Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Campagnekiképzés

2017. augusztus 22. 08:34 - patkószeg

0303.jpg

Az összeszedés formális célja a hátulsó lábak ízületeinak meghajlítása. Ez két lépésben történik: a csípőízület majd és a térd, csánk meghajlításával. A térd és csánk hajlíása a vonatkozó ínredszer miatt egyszerre történik. A csípőízület hajlítása a hátulsó láb hosszan előrelendítésével történik. A csípőízület meghajlítása előfeltétele a térd és csánk ízület meghajlításának. A három ízület egyszerre történő hajlítása a konchalítás.

A csípőízület halítása, a hátulsó láb súlypont alá léptetése képesség és szándék kérdése. Ki kell nyújtani a hátulsó láb izmait és inait (képesség) és kellően szorgalmassá kell tenni a lovat, hogy az alálépést önmagától, folyamatosan biztosítsa. A térd és a csánk meghalítása ugyanis a súlypont felé lépő hátulsó lábakra történő súlyfelvétellel (felvétellel, paráddal) történik és az összeszedés kezdeti szakaszában a felvevő segítésggel egy időben nehéz fenntartani a hátulsó lábak hosszan súlypont felé történő lépését. A hátulsó lábak képességének és szándékának kialakítása a campagnelovaglás. A campagnekiképzés a német idomítási skála logikája szerint a lókiképzés második szakasza, a tolóerő kifejlesztésének szakasza. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2812771020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása