Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolavágta

2018. március 29. 07:19 - patkószeg

Sárvári Evelin iskolavágtája. "A ló teljes átengedettségét és fordíthatóságát csak az iskolavágta adja meg." A videón látható iskolavágta mesteri, monhatnám tanári.

Az 1926-os katonai szabályzat 655. paragrafusa az alábbiakat írja:

"Az iskolavágta: tökéletes rövid vágta, de fokozottabb konchajlítással.
Ha a ló rövid egyensúlyvágtára hajlandóságot mutat és e mellett tökéletes tartással jár, ezt idönkint még jobban megrövidíthetjük - amikoris a ló felvételét különösen a külső szárra kell támogatnunk. 
Eleinte a felvétel nagyon óvatosan történjék és már néhány rövidített ugrással is meg kell elégednünk. 
Az iskolavágta kifejlesztéséhez a lónak az oldalbordákban való fokozott hajlítása és fokozottabb összeszedése is szükséges, hogy hátulsó lábait aláléptethessük és hajlíthassuk.
Ha a tiszta háromütemű rövid vágtának nagy a lendülete, az ütemnek - a külső szár erősebb hatásával eszközölt félvisszatartással és a külső combnak a ló külső hátulsó lábát fokozott előrelendülésére öszötönző ütemes előrehajtásával történő - felvétele a koncízületeknek és bordáknak az "Iskolaszerű négyütemű vágta" eléréseére vezető hajlítását fogja előidézni.
A négyütemű vágtának sem szabad azonban vontatottnak lennie.
Mint a többi iskolajármódnak az iskolavágtának is lendületével és puha élénkségével kell kitűnnie.
A négy dobbanásnak közvetlen egymásután és páronkint (hátulsó és mellső lábak) egyenlő időközökben kell hallatszania.
A helyesen lovagolt, élénk lendületes iskolavágtánál a négy dobbanás oly gyorsan követi egymást, hogy ezt és a három dobbanásos egyensúlyvágtát hallás után nehezen lehet egymástól megkülönböztetni.
Ez a körülmény gyakran arra a téves felfogásra vezet, hogy az iskolavágtánál is csak három patadobbanást szabad hallani.
Ha az iskolavágtánál mind a négy patadobbanást tisztán, de különböző erősséggel halljuk, a vágta nem elégé tiszta és átengedett.
Ha a lovat az egyensúlyvágtából az iskolavágtához már könnyen össze lehet szedni iskolavágta már lépésből és állóhelyből is kifejleszthető.
Lépésből való beugratáshoz a lovat először jól össze kell szednünk és addig kell rövid, szapora lépdelésre serkentenünk, míg a ló az elejét emeli. Ebben a pillanatban kell a ló beugratására a segítségeket rendes módon adnunk.
A beugratást állóhelyből hasonló képen végezzük, vagyis a lovat először helyben való lépdelésre kell ösztönöznünk. A vágta segítségeit abban a pillanatban kell adnunk, mikor ennél a ló teljesen átengedetté válik és a hátulját sülyeszti.
A ló teljes átengedettségét és fordíthatóságát csak az iskolavágta adja meg.
Vágta iskolájára megszabott összes gyakorlatokat, a perdülést és nyolcast csak akkor gyakolorjuk, ha a ló az iskolavágtában eléggé kiképzett."

Szólj hozzá!
Címkék: iskolavágta

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9013785690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása