Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szirtes sejtés

2017. augusztus 29. 09:20 - patkószeg

13450825_1321352367879434_6852692273974014656_n.jpg

A matematikában sejtésnek nevezzük az olyan állítást, ami a matematikai logika eszközeivel formálisan nem bizonyított, mégis erősen valószínű. Úgy látszik a lókiképzésben is létezik ilyesmi.

Szirtes Bence vetette fel, hogy a lovak természetes ferdesége balra kieső vállal, jobbra kieső csípővel érzékelhető. Bence sejtése az, hogy ha a ló ellenkezik, akkor a természetes ferdeséggel ellentétesen jobbra kezd vállazni, csípője pedig balra esik ki. Érdekes, de sokszor én is ezt tapasztalom.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr3412787334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2017.08.29. 21:29:43

Hogyan tud a ló fara és válla egyszerre és ellentétes oldalon kiesni? Számomra a "kiesés" nemcsak ferdeséget jelent, hanem azt is, hogy a ló súlypontja a kiesés irányába tolódik. Márpedig kétfelé nem tolódhat. Az én sejtésem az, hogy a természetes ferdeség "farat be" típusú, vagyis a ló fara esik ki, és a homorú oldala felé mozog - erről Endrődy Ágoston is ír; ezzel szemben a lovas súlya alatt, a lovaglás következtében ebből "vállat be" típusú ferdeség lesz, vagyis a ló válla esik ki, és a kiesett válla, vagyis a domború oldal irányába kezd sodródni. Vagy rosszul gondolom?

patkószeg 2017.08.30. 07:05:10

@magyar_lovaskultura: Szerintem túlbonyolítod. A ferdeség olyan, mint mikor az utánfutóval tolatsz és bebicskázik. Lehet azon vitatkozni, hogy nevezzzük, de a futó rossz irányban áll, az erő nem tud helyesen végighaladni rajta, nem lehet tovább tolatini. Meg kell húzni előre, ki kell egyenesíteni és akkor ismét lehet vele tolatni, a szerkezet ismét "működőképes". A bebicskázott helyzetet sokféleképp le lehet írni, de a lényeg az, hogy a vonóhorognál erre mozdult, a vontatmány vége arra. Ezzel együtt érdekes, amit írsz, megfigyelem, az Endrőy idézetet pedig megkeresem.

magyar_lovaskultura 2017.08.30. 16:02:36

@patkószeg: Először is bocsánat az elírásért: Erdődy (n nélkül) Ágostonról van szó. Az ide vágó idézet így szól: "A természetes ferdeség a mar tájáról indul ki és enyhe kitérést mutat a gerinc vonalában, ezzel a far oldalirányú eltolódását okozza. Ez valójában öröklött felépítésbeli hiba, és csaknem minden négylábúra jellemző, a legnyilvánvalóbb a kutyáknál."
Itt pedig képek is láthatók Mici kutyánkról akinek valóban a fara megy ki, és hogy Bencének is igaza lehet, valóban jobbra, tipikus farat be helyzetben.

magyar_lovaskultura 2017.08.30. 16:57:28

Na, teljesen hülye vagyok, mégiscsak Endrődy. A Lovasakadémia sorozatban megjelent magyar kiadásban a vonatkozó rész a 116. oldalon található, a birtokomban lévő angol kiadásban a 162. oldalon. (Érdemes az eredetit figyelni, mert van pár fordítási malőr. - De ez a szakasz jól van fordítva.)
süti beállítások módosítása