Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Horsemanship része a klasszikus képzésnek

2017. június 24. 10:14 - patkószeg

Semmi új nincs a nap alatt, nagyot téved az, aki azt gondolja, hogy az emberiség 6.000 évnyi lóval való foglalkozása után bármi újat lehet kitalálni. Persze a modern ember kellően önhitt és műveletlen - okosabbnak gondolja magát mindenkinél, különösen az elődöknél, de gyakran azoknál is, akik az övéktől eltéről tapasztalatokkal rendelkeznek. És hát ahogyan lenni szokott, az önhittség előbb utóbb a másik lovas lenézésébe torkollik.

A félreértések elkerülése végett kell jelezni, hogy a klasszikus lókiképzés része a horsemanship sőt, az a fiatal lóval való munka megkerülhetetlen része. Ezt elődeink tudták. Persze a kalasszikus írásokban nem lehet sokat olvasni róla, hiszen a horsemanship száz évvel ezelőtt, a temészettől még nem elidegenedett ember kultúrájának szerves része volt. A leadership, a ménesvezérség elérése, a követő magatartás kialakítása nem csak a lovak, de minden háziállat kapcsán nyilvánvaló technikája volt az állatokkal végzett munkának. És ez az állatokkal nem versenyzői (teljesítmény és haszonelven működő) gondolkodásnak és viselkedésnek mindmáig része. Nehogy már azt gondolja valaki, hogy a hortobágyi csikósnak magyarázni kelljen, hogy mi a horsemanship, vagy a hatökröt hajtó gazdának azt, hogy mi a leadership. A teljesítmény és haszonelven működő lovast persze mindez nem érdekli és idegen számára, hiszen nem egy életen át akar lovával együttműköni, csak a következő versenyen, vagy addig, ameddig valakinek el nem adja. De például a gazdaember ezt nem teheti meg: havonta, évente nem cserélheti le, nem kukázhatja ki a lovát, mint ahogyan azt a "modern ember", a "sportlovas" gátlás nélkül megteszi.

Szóval a horsemanship természetes része a klasszikus lókiképzésnek. Elődeink a horsemanshippelést a lókiképzés munkához szoktatási szakaszának nevezték.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9212617385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2017.06.27. 15:41:47

Gondolom az angol nyelvi környezetben "natural horsemanship" nevű jelenségről beszélsz. A "horsemanship" önmagában csak nálunk kezd valamiféle szakkifejezéssé válni. Angolul csupán lovászatot, lovaglást, a lovas ember képességeit jelenti, nem valami konkrét irányzatot. Pl. Xenophón Peri Hippékész (A lovászatról) című könyve angolul az On Horsemanship nevet viseli.
Amúgy persze igaz: nincs új a Nap alatt. De az arányok, a hangsúlyok, a fölfogás folyton változik, idomul. Erről Te is sokat szoktál beszélni, amikor arról van szó, milyen is lesz a XXI. század lovasa.
Surján György
süti beállítások módosítása