Szabácsi, Akacs, Platthy, Somlay, Molnár: Én veletek vagyok!

2016.10.21. 21:58 patkószeg

Nagyon érdekes két videó került a napokban elém. Az első a könnyed magyar stílust mutatja, a második azt, hogy hová jutott napjaink díjlovaglása, hová jutott a kortárs lókiképzés. Szabácsi, Akacs, Platthy, Somlay, Molnár: én úgy szeretnék lovagolni, ahogyan Ti csináltátok!

A második videót ide kattintva találhatod. 

1 komment

A Magyar Lovaskultúra Napja

2016.10.20. 08:28 patkószeg

 zeneszoveg-dalszoveg-lyrics-magyar-kultura-2012.pngProgram:

17:00 Megnyitó
17:30 Josipovich egyenessége (Bóta András, Gőblyös István, Szirtes Bence)
18:30 Cutting (Szalontai Zoltán)
18:45 Az engedelmes huszárló (Balla Zoltán)
19:00 Díjlovaglás egyszerűen (Gyurik Petra)
19:15 Kassai lovasíjász iskola (Szmrecsányi Márton)
19:30 Barrel racing (Dörnyei József)
19:45 Kitartásos magasugratás (Egyed László, Szakolyi István, Szotyori Nagy Kristóf, Zárug Gyula)

Szólj hozzá!

Kovács Zozónak

2016.10.18. 08:11 patkószeg

Kedves Zozó!

Tegnapi kommented szíven ütött. Minden szavad pontosan értem, tudom, mire gondolsz, bár konkrétan nem írod le azokat. Pedig ha már belekezdtél, egy kis kurázsi nem ártott volna. A magyar rögvalóság talajáról pengeted a kényes ízlésed húrjait. Megteheted. Én is sokszor megteszem és tudom, akkor én vagyok (akaratom ellenére) bántó.

De ez nem az a nap. A Magyar Lovaskultúra Napja ÜNNEP. A mi ünnepünk. Ilyenkor meg kell állni, félre kell tenni minden skrupulusunkat és barátok, bajtársak, kollégák közt, jó szívvel kell az időt múlatni. Ünnep nélkül mit sem érnek a hétköznapok.

A magam részéről külön tisztelgek azok előtt a lovasok és lovas szakemberek előtt, akik elfogadták meghívásomat - jelenlétükkel közösséget vállalnak velem. Hidd el, mindannyian annyi versenyen, bemutatón vesznek részt, hogy ezen az estén való részvételük, az utazás, lószállítás, a törődés tulajdonképpen púp lehetne a hátukon. De nem az! Valójában ez az igazi főhajtás nemzeti lovaskultúránk előtt, valójában ez a kultúra művelése.

És ugyanez áll a nézőkre is. Ezen az estén látleletet kapnak a magyar lovaskultúra helyzetéről éspedig nem görbe, csalóka tükörből. Szemléjük, jelenlétük szintén a kultúra művelését jelenti. Éppen ezért Téged is szeretettel kérlek, hogy mutass példát és tanítványaiddal együtt vegyél részt az eseményen. Csapj a hónod alá plusszban egy pezsgőt: kapja meg az a lovas, aki a legnagyobbat ugratja! De minőségit hozz, mert ott mi vesszük elő kényes ízlésünket!

Steve

Szólj hozzá!

A puissancekirály

2016.10.17. 17:59 patkószeg

pc-590.jpgAzon talán lehet gondolkodni, hogy több fejedelme van-e a kortárs hazai magasugratásnak, de az vitathatatlan: Szotyori Nagy Kristóf a puissancekirály.

A Magyar Lovaskultúra Napja, szombaton kitartásos magasugratással végződik. A barátságos mérkőzésen triple bar ugratásra kerül sor. A lovasok bemelegítik lovaikat, azután elkezdjük emelgetni az akadályt és lesz. ami lesz! Az eseményt Krebs Andás fogja kommentálni és aki ismeri Andrást, az tudja, hogy személye garancia a lovasok által keltett hangulat végletekig való fokozására.

Kedves Zárug Gyula, kedves Egyed László, kedves Szakolyi István! Titeket pedig, mint akiket lovaskultúránk ünnepére az ugrósport és a military kiválóságaiként és megjelenítőjeként meghívtam, szóval mindannyiótokat tisztelettel kérlek, hogy ezen az estén törjétek le Kristóf bajszát, mutassátok meg, hogy hol lakik a magyar virtus! :)

Üdvözlettel:

Dr. Gőblyös István

(A mellékelt képen Szotyori Nagy Kristóf látható a kiskunhalasi puissance legmagasabb akadályának teljesítése közben.)

Szólj hozzá!

Alleswisser

2016.10.16. 23:02 patkószeg

12990890_1015907308490733_4210580239821186571_n.jpgHogy milyen a huszár? Hát Alleswisser - mindentudó. A huszárt ugyanis nem előre megtervezett, az utolsó részletig végiggondolt harcmodor jellemzi, hanem inkább az "Oldjátok meg, fiaim!" alapállás. A huszár macsó, erőssége a problémamegoldó képesség, végletesen bátor, szélsebes, kitartó, önfeláldozó, stb., stb. Olyan, aki a veszedelemből és a hátrányból is előnyt kovácsol. És ezekhez a tulajdonságokhoz képzi lovát, úgy hogy azzal egy testté, egy lélekké váljon.

Ezt fogja 22-én, a Magyar Lovaskultúra Napján Palánkai József és Békési Gábor bemutatni. Illetve azt, hogy napjainkban mindezt hogyan kell megvalósítani: úgy, hogy ha kell hagyományőrző huszárok, ha kell kaszkadőrök, ha kell polgárőrök, ha kell sportlovasok. Ők tényleg alleswisserek! A fenti képen Palánkai József látható. További részleteket ide kattintva találod.

Szólj hozzá!

Én bízom az őrangyalomban!

2016.10.14. 19:59 patkószeg

14689293_1374482695910251_2072659745_o.jpg- Halló!?
- Szevasz Sheriff, Gőblyös István vagyok.
- Szervusz István.
- Hány bocival érkezel 22-én?
- Néggyel-öttel.
- És hány lóval?
- Kettővel.
- Ki ül majd a másik lovon?
- Majd Te!
- ????
- Jó lovat hozok...
- Biztos vagy benne, hogy jó az ötlet?
- Ne parázz!
- Ok, de akkor hozz egy kalapot nekem is!

(Életem egyik legnagyobb élménye volt az, amikor két éve Sheriff lován igazi marhák közé mehettem. Teljesen Rá, illetve lovára bízhattam magam. És hát bízom az őrangyalomban is. Ti pedig, nem fotózhatjátok közben az arcomat!)

További részletek a Magyar Lovaskultúra Napjáról ide kattintva!

Szólj hozzá!

Dörnyei Döde

2016.10.11. 18:23 patkószeg

14567994_1136856203074233_348752642843553951_n.jpg

Dödével két éve ismerkedtem meg. Első pillanattól fogva nem volt kérdés baráti viszonyunk. Sőt, azon az első találkozón megengedte, hogy felüljek ikonikus lovára, egy időben Európa leggyorsabb barrel racing lovára, No Blues On My CD-re. A mellékelt fotón Döde lovával próbálkozom. :)

10627915_10203689069458741_1709605278_o_1.jpgA Magyar Lovaskultúra Napjára lányával és két lóval fog érkezni. A fiatalabbikkal rövid előadás keretében bemutatják a hordókerülő lovak kiképzését, majd egy idősebbel "fordulnak egy gyorsat". A három vashordót már beszereztem!

Ha valak még nem látott élőben carriere jármódot, akkor most lehetősége lesz rá, Döde lovai képesek rá! A fenti képen négyütemű versenyvágta látható. Ez a carriere és a normál háromütemű vágta "közötti" mozgás.

A rendezvény további részleteit ide kattintva találod.

Alább pedig kedvenc videómon Döde, lánya és No Blues látható. Teljes hangerőn nézegessétek!

No Blues és a lábsorrendek kapcsán nem szabad elfeledkezni Kastély Attiláról, illetve alábbi videójáról:

Szólj hozzá!

Versenyellenes lennék?

2016.10.11. 08:04 patkószeg

0284_16_45_41_masolat_1.jpg

Vannak akik bizonyos írásaimból versenyellenességet olvasnak ki. Ez tévedés! Nem versenyellenes vagyok, hanem igényességre törekszem, arra, hogy a részletekbe menően megismerjem elődeink gondolkodását, a magyar lovas hagyományokat.

A lókiképzés és a lovaglás számomra lovak és barátok közt művelt kultúra. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a magyar lovaskultúra pontosan hol is áll, akkor vegyél részt a Magyar Lovaskultúra Napján, ahol szakmai előadások és persze látványos bemutatók lesznek a legjobb hazai versenyzők és igényes szabadidőlovasok részvételével. A pontos programot ide kattintva találod!

Szólj hozzá!

Azok a régi szép idők!

2016.10.10. 07:06 patkószeg

 

img_5101.JPG

Régi fotóm Dallos Gyulával és Csongorral, az első lóval, amit Gyula istállójában lovagolhattam. A kép 1981-ben készült, a Tattersallnak akkor még nem volt fedett lovardája, nekünk viszont volt nadrágtartónk. Emlékszem a büszkeségre, hogy díjlovasként olyan komoly embernek számítottam, hogy a régi öltözőben (a lelátóval rendelkező épületben) a belső, "profi" lovasoknak fenntartott, télen is jól fűtött részen öltözhettem. A szomszéd szekrény Balczó Andrásé volt...

Szólj hozzá!

Bóta András Krischkénél!

2016.10.09. 07:06 patkószeg

kepernyofoto_2016-10-03_7_09_57.pngBóta András barátom részt vett Wolfgang Krischke szemináriumán. A látottakat, hallottakat, tapasztaltakat az alábbiakban foglalta össze. Az írás eredetileg a Lovas Nemzet októberi számában jelent meg:

Pénteken reggel 9 órakor érkeztünk meg Karikával a Bad Füssing közeli Wendlmuthba. Utitársam Halász Péter volt, aki szintén az akadémista szemlélet követője. Azért döntöttem az éjszakai utazás és reggeli érkezés mellett, hogy kis pihenő után vegyek egy edzést Sabine Oetteltől az Academic Art of Riding mesterétől , ill. az Escuela Equitabilis iskola alapítójától. Az edzést felvezetésképp és ráhangolódás gyanánt  kértem  a másnap kezdődő Krischke házaspár által tartott szemináriumra. Hiszen ez volt  az első ilyen méretű planétán  történő megnyilvánulásunk. Sabine azt tanácsolta, hogy az első edzéstől kezdve nyeregből dolgozzunk.  A ló állapota, képzettségi szintje megegyezett azzal, amit itthon az indulás előtt tanítómesteremmel Gőblyös Istvánnal nyugtáztunk. Ért minden segítséget, csinálja a hosszhajlításokat.

A szombat reggel Christin Krischke elméleti előadásaával kezdődött. A téma: „A lovakat kezdeményezővé tenni és tartósan motiválni” volt. Christin mondandójában nem csak az volt érdekes amit mondott, hanem az is ahogyan azt előadta. Mélyen beleolvadt a témába, részletesen és aprólékosan beszélt, hihetetlen nagy szeretettel és odaadással. Úgy sugárzott, hogy intenzíven érezni lehetett azt amiről szó volt.

Különböző tanítási technikákkal kezdte, úgy mint automatizálás, kondícionálás, komfort, disszkomfort stb. Mindegyiket külön magyarázta, előnyeit, hátrányait kiemelve. A dícséretekről rengeteget beszélt. Nyilván, hiszen a motiváció fő eszközei.  A német nyelvben használt erre irányuló kifejezések használatának , vagyis a „hangkommandó” mesterfokú akcióiról hallhattunk. Szerencsére gyönyörű magyar nyelvünk is bővelkedik erre a célra megalkotott kifejezésekben, így ezt könnyedén azonnal fordíthattuk hazaira. A tanulság az, hogy gyárthatunk magunknak megfelelő hangsegítségeket, akár egy-egy lóra szabva is. Sokkal szélesebb palettáról dolgoznak hangok tekintetében, mint azt valaha gondoltam.

Bóta András a futószárazásról tart előadást az október 22-én megrendezendő Magyar Lovaskultúra Napján. Az esemény részleteiről ide kattintva olvashatsz.

A következő fejezet a mindenki által ismert „mélyen előre” elvről szólt. Talán ez az, amiben ők eltérnek az „általános” szemlélettől. Christin meggyőződése, hogy a mai „mélyen előre” nem az A „mélyen előre” amit Steinbrecht megalkotottt. Konkrétumokat a szerzői jogok védelme miatt nyilván nem tehetek közzé, de annyit igen, hogy anatómiai és fiziológiai  szempontokat figyelve viszonylag egyszerű kísérletekkel bizonyítják a ma használt „mélyen előre” elv hátrányait, káros hatásait, a kiképzés minőségét befolyásoló negatív hatását. Krischke asszony gyönyörű könyvéből erről, és sok más érdekes dologról informálódhat az igényes lovas. Ajánlom mindenkinek szívből.

Nemcsak a lovas adhat segítséget a lónak, ám szüksége is van arra. Mi segít a lovasnak?  A belső képről volt szó, illetve a segítségek összhangjáról. A segítségek intenzitása követte az előadást, amit 5 lépésben fogalmaztak meg. Az ülés, a szár, a csizma, a hangok intenzitását, és külömbözőségét tárgyalta bővebben, az elméleti előadás végén.

Az edzéseken 6 lovas vett részt, amelyet Wolfgang Krischke tartott. Köztük Sabine Oettel 2 lóval. Az első lovas én voltam. Karika tavaly december óta van képzés alatt. Március óta lovagolom . A hosszhajlítások, a száronlét, a fej- és a nyak optimális magassága, a hajlítottság optimális mértékevolt terítéken. Fölhívta a figyelmet a mar előtti rész kevésbé, ill. a háti gerinc fokozottabb hajlítottságának meglétére. Magyarul ne a kézzel, hanem az ülésssel hajlítsuk a lovat. Ezek gyakorlása történt a ló részéről. Nálam az ülés helyességét csiszoltuk minden irányban-a jobb és bal ülés pontosságát, a felsőtest ülésre gyakorolt, vagyis a súlypont alá lovaglást elősegítő és hátráltató hatásain  dolgoztunk lépésben és ügetésben. A harmadik edzésen vágtát is kért, ehhez  adalékokat adott az ő metodikájukból, ami azonnal működött is.

A vasárnap délutáni foglalkozás a fegyverkertben telt. Itt mutatkozott meg gyakorlatban a lovak, és főleg a 2 kezdő ló motiválása. Végig támogatták a lovat és lovast egyaránt. Egy fél évre kaptunk most munkát, újabb motivációt, belső képeket, technikai segítséget. Tavasszal szeretnénk folytatni velük.

A többi résztvevőt nézve is rengeteg információhoz juthattunk. Sabine lova Jarl pl. megindult hátrafelé Terre a terre-ben azután, hogy oldalirányban már határozottan közlekedik a jármódban. Megtudhattuk, hogy mitől lesz olyan  a piaffe amilyennek lennie kell. Mitől lesz hátul ültetett, a marnál emelkedett. Külön beszélgetést folytattunk Christinnel a comb segítségeiről. Merthogy nem fordítási hiba, vagy félreértés: a comb nem is egyféle impulzust közvetíthet a ló felé. És nem csak mint valami sugallat, hanem  valós, élő segítségként.

Mint már írtam, tervezzük a folytatást, szeretnénk a bückeburgi mesterektől hazahozni a szakma ez irányú  magas színvonalú tudásanyagát, ezzel a magyar lovaskultúrát építeni.

Itt szeretném megköszönni a támogatást ami segítette részvételünket. Derczó István a sárospataki  Weinberg 93. KFT vezetője, és Vincze Árpád a bócsai Vincze lovarda tulajdonosa álltak mellénk országunk lovas jövőjének sorsát a szívükön viselvén. A lovaink jólétéért a Potoczki istállónak jár a köszönet. Gőblyös Istvánnak köszönöm a fényt.

Szólj hozzá!

Okt. 22. a Magyar Lovaskultúra Napja

2016.10.07. 09:49 patkószeg

25_fejezet_g0236_sqr_16_45_40.jpgOktóber 22-én rendezem meg a Magyar Lovaskultúra Napját. A Magyar Lovaskultúra Napja minden évben az október 16-a utáni szombat, annak emlékére, hogy Hadik András a legnagyobb huszárcsíny végrehajtása során 16-án érte el Berlint.

Az esemény pontos és átfogó képet szándékozik bemutatni a kortárs nemzeti lovaskultúra helyzetéről szakmai előadások, illetve bemutatók keretében, baráti környezetben és hangulatban.

Meghívott vendéglovasok:

 • Akadémista stílus: Bóta András (futószáras munka), Gőblyös István (hosszhajlítások), Szirtes Bence (egyenesség, lendület)
 • Western: Dörnyei József (barrel racing ló kiképzése), Szalontai Zoltán (cutting bemutató)
 • Huszár hagyományőrzés: Békési Gábor, Palánkai József, (az engedelmes huszárló bemutató)
 • Lovasíjászat: Szmrecsányi Márton (Kassai lovasíjász iskola bemutatása)
 • Díjlovaglás: Gyurik Petra (nagydíj szintű díjlovas bemutató)
 • Díjugratás, military: Egyed László, Szotyori Nagy Kristóf, Szakolyi István, Tuska Pál, Zárug Gyula (kitartásos magasugratás)

Az esemény helyszíne: Kajászó-Szentpéterpuszt Lovarda, részvételed kérlek ide kattintva jelezd!
Időpot: 2016. október 22., 17 óra
Belépő: 5.000 Ft

Szólj hozzá!

Jááááj, more, mit találtam!!!

2016.10.06. 15:09 patkószeg

Édesanyám újságkivágása 1984 (!) júniusából. A szöveg sem rossz, azt külön érdemes elolvasni, azt alább kiemeltem.

Az egész történethez azt kell tudni, hogy ez az ifi csapat (Bodó, Gőblyös, Pachl, Rajz) járt kinn először díjlovagló ifjusági európabajnokságon. A felkészülés a napi lovaglás mellett úgy zajlott, hogy az országos versenyeken az edzőként és versenyzőként egyaránt résztvevő lovasok a délutáni nagy számok lovaglása előtt délelőtt az ifikkel engedték versenyezni lovaikat, a területi versenyeken pedig (nálunk Budapesten a Budapest Bajnokságon) a "felnőttek" lovait kizárólag az ifik lovagolták. Így lovagolhattam Bordalt, a legtöbb magyar bajnokságot nyert magyar díjlovat nem csak a napi munkában, hanem számtalan versenyen, nyerhettem vele jónéhány Budapest Bajnoki címet, stb.

14593708_10206998207655290_745127475_n.jpg

14593708_10206998207655290_745127475_n_masolat.jpg

Szólj hozzá!

Hóm, szvít hóm!

2016.10.05. 15:34 patkószeg

Világ lustái! Kifelé a terepre, mert nemsokára itt a tél és mindenki beszorul a fedettbe! És hát a hazatérés érzése minden nap jó!

Szólj hozzá!

Amikor a ló támaszkodást vesz...

2016.10.04. 13:56 patkószeg

Amikor a hátulsó lábakban ébredő erő (lendület) végig tud haladni a lovon (az erő jó irányban halad, azaz a ló egyenes és nincs blokk a ló testében, azaz a ló elengedett), akkor a ló a zablán könnyed támaszkodást vesz. Ha valamelyik hiányzik, akkor a ló nem támaszkodik. A kéz hátrahatásával ugyan kapcsolatot talál a lovas a ló szájával és ilyenkor akár "kerekké" is tudja tenni a ló nyakát, de ez a krágli. Ha viszont túl erős a támaszkodás, a ló a zablának dől, akkor a ló elvesztette az egyensúlyát. Ezért a könnyed támaszkodás az elengedettséget, az egyenességet és a kellő egyensúlyt jelzi. A lovasnak szinte semmi feladata sincs, a ló öntartásban mozog.

1 komment

Hosszhajlítás haladóknak

2016.10.04. 06:26 patkószeg

Hosszhajlítás nélkül nincs elengedettség, egyeneség, egyensúly és öntartás. A hosszhajlíáts a lókiképzés alapja. Nálunk a gyakornokok mindezt már professzionalista szinten végzik: pizzástallérral! :) Persze a pizzástallér a kiképzők öntartásához is feltétlenül szükséges...

Szólj hozzá!

Első Csütörtök: Fister Patrik vizsgázik

2016.10.03. 09:30 patkószeg

13227131_895283187284799_1738762350798564172_n.jpgOktóber 6-án Első Csütörtök lesz. Az esemény délután hat órakor kezdődik. Fister Patrik elméleti vizsgát tesz, majd a látogatók megnézhetik munkámat Zitával és Zazie-val, valamint a két gyakornokkal Fister Patrikkal és Knopf Laurával. A munka során Patrik vezetőszáron végzett munka vizsgatesztjét mutatja be. Szóval a fehérvári huszárokat külön is várom szeretettel!

Az Első Csütörtök kezdete 18:00, helyszíne Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda, belépő 2.000 forint.

Szólj hozzá!

Ettől kifekszem!

2016.09.29. 07:38 patkószeg

cdi3-jerez-maria-caetano-biso-jpg.jpegFrakk és bukósisak? Én ezt nem tudom "megenni"! Minek kell bukósisakban lovagolni a kiképzett lovat? Ez olyan számomra, mintha a saját kutyámat csak harapásbiztos lánckesztűben sétáltathatnám. Természetesen nem vagyok kobakellenes. Azt a fiataloknak minden helyzetben hordani kell - a balesetvédelem a legfontosabb. Szintén fontos ugratásnál, hiszen óvatosnak kell lenni. Sőt militaryban a testvédőt is feltétlenül viselendőnek gondolom. Na de hát, a saját magam által, a saját szájam íze szerint kiképzett lovon, sima homoktalajon? Mitől tart a lovas? Bukástól? Vagy attól, hogy a lova megbokrosodik és ledobja? Persze, ha a ló nem képezve van, hanem izgatva, akkor megértem. Sőt a frakkos bukósisak nekem pont ezt jelképezi. És hát igen, a díjlovas világ mára olyan lett, hogy a londoni olimpián a díjkiosztás után (!) a három lovas közül csak kettő mert visszaülni lovára. Így naná, hogy kell bukósisak.

És a kép többi részletére mit is írjak? Ferdinándy Géza bátyánk csak annyit mondott volna, hogy "Mi ez a parasztkrágli?" Mert ez az, ne szépítsük! A puccos mozgásról meg csak annyit állípítanék meg, hogy az extrém az nem természetes, a természetes az nem extrém.

kemrypl.jpgA ló napjaink divatjának megfelelően "mutogat", mert az orrhátnak oda kellene mutatnia ahová a ló lép. A képen látható esetben a lábtövek magasra emelését nem a vállak könnyedsége okozza, hanem a feszesen tartott szár! A képen a cikusztrot klasszikus esete látszik. Ahhoz persze, hogy a szárakat húzni tudja a lovas "hanyatt kell vernie magát", fel kell adnia ülésének egyensúlyát, ami a képen világosan látszik.

A fehér fáslik azt akarják jelezni, hogy milyen gondos a lovas: ő igazán szereti és félti a lovát, de ennek teljesen ellentmond az az izgalom, az a feszültség, ami a lóból árad. Olyan az egész, mint az a lovas, aki a közönség előtt mosolyog, hátul a bokor mögött meg jól megrépázza a lovát, ha az nem úgy teljesít, ahogyan akarja.

A pataharang a díjlovon meg egyszerűen a szakmai hozzá nem értés nyilvános beismerése. Hangsúlyozom, hogy díjlovon, mert nagy iramnál, ugratásnál helyes is lehet, de síkon a díjlovasok rövid iramát használava, csak akkor jön szóba a pataharang, ha a ló az elején jár. Az elülső lábak túlterhelése ugyanis az oka annak, hogy a ló csak a kelleténél később tudja felemelni elülső lábát és így azok a hátulsók mozgásának útjába kerülnek.

És mindez a facebookon lájközönt kapott! Hova jutott a modern lókiképzés... Josipovich Zsigmond, a modern díjlovaglás megteremtője csak zokog és zokog odafönn a mennyekben. A második képen Keméry Pál huszár ezredes látható. A képen tökéletes mozgáslú ló (könnyed vállak, erősen hajlított hátulsó lábízületek, egyensúly, feligazítottság, könnyed támaszkodás, stb.) és mintaszerű lovas (balanszülés, súlypont előremozdul, egyszerű fesztelen és természetes tartás, stb.) látható.

3 komment

Dámanap volt!

2016.09.28. 18:58 patkószeg

14468459_1100214083365999_2036748127803277769_o.jpg

Én megadtam a módját! Ez akkor volt, amikor Polly leszállt a magas nyeregből...

Szólj hozzá!

Rólam

2016.09.26. 14:48 patkószeg

unnamed-3_1.jpgDr. Gőblyös István vagyok lovakkal, lovas- és lókiképzéssel, az 1960-as, 70-es években megszakadt nemzeti lovaskultúránk visszaállításával foglalkozom - szenvedélyesen. Az itt megjelenő írások, blogbejegyzések, műalkotáselemzések, lovasok és lovak történeteinek leírásai is ezt a célt szolgálják, akár a kívülállók számára is érthető formában.

A kultúrát, így a lovaskultúrát is művelni kell, mégpedig magas fokon. A kultúra ugyanis nivellál: felemel, de le is húz. Ráadásul létezik a nemzetközi klasszikus lókiképzéstől kissé eltérő magyar lovaskultúra is. Nemzeti lovaskultúránk a többi európai nemzetek kultúrájához hasonló, azt klasszikusnak kell minősíteni, de a magyar lovas mesterek könnyedebb lovakon, nagyobb sebességgel művelték  hivatásukat nyugat-európai kollégáikhoz viszonyítva. Ez azért izgalmas, mert világszerte egyre inkább divatba jön a lókiképzés klasszikus megközelítése és úgy gondolom, hogy ennek a divatnak a szívekhez legközelebbi változata a könnyed magyar stílus lesz, ismét divatba hozva ezzel a magyar lófajtákat is. Mindezért persze legtöbbet mi magunknak kell tennünk...

1 komment

Dámanap ma is, holnap is

2016.09.23. 20:52 patkószeg

14463759_10206908960184159_422427976_n.jpgNe felejtsétek: holnap Dámanap a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában!

Nekem ma is az volt. A képen Bakai Judittal, barátnőjével Csobai Ildikóval és Fiónával vagyok látható.

Holnap (a nyilvános Dámanapon) találkozhattok Tóth Bettinával, Kropf Laurával, Koltai Polettel, Tászler Melindával, Cseppentő Rékával, Gulyás Eszterrel, Hamza Viktóriával - szóval egy hölgykoszorúval a legjobb hazai lókiképzők, lovas szakemberek közül, akik szakmai előadásokat tartanak a lovak kiképzéséhez kapcsolódőan. Az esemény 15:00 órakor kezdődik, a kapukat 14:30-kor nyitjuk.

Szólj hozzá!

Tudom, tudom, de...

2016.09.23. 09:00 patkószeg

zeneszoveg-dalszoveg-lyrics-magyar-kultura-2012.pngTudom, sokszor nehéz, sőt nagyon nehéz az a szöveg, amit írok, de mégiscsak le kell írni, hogy a következő lovasgeneráció készen kapja és ne küzdjön nemzeti lovaskultúrák szinte teljes megszakadásával, feledésbe merülésével. Számukra már álljanak rendelkezésre kész, összegyűjtött gondolatok, lejegyzett lovastapasztalatok, amit csak el kell olvasniuk, hogy napjainknál sokkal, de sokkal magasabb szinvonalon műveljék a lovaskultúrát. Úgy is nehéz lesz...

Szólj hozzá!

Szódavíz talpas pohárból

2016.09.21. 06:56 patkószeg

kep_3.jpgA Riedel poharak gyártói azt állítják, hogy különböző poharakban kisssé más és más az egyes italok íze: ahhoz, hogy a legnagyobb élvezethez jussunk, a lehető legjobban tudjuk érzékelni, a megfelelő alakú és méretű poharat kell választani. Meglehet, hogy így van, én például a szódavizet talpas pohárból szeretem inni, így valahogy jobban esik. A többiről nem tudok nyilatkozni, az vagy úgy van, vagy sem. Arról viszont igen, hogy a különböző kéztartásokkal különböző módon lehet érzékelni a szárakon keresztül a lovat és ennek megfelelően különböző módon lehet a segítségeket adni. A kézfejnek, valamint a fel- és alkarnak ugyanis van egy optimális helyzete, ettől eltérő pozícióban a lovas érzékelése és jeladása bárdolatlanná válik, a segítségeket a ló nehezebben érti, a lovas merevvé, a kommunikáció sutává, sokszor puruttyává válik.

De mielőtt a kéz helyzetét részletezném, meg kell állípítani, hogy a kéz csak másodlagos segítség, mindaddig  a lovaglásban semmilyen szerepe nincs, ameddig az elsődleges segítségekre is reagál a ló. A másodlagos segítségek - így a kéz is - csupán az elsődleges segítségek megerősítésésére szolgálnak.

Az elsődleges és a másodlagos segítségekről ide kattintva olvashatsz!

Szóval alapesetben a vállnak fesztelennek kell lennie. A fesztelenség nem önmagától van, azt gyakorolni kell, a fesztelenség tudatos állapot. A fesztelen váll eredménye a függőleges felkar. A testhez szorított, vagy a testtől oldalirányban elemelt felkar a vállak merevségét jelzi.

A könyöknek szintén fesztelennek kell lennie.

Az alkar vízszintes. Manapság ez nem divat, de nem véletlen nemzeti megközelítésünk: "A szárakat úgy kell tartani, mintha két pohár vizet hordoznánk." Ez az alkar vízszintességét jelenti. A leszorított kéz a könyök feszességét jelzi és lenyomja a ló marját, megakadályozza a ló feligazodását, végeredményben a helyes egyensúlyát. Ezalól csak egy kivétel van, a levade, amikor a lovas pontosan a mar süllyedését kívánja elérni.

kkay_b.jpgA csukló fesztelensége kulcskérdés. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb lovas merev csuklóval lovagol. Ennek két hátránya van. Lehetetlenné válik a szárakon keresztül érkező információk érzékelése. A szárakon keresztül lehet ugyanis azt érezni, hogy hol van merevség, hol van blokk a lóban. Ha ezt a lovas nem érzi, akkor nem tudja lovát megsegíteni, egy bizonyos foknál nem tudja jobban elengedtetni lovát. (Az elengedettség fokozása, végletessé tétele nemzeti lókiképzésünk egyik központi gondolata. Az elengedettségnek fokozatai vannak, ezért sokszor van olyan helyzet, hogy versenyen díjlovas bíróként az adott helyzetet elengedettnek kellene minősítenem, de kiképzőként, lovasoktatóként azt kellene jeleznem, hogy még vannak tartalékok az elengedettség terén.)

Másrésztől a csukló feszessége leheteltenné teszi a kézfej precíz mozgását, a segítségadás ehelyett "könyékből", vagy "vállból" történik, ami a ló számára túl durva. Az ilyen segítséget a ló agresszívnek fogja tekinteni és ennek megfelelően agresszíven fog reagálni rá. A csuklót semmilyen irányban sem szabad megtörni, a kézfejnek az alkar természetes folytatásaként kell állnia.

hazslinszky.jpgAz öklöt be kell zárni. A nyitott ujjak nem a puha kezet jelentik, hanem az érzéketlenséget, a gondolattalanságot, azt, hogy a lovasnak lövése sincs arról, hogy mit kellene csinálni a szárakkal. Az öklöket továbbá fel kell állítani: "a lovasnak a saját körmeit látnia kell".

A mellékelt képeken Kókay Pál és Hazslinszky Krull Géza látható - helyes kéztartással. Kéztartásu nem csak azért egyforma, mert ugyanabból az "iskolából jöttek", hanem azért is, mert a kéznek van optimális helyzete.

Szólj hozzá!

Olyan szép!

2016.09.20. 07:01 patkószeg

Laza, erőtől duzzadó, nyugodt és méltóságteljes. De semmi különleges. Az igazi leírása persze az, hogy családtag. Nem akarom vele megváltani a világot. Nem arra való, hogy másokat legyőzzek, a becsvágyamat növeljem. Csupán arra, hogy nap, mint nap boldogságot éljünk meg. Közösen. Ezért laza, erőtől duzzadó, nyugodt és méltóságteljes. De semmi különleges, csak olyan, mint egy ló - normális és természetes.

Szólj hozzá!

Kell-e pipálni a lábfejjel?

2016.09.19. 08:28 patkószeg

szechenyiistvan_1.jpgNemzeti lovaskultúránk felélesztése során az egyik legnehezebb probléma az lesz, hogy a megmaradt töredékek általában a katonai egyszerűsétéseket hordozzák és félreértésekre adhatnak okot. A katonai lovasképzés ugyanis kétszintű volt. A kampányiskolában (Bécsújhelyen, majd Trianon után Örkénytáborban) olyan kiképzőtiszteket neveltek ki, akik bizonyos egyszerűsítésekkel, a 20040610-083303_4.jpgkatonaság egyéb szempontjait (pénz, időráfordítás) figyelembe véve, az ideálisnál rövidebb idő alatt képeztek ki lovat és lovast. Ezek az egyszerűsítések a német és az osztrák-magyar katonaságnál az 1914-től bevezetett lókiképzési utasításokban kerültek megfogalmazásra. A kultúra töredékeiben azért ezek a katonai egyszerűsítések maradtak fenn, mert ezek a szabályzatok mindmáig fellelhetőek, bmasodiklaszlokoronazas.jpgmásrészről a második világháború után az altisztek "kerültek helyzetbe", ők pedig felsőfokú képzettség, ezzel együtt az összefüggések részletes iemereteinek hiányában csak ezekre a szabályzatokra támaszkodhattak. Ők csak látták a felsőfokú képzettséggel rendelkező tiszteket, de képzettségük nyilvánvalóan töredékes volt.

A kampányiskolában szerzett képzettség ezzel szemben akadémista tudás volt: arra képesített, hogy az ló- és lovasképző tisztnek kellő elméleti és gyakorlati tudása legyen, jkomarom.jpgmérlegelési helyzetben legyen: az adott helyzetben
alkalmazható-e és ha nem, akkor miért nem alkalmazható a katonai egyszerűsítés. Az akadémista kultúra a lovaglás felsőfokú ismerete.

Az akadémista kultúra teljeskörű művelése és a kultúra fenntartása zajlott a lovasakadémián, más néven a magasiskolában (high school). A magasiskola nem az a hely, ahol földfeletti munkát végeznek - persze az itt végzett lovasok arra is képesek - hanem a magasikola az a hely, ahol lovaskultúrát évezredes teljességében, anyagi és időkorláttól függetlenül művelik. Pont azért korlátok nélkül, hogy a kultúra változatlan módon és a maga teljességében adódjon át nemzedékről nemzedékre. (Ócska és beképzelt hozzáállás, a hozzá nem értés végletes vaksága az, hogy a lovaglás, a lókiképzés bármit is fejlődött volna az elmúlt évtizedekben, az elmúlt száz év alatt.)

A magasikola időkorlátjának hiánya arra vonatkozik, hogy a teljes képzettségű lovat hagyományosan tíz (!) év alatt képezték ki, majd tíz (!) évig használták. Ennek a gyakoltatnak a töredékes maradéka az a hit, hogy a lipicai és a shagya lassan érő lovak. Valójában nem lassabban érő fajták, mint a többi, csak ezek a fajták részesei lehettek a teljeskörű kiképzésnek, ami hosszabb ideig tartott! Ugyanilyen lassú, de mindenre kiterjedő képzést kaptak a magasiksolában a lovasok is. 

Szóval a pipálás, a lábfej felfelé történő feszítése katonai egyszerűsítés. A lábfej és a vádli izmainak megfeszítése ugyanis jelzésértékű a ló számára, ezért azokat izmokat (is) alapvetően laza állapotban kell tartani. Ha a lovas nem lazítja el izmait lovaglás közben (ez a régiek úgy fejezték ki, hogy a lovas nem ül fesztelenül), akkor izmainak megfeszítése nem jelet információt a ló számára. A lábfej megfelelő állását nem "izmból" kell kialakítani, azt a kengyel tartja vízszinteshez közeli helyzetben. Ezt mutatják a mellékelt képek: Széchenyi István, hun herceg, II. László magyar király a Képes Krónikában, I. világháborús huszár a komáromi emlékművön (ő még nem ismerte az új szabályzatot)

2 komment

A kiképzés célja az öntartás

2016.09.16. 07:23 patkószeg

jzs.jpgJosipovich Zsigmond világosan ír erről: "A nyers lóból hátaslóvá történő képzés egyes fejlődési szakaszainak felsorolásakor a követkeő sorrendet tartottam helyesnek: elengedtetés, egyenesre igazítás, melyből az egyensúly és végül az öntartás (használati egyensúly) következik. Az öntartás áll az utolsó helyen, az azt megelőző rendszeresen felépített munka lezárásaként." Josipovich évezredes nemzeti hagyományunkat fogalmazza meg, azt az egyszerűséget és természetességet, aminek eredményeként könnyed és harmonikus, de egyben praktikus is a magyar lovaglási stílus.

Öntartásban a ló a lovas különösebb segítsége nélkül önállóan dolgozik - oldja meg a lovas kívánalma szerinti  feladatokat a fordulatokat, az iramváltásokat, az akadályokon való áthaladást, stb. Az öntartásban lévő ló hasonlatos a jólképzett kutyához, amelyik póráz, vezetőszár használata nélkül is önállóan a gazdi lába mellett halad, annak mozgásához igazodva. Az öntartás a végletes együttműködés kifejeződése.

Az öntartás kialakításának lényeges eleme a descent de maines és descente de jambes technika, amiről ide kattintva olvashatsz.

Szólj hozzá!

Címkék: öntartás Josipovich

lovasblog

Gőblyös István: Lovakról, lovasokról - lovaknak lovasoknak

E-mail a szerzőnek

Kövess!

 

Friss topikok

 • Filep Kálmán Csaba: A fő cél a helyes lóhoz alkalmazkodó lovaglás volt nem pedig " a kommersz diktálta flanc".Pénz vag... (2016.10.22. 09:06) Szabácsi, Akacs, Platthy, Somlay, Molnár: Én veletek vagyok!
 • Gyuszi Varga: felemelő érzést nyújt már maga a látvány is. gratulálok! (2016.10.06. 19:14) Amikor a ló támaszkodást vesz...
 • Winkler Judit: @Csigás Zoltán: Hát ne csapjunk át személyeskedésbe ácsi kedves Zoltán!Nem tudod milyen szinten t... (2016.09.30. 08:22) Ettől kifekszem!
 • Filep Kálmán Csaba: A lovak mit szolnak ehhez.Hol a határ ameddig nem nyűg a lovas a lónak a hátán.Az ember egy tudato... (2016.09.26. 15:17) Rólam
 • patkószeg: @magyar_lovaskultura: Igen, biztosan voltak, de - úgy tudom - ekkor jött a "reform". (2016.09.20. 15:07) Kell-e pipálni a lábfejjel?

Címkék

akadály (2) akadémista stílus (1) alázat (1) állítás (1) Andrássy (1) átengedőség (7) Bad Füssing-i levelek (10) ballotade (3) Baucher (1) Bécsi Spanyoliskola (1) bértartás (28) Bocskai (2) Bóta András (1) Branderup (19) brida ülés (3) campagne lovaglás (1) capriole (3) carré (1) carriere (3) combból jár (1) combból járás (1) cordeo (1) courbette (2) croupade (3) Cseppentő (1) csizmasegítségek (1) Dalghren (3) dámanyereg (4) délceglépés (3) descente de jambes (1) descent de maines (1) díjlovaglás (35) díjugratás (5) dopping (1) durvaság (1) egybevágó segítség (1) egyenesség (7) egyensúly (4) együttműködésikészség (2) elengedettség (14) engedelmesség (2) Erős (1) falkade (1) farat be (5) felelős lettél (1) felfényesedett mozgás (1) feligazítás (3) féloldalazás (1) felvétel (5) ferdeség (1) fiatal ló képzése (7) fogathajtás (1) frederiksborgi ló (1) futószáras munka tesztje (2) futószárazás (9) gineta ülés (2) göblyös (24) Hadik András (3) hagyományőrzés (1) hagyomány kötelez (4) hajlítás (1) Hanthy (1) használati ló (3) hátból jár (1) hátból járás (1) hát elengedtetése (3) helyes ülés (1) hiperinflexió (1) hordozóerő (1) Horthy (1) hosszhajlíás (4) ideális lóméret (1) idomítási skála (1) Iskoalugrás (2) iskolaállj (18) iskolaegyensúly (3) iskolafeladat (3) iskolafelvétel (2) iskolajármód (4) iskolalépés (10) iskolalovaglás (5) iskolavágta (5) jármódok anyja (2) Josipovich (2) kajászó szentpéterpuszta (28) kapicán (7) Keméry (2) kengyelhossz (5) kétütemű lépés (1) kézen végzett munka tesztje (2) kikötőszárak (6) klasszikus lókiképzés (1) knabstrupper (1) Kókay (2) koncentráció (1) konchajlítás (1) középügetés (2) közösségünk címmel rendelkező tagjai (1) különválasztott segítség (1) kunfakó (3) kunkötés (1) lábsorrend (1) LDR (1) lendület (7) lépés (2) levade (7) (35) lókiképzés (31) lókiképzés egyszerűen (2) lótartás (31) lovaglás (57) lovasakadémia (6) lovasérzés (9) lovassport (41) Lovas Élet (11) lovas fogalomtár (1) Lovas Nemzet (21) ló a lovas ülésén (1) Magasházy (1) magasiskola (1) Magyar Lovaskultúra Napja (2) Marius Schneider (1) mélyen - előre (1) mélyre lovaglás (2) mély nyak (2) ménesvezér (1) mezair (3) military (6) modern és klasszikus (2) Moys (3) mslt (7) munka kézen (3) nagykantár (2) nehéz osztály (1) Némethy Bertalan (1) nemzeti lovaskultúránk (1) női nyereg (2) Nuno Oliveira (2) Nyári lovasakadémia (1) nyílt szakmai est (1) nyílt szakmai nap (1) oldaljárás (1) önhordás (2) öntartás (2) Örkény (1) összeszedettség (6) osztrák-magyar hajlítás (1) Pados (1) passade (1) passage (9) Pegazus (1) perdülés (1) pesade (7) piaffe (14) pilár (2) puhaság (1) Rákóczi (1) redopp (15) repulon (1) repulon passade (1) rollkur (1) Sabine Oettel (8) sarabande (1) Seeger (1) segítségek (2) spanyol lépés (3) Steinbrecht (1) Stenbeck (1) súlypontáthelyezés (1) szárhasználat (1) száronlét (8) szárra állítás (1) szártartás (1) szár mögött (1) Szent György (1) szinkronizáció (1) Szirtes Bence (1) támaszkodás (2) Tászler Melinda (1) természetes (1) terre-a-terre (15) teszt (4) tolóerő (1) Tünde (4) Tuska (1) ügetés féllépés (1) ugrásváltás (9) ugrásváltás kézen (1) ütem (1) vágta (3) vállat be (5) vezetés kézen (1) videónapló (3) vonal mögött (2) Weyrother (3) Zazie (7) Zita (5) Zrínyi (5) Címkefelhő

Utolsó kommentek

 • Filep Kálmán Csaba: A fő cél a helyes lóhoz alkalmazkodó lovaglás volt nem pedig " a kommersz diktálta flanc".Pénz vag... (2016.10.22. 09:06) Szabácsi, Akacs, Platthy, Somlay, Molnár: Én veletek vagyok!
 • Gyuszi Varga: felemelő érzést nyújt már maga a látvány is. gratulálok! (2016.10.06. 19:14) Amikor a ló támaszkodást vesz...
 • Winkler Judit: @Csigás Zoltán: Hát ne csapjunk át személyeskedésbe ácsi kedves Zoltán!Nem tudod milyen szinten t... (2016.09.30. 08:22) Ettől kifekszem!
 • Csigás Zoltán: Szerintem meg inkább az a siralmas, ahová a "lovas világ" tart! A mostani "versenyzők" legtöbbjéne... (2016.09.29. 22:15) Ettől kifekszem!
 • Winkler Judit: Szerintem nagyon kicsinyes dolog egy ilyen oldalon leközölni egy teljesen lényegtelen témákkal fog... (2016.09.29. 14:38) Ettől kifekszem!
 • Utolsó 20