Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A piaffer

2018. február 12. 07:50 - patkószeg

Napjainkban nagy divatja van a kvadratikus, azaz olyan lovaknak, amelyek teste nézetbe foglalható, a marmagasság és a törzshossz közel egyenlő. Az ilyen lovakat leginkább a barokk, spanyol, valamint portugál lófajták testesítik meg.  A divat érthető. A kvadratikus lónak - felépítéséből fakadóan - egyensúlyi problémája még lovassal a hátán sincs, látványos ültetettség már néhány év munka alatt is elérhető, piaffe szerű mozgáshoz viszonylag hamar eljut a kiképző. Az ilyen lovat nevezzük piaffernek.

De a piaffer ló csapda, mert a könnyen elérhető, valódi tartalom nélküli forma délibábként csalogatja a lovast, holott a piaffer ló kiképzését is ugyanolyan hosszasan kell felépíteni mint a többi lóét, hiszen az egyensúly amúgy is meglévő adottságából nem következik az összeszedettség. Az a kiképző, aki csak az egyensúllyal foglalkozik, óhatatlanul megfeledkezik az ütemesség, az elengedettség, a támaszkodás, a lendület, az egyenesre igazítottság kérdéseiről, mint a helyes összeszedettség előfeltételeiről. A helytelenül lovagolt piaffer ló a fotókon kiváló, mozgásban látva azonban a néző szinte el sem hiszi, hogy ugyanazt a lovat látja. Ez a forma és a tartalom különbségéből adódik. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6213657754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2018.02.12. 14:17:44

Az egyenesre igazítottság kettőn áll "a lovon és lovason,. mind kettőnek a kifogástalan alkatán. .A lovas ferdeségét szegény ló próbálja javítani, de a ferde ló is ronthatja a lovast. Ideális ember és ló alkat ritka.A fura "ötödik jármódokat" tölt stb. nem véletlenül alakították ki az emberek.A spanyol lovakkal díszelegni bizony nem nagy teljesítmény. Komoly téma, Wesselényi nem véletlenül számolja fel ménesét.Azért érdemes néha megnézni a "Samuri iskolát" milyen szépen egyedileg dolgoznak az ott idomított lovak.A mi örkény táborunkkal se kel szégyenkeznünk.Minden adott és többet ér a magyar kultúrát tisztelni mint az idegent majmolni.
süti beállítások módosítása