Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Piaffe gyakorlatok

2018. június 01. 14:42 - patkószeg

IMG_3017kicsi.jpgNem piaffe-ozni szeretnék: a piaffe csupán eszköz, egyfajta szerszám a ló ügyessé tételére, az ügetés kifejlesztésére, egyben a minőségi vágtamunka előkészítője

A piaffe a magas szintű lókiképzés kulcsfeladata. Segítségével lehet a könnyedséget és az önhordást véglegesen kialakítani ügetésben. Meg is fordíthatjuk az állítást: iskolaegyensúlyban végzett ügetésre először csak lassú menetben, majdhogynem állóhelyben képes csak a ló – ez a piaffe. Később az előrehaladást egyre inkább fokozhatja a kiképző és (ha a ló megtartja az egyensúlyi pozícióját, azi iskolaegyensúlyt) a piaffe-ból passage-ba jut.

A piaffe és a passage közötti jármódot féllépének nevezzük. A féllépés során a ló a piaffe-hoz hasonló pozícióban lépésenként egy patanyomot halad előre. Régen ez volt a piaffe bevezető gyakorlata, a díjlovas veresenyeken, abban a versenyszámban, ahol először volt előírás a piaffe, azt kötelező előrehaladással kellett végrehajtani. A kiképző a féllépés rövidítésével jutott a majdnem állóhelyben, de „előrefelé” végrehajtott piaffe feladathoz és ha erre már minőségi szinten is képes volt a ló, akkor lovagolták előre, hogy a lassú menetben megtanult iskolaegyensúlyt fenntartva, nagyobb iramot felvéve passage-ban képes legyen az előrehaladásra. A passage tehát piaffe előre. És hát hogyan is gondolhatná bárki, hogy ameddig lassú menetben képtelen a ló iskolaegyensúlyba helyezkedni (piaffe), addig gyorsabb előremenetel esetén képes rá (passage)?

Hibás az a gondolat, hogy van olyan ló, amelyik könnyebben tanulja meg a passage feladatot mint a piaffe feladatot. Az ilyen ló valójában csak „kinyomja” magát az összeszedettségből, és ha az ilyen mozgást a kiképző engedi, hovatovább támogatja, azzal az egész addigi munkáját tönkre teszi, lovának az összeszedettségből való kíbújást tanítja. Jó piaffe nélkül nincs jó passage.

Éppen ezért hibás a passage feladatnak minden olyan taíntása, ami megkerüli a piaffe kidolgozásának nehéz, sokszor hosszadalmas folyamatát. A lovas nem passage-hoz, hanem csupán a passage-hoz hasonló értelmetlen, cirkuszi mozgáshoz jut. Éppen ezért a jó passage-t a piaffe minőségével lehet lemérni.

A piaffe az „ügetéshez hasonló” kétütemű mozgás. Csak hasonló, mert iskolajármódként nem kritériuma a tiszta lebegési fázis. A ló ültetett, a konchajlítás erőteljes, a vállak megkönnyültek, a mar megemelkedett, az elülső lábak könnyedén magasra emelkednek. A kiképző leginkább földről tudja lova mozgását (a piaffe minőségét) ellenőrizni, vagy pedig segítséget kell alkalmaznia, lovaglását a földről kell ellenőriztetnie. Figyelmének az összes fenti kritériumra ki kell terjednie. A kérdés nem egyszerű, mert legtöbbször azt tapasztalja a kiképző, hogy bizonyos feltételek teljesülnek, mások nem és ezért az adott helyzetben, az adott problémának megfelelő gyakorlattal kell a piaffe minőségét orvosolni. A beavatkozás tárháza persze szinte végtelen, az alábbi leírás csak néhnyat vonultat fel.

  • Megszűnik a tiszta kétütemű mozgás
    A lovasnak azonnal élénk vágtában kell előrelovagolni lovát. Az előretörekvés és az élénk ütemes mozgás a ló „saját” önálló feladata, amit a kiképző külön segítségekkel a piaffe közben nem tud korrigálni. A kiképzőnek annyi mindenre kell figyelni a feladatvégrehajtás közben, hogy ha az előretörekvést és az ütemes mozgást a ló feladja, akkor magát a piaffe feladat végrehajtását is meg kell szüntetni, a ló önállóságát a menőkedv és az ütemes mozgás tekintetében vissza kell állítani.
  • Szűkössé válik a keret, a ló nyakának nyújthatósága megszűnik
    A hajlítottan egyenes helyzetben lévő lovat a piaffe feladat közben vállat be helyzetbe kell fordítani. A vállat be feladat a piaffe közben is a lendület fokozója, a hosszan előrenyújtott nyak megteremtője. Szintén vállat be feladatot kell alkalmazni a hát izmainak lazítása érdekében, vagyis akkor, ha a ló háta merevvé válik a feladat végrehajtása során.
  • Túlságosan előretörekszik a ló
    A hajlítottan egyenes helyzetben lévő lovat a piaffe feladat közben fart be helyzetbe kell fordítani. A farat be összeszedő feladatként a súlypontot hátrafelé mozdítja, az előrehaladás mértékét csökkenti.
  • A ló izgatottan reagál a piaffe feladat kérésére
    Piaffe – lépés – piaffe átmenetekkel a ló nyugtatható, az átmenetek gyakorlásával a ló egyre inkább otthonosan érzi magát a piaffe feladatban.
  • A ló „túlmegy” a vállán
    Tipikus piaffe hiba: a lábak a talajnál közelednek egymáshoz, de nem csak a hátulsó láb patái mozdulnak előre, hanem az elülsőké is hátra. A feladatvégrehajtás igy helytelenné válik, az egymáshoz közelítő lábak ellenére a hátulsó lábran nem esik többletsúly, az elülsők nem könnyülnek meg. A ló fejét és tarkóját felfelé kell igazítani, a lovat pedig előre kell lovagolni.
  • A konchajlítás problémái esetén:
    • A far nem süllyed
      Pálca érintés szükséges a farbúbon.
    • A kereszcsont ízülésénél nincs elegendő fordulat (a ló nem „kapja maga alá” magát)
      Pálca érintés szükséges a farokrépánál.
    • Csípőízület nem hajlik elegendően (nincs elég lendület)
      Pálca érintés szükséges alúról a combon.
    • Térd és csánk nem hajlik eléggé
      Szár háulsó részének érintése szükséges.
    • Pata nem emelkedik elegendően magasra
      Csűd érintése szükséges hátulról.
  • Kevés a súlypont hátramozdítása
    Hátralépés – piaffe, vagy piaffe – levade átmenettel erősíthető.
  • Kevés a mar felfelé mozdulása
    A ló feligazodása alapvetően a hátulsó láb tevékenységéből következik. Ezt piaffe – vágta átmenettel lehet erősíteni. Az átmenetben ugyanis a ló a mozgást a mar megemelésével kezdi. Két – három átmenet meglovaglása után a ló már várja az átmenetet, amire marjának felemelésével készül.
  • Nem elég könnyed az elülső lábak mozgása
    Szintén a mar emelkedettségének hiányából, a vállak könnyedségének hiányából adódik. Ezt csak a lendület fokozásával, az egyenesség precíz kialakításával lehetséges növelni.

A piaffe nem csak az ügetés kifejlesztéséhez szükséges, hanem a vágta iskolajármódjainak előfeladata. Hogyan is lenne képes a ló vágtában végletes összeszedettségre (az iskolavágta, a redopp és a terre a terre végrehajtására) addig, ameddig ügetésben erre képtelen. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5414017174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása