Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Monty Roberts és Tuska Pali

2017. május 03. 11:14 - patkószeg

A napokban, Monty Roberts magyarországi kurzusa kapcsán megszólalt Tuska Pál is. Sokan félreértették. Pedig mondandója világos és egyszerű volt, amit - végül is - a szakállas viccel lehet összefoglalni:

Két krokodil úszik a Nílusban. Feljönnek levegőt venni. Az egyik megszólal: "Jaj, de gyönyörű ez a Nílus!". Másodszor is feljönnek és ugyanaz a krokodil ismét megszólal: "Jaj, de gyönyörű ez a Nílus!" Mikor már harmadszor is ugyanez történik, a másik is megszólal: "De a mi Volgánk sem kutya, alezredes elvtárs!"

Monty Roberts méltán világhírű lovas mester. Tudása, hozzáértése nem lehet kétséges senki előtt sem. Ám hozzá kell tennem, a szememben Tuska Pál szakmaisága egy szemernyivel sem kisebb. Az az ember, aki az atlantai olimpia terepversenyét akadályhiba nélkül teljesítette, az aki az alábbi videón látható lovast és lovat felkészítette, akinek a háta mögött Monty Robertshez hasonlóan számtalan ló belovaglása és kiképzése áll, nem utolsó sorban, akit magam is mestereim között tisztelek, az szakmaiságban egy színvonalon áll a legnagyobb kortárs lovas mesterekkel, így Monty Robersszel is.

Kajászói Matiné 2017. május 20 délelőtt 10:00 - 13:00

Hogyan tanítsuk az oldaljárást? Kell-e az ugrások között a lovat hajlítani? Miért kell farat be lovagolni ha sokat fog a ló? Hogyan kell a hosszhajlításokat a fiatal lónak tanítani? Mi az a vállat be ülés?

Matiné a hosszhajlításról: elmélet és gyakorlat részletekért ide kattints!

Persze Monty Roberts és Tuska Pál között nagy különbség is van. Monty Roberts nemzetközi márkanév - ismertségét kemény és tudatos munkával évtizedek óta sikeresen építi a mester. De ez ne tévesszen meg senkit! A nagyszerű és fényes brand láttán senki ne gondolja, hogy a hazai szakemberek kisebb gyakorlattal rendelkeznének, ne tudnának a lókiképzés csínjáról-bínjáról kevesebbet, mint az amerikai mester. A márkanév a szaktudás egyfajta csomagolása és ha a hazai csomagolás kevésbé tűnik is csillogónak, ha a hazai szakemberek ismertsége nem tudja felvenni a versenyt Monty Robertséval, attól még szaktudásuk ugyanolyan színvonalú! Mert hát Tuska Pali mellett tucatnyi másik hazai lovasembert is ide tudnék sorolni, akik a szememben hasonlóak Monty Robertshez...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr3312475973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2017.05.04. 19:20:01

Tuska Pál "megszólalása" olvasható valahol?
süti beállítások módosítása