Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Becs' szóra én jobban izgulok!

2017. november 16. 07:36 - patkószeg

23627198_10210002961732264_1255719086_o.jpg

Szombaton, délután egy órai kezdettel rendezem idén a Magyar Lovaskultúra Ünnepét a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában. Az eseményen Szirtes Bence piaffe tesztet, valamint a lépés-ügetés hosszhajlítások tesztjét mutatja be.

Szirtes Bence a magyar lovasszakemberek fiatal generációjánk egyik legigéretesebb tehetsége. Motiváltsága, munkaszeretete, szellemi nyitottsága, a szakmával szemben mutatott alázata példaértékű. Számomra megtisztelő, hogy a tesztek nyilvános bemutatásával is kifejezi együttműködésünket.

De hát mit is mutat be? Azt, amit már ezerszer bemutatott mindannyiunk előtt, azt, amit álmából fölkeltve is tud. Számára és Zénó számára ezeknek a feladatoknak az előlovaglása kb. olyan, mint egy diáknak nyilvánosan felolvasni egy verset, vagy levezetni egy untig ismételt matematikai bizonyítást.

A tesztek azonban mindezzel együtt nem egyszerűek. A piaffe teszt során álljból, majd valamilyen jármódból (ügetés, lépés, vagy hátralépés egyikéből) kell piaffe feladatot kezdeni, majd álljba és az adott jármódba visszatérni. A lépés és ügetés hosszhajlítások tesztjében lépésben és ügetésben vallat be, farat be, farat ki, oldaljárás feladatokat kell bemutatni, lépésben ezen felül perdülést és repulont is. Minden feladatot mindkét kézre teljesíteni kell. Az egyes feladatokat többször is be lehet mutatni. A tesztek minősítése során nem a feladatok tökéletes bemutatásán van a legnagyobb hangsúly, a tesztek a kiképző hozzáértését hivatottak tanusítani, így a tesztek során az a legizgalmasabb, hogy adott szituációkban milyen kiképzői, pedagógiai megoldásokra képes, szakmai eszköztárából miket alkalmaz. Másrészről a tesztek nem különleges látványosságok, hiszen a természetes, magától értetődő dolgok jellemzője az egyszerűség. A legjobb teszt az, amiről a szemlélő azt gondolja, hogy ő maga is meg végre tudná hajtani, a legjobban kiképzett hátasló olyan, amiről a szemlélő azt gondolja, hogy ilyen lóval gyerekjáték a feladatok végrehajtása.

Fenti képen Szirtes Bence látható Zénó nevű lovával iskolaállj feladatban a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7813283057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M János 2017.11.16. 08:46:02

patkószeg!
Mikor valaki elmegy egy társaságba, és tisztességesen felöltőzik, nem csak magáért teszi, hanem a többiek iránti tiszteletből is! Ezért a csizma nélküli profi produkció számomra azt jelenti, hogy a lovas tiszteletlen, ezért helyből -50% levonás, nálam.
süti beállítások módosítása