Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolalépés - iskolaállj

2018. április 07. 06:41 - patkószeg

Szirtes Bence iskolalépése és iskolaállj feladata. "A mesteri, úgynevezett iskolalovaglás az iskolalépésen alapszik, azzal kezdődik és azon épül föl." A videón látható iskolalépés és iskolaállj mesteri, monhatnám tanári.

Moys Elemér huszár ezredes, XX. századi nemzeti lovas szakirodalmunk egyik legtermékenyebb szerzője, az alábbiakat írja az iskolalépésről:
"A mesteri, úgynevezett iskolalovaglás az iskolalépésen alapszik, azzal kezdődik és azon épül föl...Az iskolalépés kitűnő testedző gyakorlat, melynek révén a ló a két idomító egység együttes és összehangzó alkalmazása által arra kényszerül, hogy járógépezete egész szerkezetét és az ezzel összefüggő egyéb testi berendezésének valamennyi szervét működsébe hozza...Az iskolalépés tulajdonképen nem egyéb mint a helyesen végrehajtott piaffe-nak a fele...Egyedül csak az iskolalépés által tudja a lovas elérni azt, hogy az ügetés minden fajtájában a ló helyes, szabályos, de emellett szép lendületes, könnyed mozgást fejtsen ki...Az iskolalépést a lónak mindig előrefelé, szabatosan és teljes biztonsággal kell végrehajtania az egyenes vonalon, a fordulatokban, piruettekben, a fél és egész oldalazásban, jobbra meg balra éppen úgy, mint a "vállat-be" és "farat-be" oldaljárásokban és ezek ellenkező állásaiban, sőt mi több, még a hátramenő mozgásban is...Az így végrehajtott iskolalépés teremti meg azt az állást, melyben a ló felegyenesedett, de mégis meghajlított nyakkal, a fejét a nyakszirttől kissé ferdén hátrafelé hordja, miáltal a feszítőzabla (vagy a csikózabla) az első nyakcsigolyára hat."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7713815650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása