Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A nyak- és fejtartásról

2017. április 14. 06:56 - patkószeg

Az emberiségnek évezredes tapasztalata, hogy a jólképzett, együttműködő ló bizonyos fej- és nyaktartást vesz fel. Ezt nem csak a lovasemberek, de a kívülállók is pontosan tudják, mert a helyesen mozgó lóról alkotott elképzelésünk mindannyiunk kultúrájának része. Belső elképzelésünkben a jólképzett ló és a délcegen ívelődő nyak egymástól elválaszthatatlanok és ez így van rendjén.

De ez a belső kép a felelős azért, hogy a lovasok döntő része azt a bizonyos fejtartást és nyakformát erőlteti. Holott a nyakforma az elengedettség, az egyenesség és a kívánatos egyensúly eredménye, ezért szárakkal való mindennapos küzdelem, a fej és a nyak erőszakos pozícionálása során nem az okkal, hanem az okozattal foglalkozik a lovas. Így pedig eredményre nem juthat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9912425455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása