Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Thomas Krist: Mi ment félre? Nézd a különbséget!

2018. április 10. 06:34 - patkószeg

14202731_1090080127741766_2721831829637855110_n.jpg

Thomas Krist

5f480791131192921c3b5aa24cc2a19c--war-dressage.jpgElőzetes megjegyzés Thomas Krist cikkéhez: Ma reggel puha voltam. Elolvastam Krist úr cikkét, lefordítottam, azután a végén azt gondoltam, hogy mégis csak mellőzöm a cikk megosztását - tekintettel a díjlovasok érzelmeire. Azután Zerinváry Szilárd barátom megosztásával találkozam, aki nem volt rest az írást közreadni. Szeretném ismételten kifejezni, hogy az írás nem díjlovaglás ellenes, nem a lovassport ellen íródott. A mondandója csupán annyi, hogy a szerző tévesnek gondolja napjaink top sportolóinak lókiképési megközelítését, tévesnek gondolja azok pozitív elbírálását. A szerző - klasszikus képzettségével - arra világít rá, hogy a modern díjlovaglás lényegi kérdésekben tér el a klasszikus megközelítéstől. Én is ezt gondolom, Szilárdnak pedig köszönöm lovasemberi kiállását. Az alábbiakban pedig Thomas Krist cikke olvasható:

2016-08-12-dressage-thumbnail.jpg"Az olimpia jelmondata: "Gyorsabban, magasabbra, erősebben!" És hát napjainkban hozzá kell tennni, hogy "Az idő pénz!" Mindezt persze a lovaknak kell megfizetniük. Manapság a sportlovak átlagos használati ideje nyolc év - ami tény. Ezt korai egészségügyi hibáknak és problémás karatereknek szokták betudni. És ezzel kész. Régen a díjlovaglás volt a lovakért és a lovasok a mit, hogyan és miértet értették, a ló pedig ennek eredményeként a társuk volt.

Napjainkban a lovak vannak a díjlovaglásért. A lovasok tulajdonosok és anélkül használják őket, hogy különösebben érdeklődnének, vagy "időt pocsékolnának" a lókiképzés elméletének elsajátítására, vagy lovaik megértésére."

A második képen Alois Podhajsky (1936., belini olimpia), a harmadikon Isabell Werth (2012., londoni olimpia) lovaglása látszik.

Utóirat: Egy jelen lévőtől :) úgy hallottam, hogy Isabell Werth nem mert saját lovára visszaülni a olimpiai érme átvétele után... Ha így volt, azt gondolom, hogy jól tette.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr1113822236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cavallier 2020.10.07. 23:24:13

A mai díjlovaglást nézve sajnos az állapítható meg,hogy a lótenyésztés gyönyörű lovakat produkál kiváló alap jármódokkal ellenben a lovasoknak a látszat szerint nincs fogalmuk a helyes,a klasszikus kiképzés módjáról. Sajnos ma a pénz fétise tönkre tette ezt a gyönyörű és nagyon nehéz sportot is. A rossz szemlélete csak mélyíti a díjlovas bírák működése is akik a nagydíjban mutatott piaffnak nevezett totyogásokat az ültetettséget nélkülöző bemutatást magas pontokkal jutalmazzák. A mutogatós ügetést elfogadják nyújtásnak a ló hátulja szinte csak szalad az eleje után nem pedig tolja a lovat előre, de lehetne tovább folytatni a visszásságokat .
süti beállítások módosítása