Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hát persze, hogy az "Erdélyi Lovasok"!

2017. július 29. 08:40 - patkószeg

18952824_10154980846386622_2664217548627521709_n.jpg

Az elmúlt hetekben olyan fotót vadásztam, ami azt lómozdulatot ábrázolja, mint ami a régi százforintoson látható. Vonatkozó posztom ide kattintva található. És hát hol máshol találtam meg? Hát persze, hogy az Erdélyi Lovasok facebook oldalának fejlécén. Nem tudom, milyen lovak láthatóak rajta, de azt gondolom, hogy erdélyi magyar lovak.

Hogy mégis miért nem különös, hogy itt találtam meg, amit mindent felkutatva kerestem. Mert a magyar lovasszív része a carriere jármód. Az a közös kultúránk (az a magyar lovaskultúra), hogy valahol mélyen belül mindannyian azt képzeljük a jó lóról, azt gondoljuk jónak, mint ami a képen látszik. És nehogy azt gondolja bárki, hogy a világ más tájain ez ugyanígy van! Európa nyugati és északi felén egészen mást gondolnak a lóról. Ott más lófajták vannak. Szívük mélyén persze ugyanarra áhítoznak, mint amit mi is szépnek és természetesnek gondolunk. De "bernáthegyi kutyáikkal" hogyan is álmodozhatnának falkavadászatról! :)

Köszönöm a fotót Erdélyi Lovasok. Köszönöm, hogy tartjátok a magyar lovaskultúrát. Hisz a kultúra idehaza is kopik, az eredeti cikk nyomán számtalan támadást kaptam, hogy ilyen mozdulat nem is létezik. De hát persze, hogy van - legalábbis Erdélyben! Lotz Károly mégis jól látta, Jókai mégis jól írta! Legalábbis a képen látható kiscsikó úgy tudja! :)

100ft-2-800x350.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2412697995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2017.07.29. 17:44:28

Vitathatatlan az "en carrier"-ben mozgása a felső képen lónak és csikónak (menekülnek az ember nem zavarja) de nagyon sokszor mindig csak egy láb fog hamarabb talajt., de azért csak két dobbanás halszik.A világos pejnél jobb hátsó már talajt fogott töredék idő alatt-. A csikó jobb elsővel készül talajt fogni.Sok sok sorozat felvétel szükséges. Természetesen létezik az alkat követelte egyéni mozgás sorozat a biztos talajfogás szükséges igénye.
süti beállítások módosítása