemeli elülső lábát, akkor a ló válla felemelkedik. Amikor a földre teszi, akkor a váll is lesüllyed. Amikor a csípő és a váll egymáshoz közeledik (ez az a pillanat, amikor a hátulsó láb előrelendül), akkor a hát az azonos oldalon lesüllyed.

A ló gerincoszlopa mindeközben egyfajta hullámmozgást végez. Ez igen kényelmes. Minél elengedtebb a ló törzse, minél nagyobb a ló lendülete (a hátlsó láb súlypont felé lendülése), annál kifejezőbb ez a hullámmozgás, annál kényelmesebb a ló lépése. A lovas onnan érzi, hogy melyik lábával lép a ló (melyik lába lendül előre), hogy azon az oldalon lesüllyed a ló háta, csizmája a heveder felé lendül.

Ló a lovas ülésén

Amennyiben a lovas a lesüllyedő oldalakon ülőcsontjával felváltva megnyomja a ló hátizmát, azaz arra ütemesen ráterhel, akkor a ló egyre rövidebbet fog lépni, lelassul, végül megáll. A lovas azt tapasztalja, hogy kizárólag ülésével tudja lova iramát szabályozni, a lovat megállítani. Ha álló helyzetben tovább folytatja a hátizmok felváltva történő terhelését, akkor a ló megindul hátrafelé. Ha a lovas minderre képes, akkor azt mondjuk, hogy ülésére vette lovát.

A lovas motoros mozgása

A lépés nem csak a jármódok anyja, nem csak a ló mozgáskultúrájának javítását célozza. A lépés alkalmat ad a lovasnak arra, hogy saját mozgássorait begyakorolja. Adott helyzetben ugyanis szinte önállóan, szinte gondolkodás nélkül bizonyos, akár igen bonyolult mozgássorokat kell végrehajtania a lovasnak. Ez a motoros mozgás. Mindezeknek a begyakorlására leginkább a lépés ad alkalmat, hiszen hasonló helyzetben a lépéshez hasonló mozgássorokat kell végrehajtani ügetésben és vágtában.

Tavaszi ötnapos ló- és lovasképzés. Részleteket ide kattintva talász.

A lépés iramai

A lépének négyfajta irama van. Fiatal lóval legegyszerűbb a munkairamot használni, munkalépésben haladni. Vörös László megfogalmazása szerint a munkalépés a ló önmagától felajánlott iramának felső határán van.

A munka iramnál rövidebb az összeszedett lépés, míg élénkebb a középlépés. A középlépésnél egyértelmű kívánalom a hátulsó lábak úgynevezett túllépése, vagyis az, hogy a hátulsó lábak patanyoma megelőzze az azonos oldali elülső láb patanyomát. Ha a két patanyom összeér, akkor azt mondjuk, hogy a ló egy patanyommal lépi túl elülső lábát. Ha a két patanyom közötti távolság egy patanyomnyi, akkor azt mondjuk, hogy a ló két patanyommal lépi túl elülső lábát.

A nyújtott lépés a középlépésnél nagyobb iramú lépés. A hátulsó lábak határozottan nagyobb átlépést kell, hogy mutassanak nyújtott lépésben, mint amit középlépésnél lehet tapasztalni.

Az iskolalépés

A merev ló a hátulsó lábait a tiszta négyütemű mozgáshoz viszonyítva kissé később emeli és lendíti előre. Miután a hátulsó láb lépését az azonos oldali elülső láb követi, ezért késedelem miatt a hátulsó láb az aznos oldali elülső láb lépését kezdi közelíteni. A ló ilyenkor tisztátalanul jár, ami a lehető legnagyobb kiképzési hiba. Szélső helyzetben akár a tiszta kétütemű járás is kialakulhat.

Ennek teljesen ellentettje az, amit a helyesen összeszedett ló mutat. A helyes összeszedés hatására a ló ugyanis szorgalmasan, kissé hamarabb emeli és lendíti előre hátulsó lábait. Azokkal a megelőzően lépő, átlós elülső láb lépését kezdi közelíteni. Ez az iskolalépés. A ló ezt a típusú mozgást önállóan, természetszerűen ajánlja fel kiképzőjének, amit gyakran lehet megfigyelni lépésben végrehajtott farat be, oldaljárás és röviden hátraarc feladatokban. A tiszta négyütemű lépéstől való ilyen eltérés szabályos és kívánatos. Szélső esetben akár tiszta kétütemű mozgás is kialakulhat. A kétütemű mozgás nem feltétele az iskolalépésnek, de az iskolalépés lehet kétütemű is. A hátulsó lábak hamarabb történő előrevitele miatt azt lehet tapasztalni, hogy amikor az elülső lábát a ló leteszi, a másik hátulsó szintén a talajt közelíti, az előrébb van a másik hátulsó lábnál. (Holott normál lépésnél hátrább kellene lennie!) Álló képen a kétütemű lépést és az összeszedett ügetést nem lehet megkülönböztetni!

A hátulsó lábak hamarabb történő előrevitelének eredménye az, hogy a hátulsó lábak több időt “töltenek” a ló súlypontja közelében, ezért azok teherviselése növekszik. A hátulsó lábait jobban terheli a ló. Ezzel együtt az elülső lábak teherviselése csökken, a vállak megkönnyülnek. Ennek hatására a ló lábtöveit magasabbra fogja emelni, délcegebben kezd járni. Ez a délceglépés. Míg a kétütemű lépés tulajdonképpen piaffe lépésben, addig a délceglépés a passage léspésben végrehajtott "testvére".

A délceg lépés nem keverendő össze a spanyollépéssel, amikoris a ló nem azért emeli magasabbra lábtövét mert vállai megkönnyültek, hanem azért mert megértette kiképzőjének szándékát!

Szólj hozzá!
Címkék: Lovas Nemzet

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr8912341145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása