Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az összeszedettség két mozzanata

2018. április 05. 07:32 - patkószeg

A ló összeszedettsége egyszerre mentális és fizikai kérdés. Mentális abban az értelemben, amit a tanár a diáktól vár el, amikor azt kéri: "Szedd össze magad, kisfiam!" Ilyenkor teljes figyelemmel kiegészített koncentrációrt kér a diáktól. De most nem erről, hanem az összeszedettség fizikai oldaláról szeretnék gondolatokat megfogalmazni.

A fizikai összeszedettség - egyebek mellett - a ló "összetolását", kompresszióját jelenti. De hát hogyan lehet ezt elérni egészen finom támaszkodás mellett, hogyan kell elképzelni mindezt, hogy ne az elöl húz hátulról présel egyébként teljesen hibás helyzetbe kerüljön a lovas. Ugyanezt a kérdést úgy is meg lehet fogalmazni, hogy mitől nem fog előretörekedni a ló, mitől marad rövid iramban, ha a lovas a lendületet, az előrelovaglást nem szünteti be? Attól, hogy az összeszedettségnek fizikai értelemben két mozzanata van: a hátusó lábak előrelovaglása és a súlypont hátravétele. Ha a lovasnak sikerült hátravennie a ló súlypontját, akkor a csizmák nem fogják gyorsítani a lovat, hiszen hátravett súlyponttal képtelenség előrefelé gyosrulni, a csizmák ezért nem előrehajtólag fognak hatni, hanem csak a lendületet növelik, a ló hátulsó lábait léptetik a súlypont felé.

Persze mindez nem egyszerű, mert a ló a lovas kétfajta, de egyidejű igényét (súlypont hátra, hátulsó lábak előre) csak igen hosszú képzés eredméneként érti meg. Először a kétfajta kérést külön-külön, például felváltva kell kérni a lótól. A fiatal lónál az előrelovaglás során az ülés mellett a csizmáknak van szerepük és ilyenkor elöl teljes szabadságot kell adni, a szárakkal engedni kell. A súlypont hátravétele során viszont a csizmák tevékenységét kell beszüntetni, hogy az ülés és a szárak telesen érthető információt adjanak a lónak. Ez a szétválasztott segítségekkel való lovaglás technikája, amit másképp a szárak csizma nélkül, csizmák szár nélkül kifejezéssel szoktak megfogalmazni. Amikor a ló szétválasztott segítségekkel már teljesen érti az összeszedettség "két mozzanatát", akkor meg lehet kísérelni egyszerre is a ló felé a kérést érvényesíteni. Ez az összeszedettség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9413811130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása