Polly lovai (II.)

2014.08.06. 10:13 patkószeg

A klasszikus lókiképzés célja a végletes együttműködési készség kialakítása és a ló hosszú használati élettartamának biztosítása. Koltai Polly lova, szüri idén 23 éves! Mozgásán a legkisebb "kopottság" sem látszik, fizikai kondíciója kiváló, nem kétséges: Polly a lókiképzés mestere!

 

 

Szólj hozzá!

Polly lovai (I.)

2014.08.05. 19:38 patkószeg

fotó_10.JPG

Koltai Polli nem véletlenül kapta tiszteletbeli lovagi címét! Közösségünk tagjainak a lókiképzés kapcsán különböző tapasztalatai, különböző erősségei vannak. Polli egyik (!) erőssége az, hogy terepen is és lovardában is több lovat tud egyszerre "uralni", a vele dolgozó lovak, minden körülmények között nagyon nagy biztonságot adnak lovasaiknak. Lovai akár hangutasítására is végrehajtanak, egyébként komolynak tekinthető feladatokat, engedelmesek, rendezettek.

Ma bonyolult feladatot nem hajtottunk végre, csupán élveztük a nyári szünetet!

A videó talán egy kicsit hosszú, de ígérem, hogy a végére mindekit jókedvre derít! Jó szórakozást! Hangerőt feltekerni!

Szólj hozzá!

Mesterek hétvégéje

2014.08.04. 07:59 patkószeg

10363700_712487962140931_8174410012559750364_n.jpg

A hétvégén Wolfgang Krische volt lovas mesterem, Sabine Oettel vendége.

Wolfgang Kriscke a bukeburgi magasiskola vezetője. Személyében a kortárs lovasmesterek legnagyobbjai közül, egy rendkívül közvetlen lovasemberrel ismerkedhettem meg. Természetességén, pozitív lelkületén keresztül könnyen megérthető, hogy a magasiskola feladatai, legyen szó akár az iskolajámódokról (piaffe, passage, terre a terre, stb.), vagy az iskolafeladatokró (perdülés, repulon, stb.), vagy akár az iskolaugrásokról, valójában milyen egyszerű feladatok, azokat a lovak milyen örömmel ajánlják lovasaiknak. Munkája során világos volt, hogy a legmagasabb feladatok is bárki számára elérhetőek, az iskolalovaglás az igényes szabadidőlovasok stílusa!

Az alábbi videó Wolfgang Krischke, illetve a bukeburgi magasikola munkáját mutatja. A film nézése közben is azon gondolkodjon mindenki, hogy lát-e olyan feladatot, amire a saját lova képtelen lenne és hogy azokat milyen egyszerűen is végre lehet hajtani! A lovaglás egyszerű! :)

Szólj hozzá!

Vágyak majd - boldogság most

2014.07.31. 08:08 patkószeg

I-love-ponies-i-love-horse-riding-I-heart-tab.png

Napjaink lovasedzője, különösen a díjlovaglásban, a lovasok vágyaira alapozza munkáját. A vágyakra és a majdani sikerekre. Azt sugallják lovasaiknak, hogy vegyenek jobb lovakat, vegyenek kész, már kiképzett lovakat. Azt sugallják, hogy a drágább (külföldi) és képzettebb ló vezet a sikerhez. (Arról hallgatnak, hogy Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a lókiképzés.) Azt is sugallják, hogy a siker, a körülállók elismerése az, ami a lovaglás minőségének kifejezője. A lókiképzés a vágyaknak és a "majd"-nak a biznisze. Ebben az "iparban" pedig (legalábbis a ló hátán) elvész a ló szeretete.

A hagyományos és a természetes megközelítésben ez nem így van. A hagyományos megközelítés nem a teljesítményt, hanem a harmóniát keresi. Nap, mint nap. Harmónia nélkül, a lóval való közdelemlel, a lovaglást erősportként való műveléssel egyetlen lépést sem szabad tenni, az nem vezethet jóra, az nem fejleszti a lovat, hanem csak árt neki.

A lovaglásban az a szép, hogy a fejlődést a közös boldogság, a harmónia biztosítja. A jó lovas nem a vágyaiban és nem a jövőben, hanem a boldogságban és a jelenben keresi kapcsolatát a lovával. Ha ez nem megy, akkor változtatni kell! De azonnal!

Szólj hozzá!

A gondolkodó lovas

2014.07.30. 07:23 patkószeg

zablaeskengyelfejléc.jpg

A lovaglás elsajátításának egyik legfőbb szabálya a mesterről mesterre elv. Minőségi tudást csak komoly szakembertől lehet szerezni, olyantól, aki maga is komoly szakembertől tanulta a szakkmát. Mestert csak mester tud képezni. Ezért fontos tudnod, hogy lovaglótanárodnak, ki volt a mestere, ki az, akinek a tudását megszerezte és neked továbbadja!

Sokan persze azt állítják, hogy a legjobb lovas mester a ló! Ez részben igaz, de a szaktudás, a szakma ismerete sem nélkülözhető. A ló szolgáltatja az érzést, ám az érzés megértéséhez szakmai ismeret szükésges! Csak a gondolkodó, a lovaglás, a lókiképzés elméleti kérdéseivel tisztában lévő lovas képes megérteni azt, amit érez!

Szólj hozzá!

Teszt a hosszhajlításokról

2014.07.28. 07:59 patkószeg

xIMG_7358_1.jpg

Megoldás a teszt végén!

1. Mi az állítás?

      a) A ló tartásba hozása

      b) A gerincoszlop hajlítása

      c) A gerincoszlop hajlítása a tarkótól a marig

2. A vállat be faladat során:

      a) A ló csak az elülső lábaival lép keresztbe

      b) A ló csak a hátulsó lábaival lép keresztbe

      c) A ló az elülső és hátulsó lábaival is keresztbe lép

3. A farat be feladat során:

      a) A ló csak az elülső lábaival lép keresztbe

      b) A ló csak a hátulsó lábaival lép keresztbe

      c) A ló az elülső és hátulsó lábaival is keresztbe lép

4. Az oldaljárásban a ló:

      a) A ló csak az elülső lábaival lép keresztbe

      b) A ló csak a hátulsó lábaival lép keresztbe

      c) A ló az elülső és hátulsó lábaival is keresztbe lép

5. Mi a hajlítás?

      a) A ló teljes gerincoszlopának hajlítása

      b) A tarkó hosszirányú hajlítása

      c) A gerincoszlop hajlítása a tarkótól a marig

6. Mi a vállat be típusú feladatok lényege?

      a) A hajlítás szerint belső hátulsó láb súlypont felé léptetése

      b) A hajlítás szerinti külső hátulsó láb súlypont felé léptetése

      c) Három patanyomon járás

7. Mi a farat be típusú feladatok lényege?

      a) A hajlítás szerint belső hátulsó láb súlypont felé léptetése

      b) A hajlítás szerinti külső hátulsó láb súlypont felé léptetése

      c) Három, vagy négy patanyomon járás

8. A vállat be feladat:

      a) Inkább elengedtető feladat

      b) Inkább összeszedő feladat

      c) A támaszkodást segíti

9. A farat be feladat:

      a) Inkább elengedtető feladat

      b) Inkább összeszedő feladat

      c) A támaszkodást segíti

10. A hátulja körüli fordulat:

      a) Vállat be típusú feladat

      b) Farat be típusú feladat

      c) Egyik sem

11. Az eleje körüli fordulat:

      a) Vállat be típusú feladat

      b) Farat be típusú feladat

      c) Egyik sem

12. Mi a neve az eleje körüli fordulatnak vágtában?

      a) Repulon

      b) Pessade

      c) Mezair

13. Hány patanyomon kell végrehajtani az oldaljárást?

      a) 2

      b) 3

      c) 4


Megoldás (Ha valami nem világos, akkor böngészgesd a blog jobb oldalán talállható címkefelhőt!):

1-c, 2-a, 3-b, 4-b, 5-a, 6-a, 7-b, 8-a, 9-b, 10-b, 11-a, 12-a, 13-b

Szólj hozzá!

Címkék: teszt

Nicsak, nicsak!

2014.07.27. 08:14 patkószeg

Régen terveztem, hogy Keresztes Ákosról megemlékezzek a Zabla és Kengyel lovasblogon. Légy befogadó! címmel írt tegnapi bejegyzésem megerősítéseként (kattints a címre) végre meg is tehetem:

Keresztes Ákos a két világháború közötti kor egyik legünnepeltebb lovas szakembere volt. Szakmai tudását örkénytábori lovaglótanár diplomája teszi megkérdőjelezhetetlenné.

szentpeterpuszta07-05-09_2237_f-neubauer.jpg

Elismertségét mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy a Szerdahelyi Tibor fordításában megjelent, és a korabeli magyar lovasok fotóival illusztrált Müseller külön oldalon hozza Keresztes Ákos fotóit! Azért is kap ekkora teret a könyvben Keresztes Ákos, mert sokan azt állítják, hogy ő honosította meg Magyarországon az új ugró stílust, a könnyítő ülést. Keresztes Ákos az a lovas szakember, aki mind a klasszikus, mind a modern stílus mestere.

Az alábbi, Keresztes Ákost ábrázoló fotók szemléletesen mutatják a két stílus közötti különbséget, a könnyítő ülés választhatóságát:

szentpeterpuszta07-05-09_2223_f-neubauer.jpgszentpeterpuszta07-05-09_2219_f-neubauer.jpg Keresztes Ákos igen széles lovas tapasztalattal rendellkezett:

szentpeterpuszta07-05-09_2221_f-neubauer.jpg

De Keresztes Ákosról azt is tudni kell, hogy nem csupán lovardai lovas volt, a hazát huszárként az orosz, a román és az olasz hadszíntéren is védte az I. világháborúban.

Szóval lovas fotóit vizsgálva tiszta forrásból merítünk (Caprilli és az olasz stílus ismerete, örkénytábori diploma, stb., stb.) És akkor mit látunk? Nocsak, nocsak! 

szentpeterpuszta07-05-09_2217_f-neubauer(2).jpg

Ugyan azt a szabványos ülést, mint a tegnapi bejegyzésben I. Ferenc József császár és király fotóján! És, hogy, hogynem a lovak mindkét fotón ugyan olyan kiváló állapotban állnak.

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy nem vagyok a képen látható ülés szószólója. Nem gondolom, hogy feltétlenül a hasonló módon kell ülni. De mindenknek gondolati nyitottságot javaslok.

(Én, a magam részérő persze kipróbálom ezt a stílusú ülést, hogy a hozzá tartozó érzést megéljem!)

4 komment

Légy befogadó!

2014.07.26. 07:15 patkószeg

10489954_754588824603779_1660450643453189911_n.jpg

Légy befogadó, nyitott az új gondolatokra! Akár olyanokra is, amelyek teljesen eltérnek attól, amit a környezet elvár, vagy sugall.

Ne gondold azt, hogy ha valaki másképp csinálja, akkor az bolond, vagy idióta!

A fenti fotó mindezt egyszerűen szemlélteti. I. Ferenc József császár és király látható rajta. Ülése teljesen eltér napjainkban megszokottaktól. Akkor ez volt a szabványos, az elvárt ülés.

És ne gonlolja seniki, hogy manapság sokkal jobban értünk a lovagláshoz, mint elődeink és, hogy a kép elkészítése óta milyen sokat fejlődött a lovaglás, lókiképzés!

Légy inkább befogadó!

9 komment

Címkék: Horthy brida ülés

A ló felkantározása

2014.07.21. 07:32 patkószeg

Minden szakma olyan minőségű, ahogyan annak művelői szakszövegét ismerik, használják és fejlesztik. A legutóbbi évtizedekben a lovas szakma saját szakszövegének talán legerősebb művelője dr. Radnai Imre volt. Megnyilvánulásai, szakfordításai legendásak mindmáig, aki ismerte nem csak szerette, élvezte társaságát, de tisztelte szakmaiságát, hozzáértését. Hogy most miért is emlékezem Imre bácsira? Mert a kantár, kantározás kifejezésről mindig ő jut eszembe! A hagyományos, Imre bácsi által is művelt szakszöveg ugyanis a kantár kifejezés alatt a nagykantárt értette, és csikókantár, vagy kiskantár megnevezéssel a fiatal lovak képzésénél használt szerszámot illette.

A fiatal ló képzésének egyik célja a ló előkészítése a kantár (a nagykantár) használatára. De vajon hogyan és mikor jut el oda ló és lovas, hogy a kantár használat megkezdhesse? A két kérdés közül a mikor kérdésre egyszerűbb a válaszadás. Akkor kell „felkantározni” a lovat, amikor képzettsége (ereje, ügyessége, együttműködő készsége) oda jutott, hogy a feszítőzablára kívülről látható módon nincs szükség. A kantár feszítőzablája ugyanis nem arra való, hogy erősebb segítséget tudjon a lovas adni, hanem arra, hogy a szársegítséget külső szemlélő számára szinte láthatatlan jellé lehessen finomítani. Ha a lovas arra használja a feszítőzablát, hogy annak erős segítségével tudjon úrrá lenni lován, hogy akaratát érvényesíteni tudja, akkor jobb, ha azonnal visszatér a kiskantárhoz. Ellenkező esetben ugyanis a ló a feszítőzablához erősödik és egy idő után már nagykantárral is nehéz lesz lovagolni a lovat, a kiskantárra való későbbi visszatérés pedig szinte lehetetlen helyzetbe hozza a lovast. A ló annyira feszes és merev lesz, hogy kiskantárral való lovaglása szinte képtelenséggé válik.

Másképpen fogalmazva a lovat akkor lehet felkantározni, amikor az mindhárom jármódban száron van. Nem csupán támaszkodik! Száron van: azaz a lovas által meghatározott keretet puhán, a lovas erre irányuló segítségadása nélkül folyamatosan kitölti. Ezért helyes az utóbbi évek változtatása a díjlovas programokban, mármint hogy közép osztályban választható a kantározás. Teljesen ugyanis csak a nehéz osztályban várható el, hogy vágtában is száron legyen a ló.

A ló felkantározásának ideje a fentiekből következően akkor jön el, ha mindhárom jármódban önhordásban tud haladni, hajlékony (képes a hosszhajlítások végrehajtására), a rövidítésekben és átmenetekben gyakorlatilag nincs szükség a szárak használatára, a rövidített iramokban önmagától feligazodik.

A kantár használatának megkezdése, illetve annak elfogadása a ló részéről tulajdonképpen az alapképzést, a ló száronlétét minősíti! A ló felkantározása nem válthat ki a lóból erősebb reakciót, mintha zablát váltanánk. Érdekes viszont az, hogy a kantár használata a lovas részéről bizonyos gyakorlottságot kíván. A két zablától (feszítőzablától és alátétzablától, más néven csikózablától) a lovas kezéhez érkező négy szár (jobb és bal feszítőszár, valamint jobb és bal csikószár) kezelése nem teljesen magától értetődő még a kiskantár rutinos használójának sem. Sőt maga a szárfogás is bizonyos megfontolásokat kell, hogy kövessen! A ló és lovas igényeitől és szokásától, valamint a felmerülő problémák megoldási módjától függően számos szárfogási módozat létezik, melyeket nem kívánok teljes körűen kifejteni, csupán a legfontosabbakat szeretném az alábbiakban megemlíteni.

A klasszikus XIX. századi katonai fogás teljesen eltér a ma megszokottaktól. No, nem a szárak kézben való elhelyezkedése miatt, hanem azért, mert a támaszkodást a lovas kizárólag a feszítőszárakon érvényesítette, a csikószár csupán lógott a ló nyakának két oldalán. Az ilyen szárhasználat rendkívül jól képzett lovast és lovat igényel, helytelen használat esetén a ló vagy túlzottan nekidől a feszítőzablának, vagy teljesen feladja a támaszkodást. Csak helyes használat esetén vesz a ló természetes és könnyed támaszkodást a feszítőzablán.

093.JPG

Fotóhoz: Katonai szártartás

Napjaink, modernista lovasai mindkét zablát „hatásba” szokták helyezni lovaglás közben, úgy, hogy a ló alapvetően a csikózablán támaszkodik, a lovas feszítőzablával való kapcsolata kissé könnyedebb a csikózablán vett kapcsolatnál, a feszítőzablához futó szár kevésbé feszül a csikózablához futónál.

Klasszikusnak nevezhető az úgynevezett fillis féle fogás. Napjainkban általában az orosz lovasoknál látni, de szinte minden klasszikus iskola alkalmazza. Szélesebb körű használatát Philippe Karl iskolája teremtette meg az elmúlt években. A lovas mindkét kezében két szárat tart, úgy, hogy a feszítőszárat a kisujja alatt, a csikószárat a hüvelyk- és mutatóujja között marokra fogja. A szárfogás célja a két zabla határozott megkülönböztetése: a csikózabla (egyebek mellett) a feligazítást, a feszítőzablához futó szár a tarkó hajlítását segíti.

071.JPG

Fotóhoz: Fillis fogás

Klasszikus fogás továbbá az az aszimmetrikus fogás, melynek során a balkézben három szárat fog a lovas: a bal csikószárat és mindkét feszítőszárat, a jobb kézbe csupán a jobb csikószár kerül. A magam részéről ezt preferálom. A különválasztott csikózablába futó szár (egyebek mellett) a ló oldalirányú hajlítását, az egy kézbe fogott feszítőszárak a tarkó hajlítottságát segítik.

092.JPG

Fotóhoz: Klasszikus szártartás

A modern szártartás szintén aszimmetrikus. Jobb kézben a kisujj és a gyűrűsujj közé kerül a jobb csikószár, a gyűrűs- és a középső ujj közé kerül a jobb feszítőszár. A bal kézben mindkét szár „eggyel lejjebb van”: a bal csikószárat marokra fogja a lovas, a bal feszítőszár a kisujj és a gyűrűsujj közé kerül. A szárak „kivezetése” a hüvelyk- és a mutatóujj között történik. Az aszimmetria célja, hogy a lovas könnyen egy kézbe tudja fogni a szárakat (ez természetesen a bal kéz), amikor is a bal szárak tartása ugyanaz, mint az előbb, a jobb csikószár a gyűrűs- és a középső ujj közé, a jobb feszítőszár a középső ujj és a mutatóujj közé kerül. A szárak igazítása így rendkívül egyszerű.

081.JPG

Fotóhoz: Modern szártartás

Szintén modern és talán a praktikumra való törekvést fejezi ki az a szártartás, ami az előzővel megegyezik, ám a lovas a bal kézben ugyanazon a módon fogja a szárakat, mint a jobb kézben, azaz a csikószárat mindkét kézben ugyanúgy tartja, mint a csikókantár esetében, a feszítőszárakat pedig eggyel feljebb fogja.

A fenti két modern szárfogás esetében a feszítő- és csikószárak a ló nyakán keresztezik egymást. Megjegyzendő, hogy a segédszárak fogása kiskantár használata esetén a két utolsó szártartással egyezik meg.

A klasszikus lovasok a teljesen kiképzett katonalovat (a tökéletes száronlét kialakításával) csupán feszítőszárral (alátétzabla használata nélkül) lovagolták. Ez azonban nagyfokú szakértelmet kíván. A tökéletes száronlét kialakítását hagyományosan a kantár (a nagykantár) egy változatával a kapicánnal kombinált feszítőzablával alakítják ki. A felszerelés annyiban tér el a kantáról, hogy hiányzik a csikózabla, annyiban hasonlít hozzá, hogy a lovas kezébe szintén négy szár kerül, kettő a feszítőzablába csatlakozik, kettő a kapicán oldalsó karikáiba. (A klasszikus mesterek közül sokan azt állították, hogy helyes száronlétet kapicán nélkül kialakítani nem lehet. Az állítás igazságtartalmát könnyen megérezheti az, aki kipróbálja a kantár kapicános változatát.) Ennek a kantárnak a szárfogása szintén a 3:1-es szárfogást követi: a jobb kézbe csupán a kapicán jobb oldali karikájához futó szár kerül, a másik három a balkézben van.

Szólj hozzá!

Címkék: Lovas Nemzet szártartás

Teszt az iskolajármódokról

2014.07.18. 06:49 patkószeg

IMG_3017kicsi.jpg

Megoldás a teszt végén!

1. Mi a campagne lépés?

      a) Iskolajármód

      b) Négyütemű jármód

      c) Normál kétütemű lépés

2. Mi a redopp?

      a) A vágtához hasonló kétütemű jármód

      b) Az ügetés egyik fajtája

      c) Három ütemű jármód

3. Mi a különbség a redopp és a terre a terre között?

      a) A redopp három, a terre a terre kétütemű jármód

      b) A terre a terre jármódban az elülső és hátulsó lábpárok egymás mellett érnek talajra, a redoppban nem

      c) A redopp az ügetés egyik fajtája, a terre a terre a vágtához hasonlít.

4. Van-e a piaffe-nak lebegési fázisa?

      a) Van

      b) Nincs

      c) Lehet

5. Hány ütemű jármód az iskolalépés?

      a) Kettő

      b) Négy

      c) Négyütemű és kétütemű is lehet

6. Melyik iskolajármódnak van lebegési fázisa?

      a) Iskolavágta

      b) Passage és carriere

      c) Piaffe és passage

7. Mi a délceglépés?

      a) Passage lépésben

      b) A campagne lépés egyik fajtája

      c) A spanyol lépés egyik fajtája

8. Fényképen meg lehet-e különböztetni az iskolalépést és az ügetést?

      a) Nem, mert ugyan az a lábsorrend

      b) Igen, mert különbözik a lábsorrend

      c) Igen, mert az ügetésben kevésbé van feligazítva a ló

9. Mi az ügetéshez hasonló iskolajármód?

      a) A piaffe

      b) A passage

      c) Mindkettő

10. Hány ütemű a campagne vágta?

      a) 2

      b) 3

      c) 4

11. Mi a carriere?

      a) Nagy iramú háromütemű vágta

      b) Nagy iramú kétütemű vágta lebegési fázis nélkül

      c) Vágtához hasonló kétütemű jármód lebegési fázissal

12. Milyen jármódban jár a ló a jó vágtaperdülésben?

      a) Redoppban

      b) Campagne vágtában

      c) Négyütemű iskolavátában

13. Melyik iskolajármód nem kérütemű?

      a) Az iskolavágta

      b) Az iskolavágta és az iskolalépés

      c) Minden iskolajármód kétütemű

14. A redopp, vagy a carriere a nagyobb iramú?

      a) A redopp

      b) A carriere

      c) Nem jellemző


Megoldás (Ha valami nem világos, akkor böngészgesd a blog jobb oldalán talállható címkefelhőt!):

1-b, 2-a, 3-b, 4-b, 5-c, 6-b, 7-a, 8-a, 9-c, 10-b, 11-c, 12-c, 13-b, 14-b

1 komment

Címkék: teszt

Nyáridő (A sokarcú kunfakó)

2014.07.17. 07:40 patkószeg

Most, itt csak két arcát mutatom! Van más is! :)

Szólj hozzá!

A féloldalazás tanítása

2014.07.14. 06:31 patkószeg

xIMG_7358_1.jpg

A féloldalazás a díjlovaglás egyik leglátványosabb feladata. Először ügetésben, a közép osztályban, illetve a 6 éves lovak versenyében elvárás. Hazai versenyeinken a 6 éves lovak a F.E.I. 5 éves lovaira kiírt versenyszámokat teljesítik, ezért tőlük a féloldalazás még nem elvárás! A vágta féloldalazásra pedig csak a nehéz osztályban kerül sor, így a legtöbb díjlóval azt meg sem próbálják, mivel nem jut el eddig a kiképzési színtig.

Mindez annak ellenére van így, hogy a féloldalzás, illetve annak tanítása a klasszikus megközelítés szerint a lókiképzés legelső feladataihoz tartozik. Igaz, először csak lépésben. Annak idején, amikor versenyezni kezdtem és még nem vettük át a német és nemzetközi programokat, már a könnyű osztályban elvárás volt lépésben a féloldalazás, azaz a féloldalazást négy és öt éves lovakkal kellett bemutatni a versenyeken! A nemzeti elvárások akkor nyilvánvalóan a klasszikus megközelítéshez igazodtak: a féloldalazások lovaglása ugyanis igen nagy segítséget jelent az életkornak megfelelő összeszedettség kialakításához.

Kézen és lépésben

Az összetett mozgások tanításának és begyakorlásának igen régi módszere a feladatok könnyített körülmények között történő, valamint kezdetben lassú mozdulatokkal történő végrehajtása. A feladat lovas nélküli gyakorlása a ló számára nyilvánvalóan könnyebbséget jelent. Ilyenkor nem csak a többletteher számít, hanem az is, hogy még a legképzettebb, legnagyobb rutinnal rendelkező lovas sem tudja súlypontját teljes mértékben változatlan helyzetben tartani a lóhoz képest. A mozdulatok lassú tanítása a lépésben történő gyakorlást jelenti. A kiképzés logikája az, hogy ha a feladat kézen és lépésben már megy, akkor lehet arra gondolni, hogy megpróbálja a kiképző lovas alatt is, vagy ügetésben végrehajtani. Mindez persze nincs kőbe vésve, lehet nyeregben ülve és akár egyből ügetésben is próbálkozni, de a kézen és lépésben történő tanítás egyértelműen segíti a ló gyors megértését, ügyessége kezeti hiányosságainak orvoslását.

A farat be és az oldaljárás

Az oldaljárás a farat be feladat változata. Mindkét feladatban a hajlítás szerinti külső hátulsó láb lép a ló súlypontja felé. A ló arra a pontra néz, ahová halad, elülső lábai szinte nem lépnek keresztbe, a külső hátulsó lába a belső elülső patanyomán halad, illetve annak irányába lép. Ha a ló az elülső lábaival is keresztbe lép, akkor nem három, hanem négy patanyomon halad. Ebben az esetben a külső hátulsó láb nem a súlypot felé lép, hiszen a külső hátulsó láb nem a belső elülső felé lép, ezért a feladat nem fog összeszedőleg hatni a lóra.

A farat be és farat ki feladatot a kiképző általában a lovarda falai mentén hajtja végre, a különbség csupán az, hogy a fal a hajlítás melyik oldalán van. Az oldaljárás csupán abban különbözik a farat be feladattól, hogy azt átló vonalon hajtják végre. Mindebből az következik, hogy amelyik ló képes a farat be végrehajtására, az képes az oldaljárás végrehajtására is, ezért az olaljárás tanítása tulajdonképpen a farat be feladat tanításával kezdődik. A farat be feladat annyival könnyebb az oldaljárásnál, hogy végrehajtása során a fal segít a lónak a három patanyomon történő haladás fenntartásában, a ló vállainak és csípőinek vezetésében. A tanításra az alábbiakban három módszert, az oppozíciós segítség módszerét, a vállat be - farat ki módszert és a csizmára való engedés módszerét írom le.

Az oppozíciós segítség módszere

A kiképző a belső szárat fogva, vagy a kapicán középső karikájába csatolt veszetőszárat fogva a hosszú fal elejére vezeti lépésben a lovat. Néhány méter megtétele után a menetiránnyal ellentétes irányba fordul (szembe fordul a lóval és hátrafelé kezd haladni) és a ló belső combjára enyhe pálcasegítséget ad, miközben indirekt szársegítséggel a ló vállát kifelé vezeti. A ló a pálca nyomására ellenyomással fog reagálni, csípőjét határozottan befelé fogja mozdítani (oppozíció), három patanyomon kezd mozogni, a külső hátulsó láb a belső elülső nyomába lép. Kezdetben mindezt gerincoszlopának hajlítása nélkül teszi, de maga a mozdulatra, a három patanyomon való mozgásra minden ló már az első próbálkozások alkalmával is képes. A ló indirekt szársegítséggel egybekötött hajlítására is egészen hamar sor kerülhet, de kezdetekben nem kell a tökéletességet elvárni a lótól. Amikor a ló ezzel a módszerrel megtanulta a farat be feladatot, a lovas már igen közel van ahhoz, hogy ugyan ezt átlóvonalon is megkísérelje, a maga felé hajlított lóval féloldalazásba kezdjen.

xIMG_2044.jpg

A fotóhoz: Oppozíciós módszer, a ló még nincs hajlítva, de már három patanyomon jár. Szőts Kata lovával, Beautyval

A vállat be - farat ki módszer

A lovas a hosszú fal elejére vezeti a lovat. A belső szárral befelé hajlítja a lovat, miközben a külső szárral a ló vállát befelé vezeti, hogy az három patanyomon kezdjen járni, azaz vállat be helyzetbe kerüljön. Néhány lépés megtétele után a kiképző a lovat a patanyomvonal fentartásával a külső szárral áthajlítja. A ló így farat ki helyzetbe kerül. A patanyomvonal fentartása a külső szárral, azaz a vállaknak a lovarda belseje felé való vezetésével, valamint a csípő kifelé való vezetésével történik. Ha a vállvezetés és a kifelé történő hajlítás helyes, akkor a ló szinte “magától” tartja a farat ki pozícitót a feladat végrehajtása során.

IMG_1924.JPG

 A fotóhoz: Farat ki, Lezsák Levente lovával, Berkenyével

A csizmára való engedtetés módszere

A lovas a lovarda középvonalára fordítja a lovat. A lovas vállait a ló gerincével párhuzamos irányba fordítja és a ló felé lépve, hajlítás nélkül a ló hozzá közelebb eső vállára és csípőjére nyomást gyakorol. Ennek hatására a ló csizmára való engedés szerűen elülső és hátulsó lábaival keresztbe lépve a hosszú falat kezdi közelíteni. Néhány lépés után a lovas a lovat menetirányba hajlítja a mozgás fenntartása mellett és így a ló oldaljárásba kezd.

A kezdeti lépések során igen lassú haladást, igen rövid iramot kell kérni a lótól és akár egy-egy lépés megtétele után is meg kell állni és dícséretet kell adni. A megállás egyben rendezi is a lovat, lehetőséget ad a további lépések helyes megtételére. Szintén fontos, hogy eleinte meg kell elégedni a patanyomvonal helyes fenntartására, arra, hogy a külső hátulsó láb a belső elülső nyomán halad, a precíz hajlítottság csak a gyakorlás előrehaladottabb fásisában megkerülhetetlen követelmény.

xIMG_6517-1.jpg

A fotóhoz: A csizmára való engedésnél a kiképző válla párhuzamos a ló gerincével. Ha a ló a csizmára való engedés feladatban oldalra megindult, a menetirányba kell hajlítani a lovat  az oldaljáráshoz. Zita lovammal.

Szólj hozzá!

Címkék: féloldalazás

Ezer lovascikk egy helyen!

2014.07.13. 10:43 patkószeg

zablaeskengyelfejléc.jpg

 

Ha problémád van a lovaddal...

Ha szeretnél komolyabb feladatokat megtanítani lovadnak...

Ha nem érted, vagy mást érzel, mint amit az edződ mond...

Ha kedvtelésből szeretnél lovas cikkeket olvasni...

AKKOR BÖNGÉSZD A BLOG JOBB OLDALÁON TALÁLHATÓ CÍMKEFELHŐT!

Biztosan megtalálod azt a gondolatot, amire szükséged van.

Ha követni akarod a Zabla és Kengyel bejegyzéseit, akkor nyomj egy tetszik gombot a blog facebook page-én, amit ide kattintva érhetsz el!

Ha pedig segíteni akarod, hogy mások is hozzájussanak a bejegyzésekhez, gonolatokhoz amire rátaláltál, ne csak lájkold a cikkeket, hanem oszd is meg azokat!

Pl. ezt a bejegyzést! :)

Szólj hozzá!

Erős idegzetűeknek!

2014.07.11. 09:48 patkószeg

Zitához dr. Révy Dénes állatorvos jár:

Szólj hozzá!

Kétütemű lépés, délceglépés, iskolalépés

2014.07.08. 06:47 patkószeg

lnIMG_6562-1.jpg

Mi a különbség?

Semmi, vagy alig valami! A kétütemű lépés is és a délceglépés is iskolalépés. A különbség csak annyi, hogy a kétütemű lépés kifejezés a lábsorrendváltozást, a délceglépés a egyensúlyváltozást hangsúlyozza. Az iskolalépés mindkettőt kifejezi:

Szorgalmas együttműködésének eredményeként a ló lépésben képes hátulsó lábaival hamarabb, a normális (campagne) lépésben mutatottaknál hamarabb lépni. Hátulsó lábának lépésével az előzőleg lépő átlós, elülső láb lépését közelíti, azzal közel egyszerre lép. A patadobbanások nem négy egyenlő időközben hangzanak, mint a normál (campagne) lépésnél, hanem hosszú és rövid időközök hallatszanak. A lépés ütemének ilyen változása helyes és természetes. Az ütem változását jó farat be, vagy oldaljárás feladat végrehajtása során gyakran meg lehet figyelni, azt a ló önmagától felajánlja. Ez az iskolalépés.

Szélső esetben a tiszta kétütemű járás is kialakulhat. A kétütemű lépés iskolalépés. A kétütemű lépés tulajdonképpen piaffe lépésben. A piaffe és a kétütemű lépés között csupán az a különbség, hogy a kétütemű lépésben a ló teste lépést mutat, míg piaffe-ban ügetést, azaz a ló súlypontja minden piaffe lépés során határozottan megemelkedik. 

De a kétütemű járás nem feltétele az iskolalépésnek. A hátulsó láb hamarabb lépésének, az ütem változása mellett az is az eredménye, hogy megváltozik a ló egyensúlya. Mivel a hátulsó lábak többet tartózkodnak a súlypont alatt azok több súlyt fognak hordani. Ezért az elülső lábak megkönnyülnek, azokat a ló önmagától könnyedébben emeli, ami a lábtövek magasabbra emelésében nyilvánul meg. Ez a délceglépés. A délceglépés iskolalépés. A délceglépés tulajdonképpen passage lépésben, a normál (campagne) lépés felfényesedett, büszke változata.

A fenti képen Zita iskolalépésben jár. Világosan látszik, hogy átlós lábaival majdnem egyszerre lép, azok majnem egyszerre érnek a talajra.

Szólj hozzá!

Címkék: iskolalépés délceglépés kétütemű lépés

Spanyol lépés, délceg lépés

2014.07.07. 17:38 patkószeg

A két feladat hasonló, mégis ég és föld különbség van a kettő között.

Spanyol lépést akkor hajtja végre a ló, ha megértette gazdája szándékát, hogy lábtövét magasabbra emelje a normálisnál. Persze erő és ügyesség is kell hozzá.

A délceg lépésnél viszont a hátulsó lábak súlypont alá lépése miatt a hátulsó lábakra kerül a ló súlyának többsége, az elülső lábak és vállak megkönnyülnek. A ló magától emeli magasabbra a lábtövét. Ezzel teljesen szemben áll a spanyol lépés, amikor a hátulsó lábak legtöbbször kimaradnak, a lábak magasabbra emelése nem az iskolaegyensúlyból következik.

A spanyol lépés egy bizonyos forma, a délceg lépés masszív tartalom. Mindezzel nem állítom azt, hogy fölösleges a lovat spanyol lépésre tanítani. A lóval való foglalkozás, bármilyen formában erősíti a ló és lovas kapcsolatát, ügyesíti, erősíti a lovat. De a kiképzés szempontjából a délceg lépés a fontos.

A délceg lépés tulajdonképpen passage lépésben.

Érdekes, hogy a passage-nak is két formája van. Az egyik az, amikor csak az ütem lassul le és a ló magasra emeli a lábát, de sok időt tölt a ló a földön. Ez a jármód a spanyol lépéshez hasonlít. Szemben áll ezzel az, amikor a ló a hordozóerő megnövekedéséből kifolyólag az ügetésnél több időt tölt a levegőben. Az igazi passage ilyen.

2 komment

Címkék: spanyol lépés délceglépés

Zazie 2014. 07. 02.

2014.07.03. 10:14 patkószeg

fotó_9.JPG

 A Zabla és Kengyel blogon ígéretemnek megfelelően folyamatosan dokumentálom Zazie kiképzését.

Zazie-t Lomniczi Pétertől kaptuk. Azaz kislányaim kapták. Tavaly év elején érkezett, de az új helyen olyan erős növekedésbe kezdett, hogy majdnem egy évig várakoznunk kellett a komolyabb képzéssel. Idén Nyárasdi Jana Mariannal azután hozzákezdtünk. Jelenleg itt tartunk:

Szólj hozzá!

Címkék: Zazie

Előbb a piaffe, azután a passage!

2014.06.30. 06:57 patkószeg

fotó-R.jpg

Miért van az, hogy ha jól piaffe-ozik egy ló, azt könnyen lehet passage-ra tanítani, fordítva viszont általában nehézkes a dolog?

Azért, mert kétfajta passage van. Az egyik az, amikor a ló egyfajta ellenállás eredményeként kezdi meg a feladatot. Az ilyen ló ugyan vízszintesig felemeli alkarját és az ügetés üteme is lelassul, de mindezt valójában azért teszi mert a lovas keretet meghatározó segítségének ellenáll: hátul kimarad, elöl pedig nekimegy a zablának. Ez az az ló, amelyik már a képzés korai szakaszában “felajánlja” a  passage-t. Valójában nem a passage-t ajánlja fel, hanem ellenkezik, a lovas pedig ilyen-olyan okok miatt mindezt elfogadja. Elfogadja, mert félreérti a helyzetet, vagy elfogadja, mert gyorsan eljut egy igen látványos feladathoz. Van olyan lovas, aki nemhogy csak elfogadja, hanem szinte kéri is a lótól a feladatot, úgymond "lebegteti" a lovat. A lovas egybevágó segítséget alkalmaz egyszerrek hajt előre, a szárakkal pedig kitart.

Mindez igen nagy károkat okoz a kiképzésben, mert a probléma az, hogy az ellenálló ló idővel egyre ellenállóbb lesz. (A puha ló pedig egyre puhább.) A lovas az ellenállás elfogadásával egyre merevebbé lovagolja lovát és az ellenkezést tanítja folyamatosan. Az ilyen ló nehezen, vagy talán sohasem fog piaffe-ozni.

A másik fajta passage az, amikor a ló tökéletesen átengedő. Az elülső lábak fokozott emelése nem merevségből és nem abból következik, hogy a ló megértette a lovas szándékát (lebegtetés), hanem az iskolaegyensúlyból, a vállak megkönnyüléséből. A helyzet teljesen hasonló a délceglépéshez. A lépés helyes összeszedése esentén, ha a vállak megkönnyülnek a ló a lábtövét határozottan magasabbra emeli a lovas bármilyen erre vonatkozó segítsége nélkül! A helyes passage-ban az elülső lábak ugyan ezért emelkednek magasabbra. Az ütem lassulása szintén az összeszedettségből kell, hogy következzen, abból hogy a szorgalom a rövidséggel párosulva a hordozóerő végletes megjelenésével fejeződik ki. Na ez a jó passage. Mivel mindez a tökéletes átengedőségből fakad, és a tökéletes átengedőség jele a jó piaffe, ezért a jól piaffe-ozó ló könnyen tanítható a helyes passage feladatra. A jó passage egyik jele a könnyed szárkezelés!

Mindezért mondják a lovas mesterek azt, hogy a passage az piaffe előre!

Szólj hozzá!

Címkék: passage piaffe

A piaffe az átengedőség próbája

2014.06.28. 08:41 patkószeg

IMG_3017kicsi.jpg

A piaffe a modern lókiképzés, a díjlovaglás csúcsfeladata. Sokszor hallani azt, hogy a piaffe állóhelyben, vagy közel állóhelyben végrehajtott ügetés, de ez nem igaz. A piaffe nem ütetés, a piaffe iskolajármód. Az ügetés és a piaffe között az a különbség, hogy a piaffe-nak nincs lebegési fázisa. A piaffe tehát iskolajármód abban az értelemben, hogy lebegési fázis hiányában eltér az ügetéstől, másrészt azért is iskolajármód, mert végrehajtása során a ló végletesen rövidíthető és fordítható. Tartalmilag ez az iskolajármód célja!

De hogyan is kell elképzelni a piaffe-ot? Hogyan lehet a szinte állóhelyben végrehajtott mozgás végletesen lendületes? Mert hát sokfajta piaff-ot lehet látni, de az ideális piaffe mégis csak az, amikor az álló helyzet és a lendület egyszerre valósul meg. És hát ezt írja elő a díjlovagló szabályzat is.

Kis kitérőt kell itt tennem. A díjlovaló szabályzat legnagyobb ellentmondása az, hogy nem tudja pontosan megfogalmazni a lendület mibenlétét. A szabályzat elején a lendületet a lebegési fázishoz köti, de a feladatok leírása során a lebegési fázist nélkülöző piaffnál kifejezetten számon kéri a lendületet! Ha a lendületet röviden kell megfogalmazni, akkor azt talán a végletes szorgalommal lehet kifejezni. Na ez az, ami az ideális piaffe jellemzője.

A kérdés azonban továbbra is az, hogy a végletes szorgalom, a hátulsó lábakból fakadó dinamikus mozgás hogyan egyeztethető össze az álló helyben történő feladatvégrehajtással!

Úgy, hogy a ló száron van! A száron lét, Kókay Pál megfogalmazásával az, amikor a ló, a lovas külön erre irányuló tevékenysége nélkül önállóan, puhán kitölti a lovas által meghatározott keretet. A puhaság abból fakad, hogy a lovas nyomásának a ló hosszirányban enged. Elöl a ló puha kapcsolatot keres a lovas kezével, hátul a hátulsó végtagjainak ízületeit meghajlítja és a súlypont felé lép. A száron lévő ló világosan érti a keretet meghatározó nyomás és az előrehajtó-rövidítő segítségek közötti különbséget. A piaffe segítsége éppen ezért nem egybevágó. Az lenne egybevágó segítség, ha a lovat a lovas egyszerre hajtaná előre és rövidítené. De a piaffe esetében nem erről van szó! A keretet a lovas a hátul alkalmazott nyomásával határozottan jelzi lovának (ebből fakad a hátulsó lábak ízületeinek hajlítása és a súlypont felé lépés), de ez nem előrehajtó segítség! Elöl pedig a lovas, határozottan jelzi a keret elejét (ebből fakad a ló feligazítottsága), de ez nem rövidítő segítség. A lovas a ló iramát (azaz tempóját, vagy más szóval sebességét) súlyponjának előre, vagy hátra mozdításával szabályozza. Mindezt a ló világosan érti és elfogadja! Ebből következik a lendület, a szorgalom lehetősége.

Ha ló (és a lovas) a keret meghatározásának és a előrehajtó-rövidítő segítségek különbségét nem érti, akkor a lovas segítsége egybevágólag fog hatni. A ló szármára érthetetlen lesz. Ennek ellenére bizonyos mozgást, piaffe-hez hasonló mozgást megtanulhat a ló, megértheti a lovas szándékát, de sem a lovas, sem a külső szemlélő számára nem lesz ideális a feladat végrehajtása. A piaffe kulcsa tehát a végletes átengedőség.

Szólj hozzá!

Címkék: piaffe átengedőség

Kunfakó

2014.06.26. 09:37 patkószeg

10298931_820764414600308_2010614981329785522_n.jpg

Dr. Hecker Walter tenyésztésvezető írása:

A tenyésztés célja, egy közepes marmagasságú, 130 – 145 cm magas, az ősi íjfeszítő népek,  a szkíta, az avar, és a  magyar ló alkatához és tulajdonságaihoz hasonló lófajta kialakítása. Bökönyi Sándor a lovas temetkezések vizsgálata kapcsán igazolta, hogy az avar és a magyar lovak  gyakorlatilag,  a szkíta lovak  utódainak tekinthetők. Olyan lófajtát kívánunk kialakítani, amely a búvópatakként felszínre tört és népszerűségében rohamosan növekvő ősi magyar lovasjátékok, a Kelemen Zsolt által fémjelzett lovas harcászat, a baranta, a hosszú távú lovas túrák, a lovas íjászat, és a ló megszerettetését célzó játékos lovas elemek céljára alkalmas, kitűnő, kiegyensúlyozott idegrendszerű, de tartásában kevésbé igényes, alacsony költségek mellett tenyészthető ló. Marmagassága alapján ideális gyermekló, tehát már a 6-8 éves gyermek is biztonságosan megüli, de a felnőttek is kiválóan használhatják a fent leírt célokra.

Ez a lótípus hazánk mai lóállományában hiányzik. Európában a marmagasság alapján,  ez a modern sportpóni kategóriájának felelne meg, de mi teljesen más tulajdonságokat kívánunk a tenyésztési tevékenységünk során hangsúlyozni. Ezért magunk kívánjuk ezt a lófajtát  kitenyészteni. Egyedül a hazai hucul állomány lenne, többé- kevésbé erre a célra alkalmas. A hucul ló egy hegyvidéken kialakított lófajta. A hegyi terepen magabiztosan közlekedik a keskeny és meredek hegyi utakon, de rövid, behatárolt mozgásával a hosszú,  lovas túrákat nehezen teljesíti. Ezentúl a   hucul állomány sokkal inkább a fogatos használat céljait szolgálja, hátas használatra kevésbé alkalmas. A kun fakó használatában viszont szinte kizárólag a hátas, a nyereg alatti használat a hangsúlyos.

A fajta  kiinduló állományának apai oldala kizárólag egy  kiváló alkatú, átütő örökítő anyagú lengyel konyik mén volt. Ezzel a ménnel fedeztettünk tiszta lengyel konyik, valamint lengyel konyik vérségű, arab telivér, shagya- arab, hucul vérségű, és kistestű  a magyar félvér csoportba sorolható,  az egyesületünk által törzskönyvezett kancákat.

Ebből a kiinduló alapanyagból válogatjuk ki a valódi fakó színű, alkat és vérmérséklet alapján alkalmasnak tűnő egyedeket, amelyek közül  a valódi alkalmasságukat az alapos,  hosszabb időn át tartó,  tartós teljesítményvizsgálat  során bizonyító,  a használat során is a legjobbnak bizonyult egyedeket  soroljuk be a valódi tenyészállományba.

Marmagasság:    130 – 145 cm

Övméret:              160 – 180 cm

Szárkörméret:       17 - 19 cm

Törzshossz:           a marmagasság 96 -110 %-a.

Fejhossz:               a marmagasság  35 – 38 %-a

Arányos, nemes, többnyire száraz fej, a csonlécek, a csontélek, vérerek előtűnnek, a kötőszövet jelenléte a fej nemességét nem bántja, nem teszi burkolttá.. Széles homlok, nagy, sötét, kifejezésteljes szemek. Egyenes, néha homorú, vagy enyhén domború orrhát, húsos orrlukak. Erőteljes rágóizmok.

Magasan vagy középmagasan illesztett, sokszor ívelt nyak domború sörényéllel, de gyakran egyenes nyak dús, erős szálú,  fekete színű  sörénnyel. Mélyen a hátba nyúló izmos, sokszor gömbölyű mar,  közép hosszú, hajlott, izmos hát, feszes kötés, gömbölyű, jól izmolt csapott, vagy lejtős far, alacsony farok tűzés. Mélyen lehúzódó, erőteljes  farizomzat. Jól izmolt alcomb, széles erős csánkok, rövid feszes csüdök rendkívül szilárd, kemény paták.

Dőlt, rendkívül erősen izmolt  lapocka, izmos, gyakran meredek felkar, hosszú, széles, izmos alkar, terjedelmes lábtő, erős, rövid szárak, rövid, feszes csűdök, szilárd, kemény paták.

Hátul gyakori a gacsos állás, elől a kis fokban franciás állás.

Mozgása: Lendületes, tiszta ütemű, de behatároltan tért nyerő, lapos ívű,  ú.n. fű alatti mozgás

Rendkívül biztos talajfogással Lépése ütemes, középhosszú, ügetése lapos, gyors ismétlésű, nem túlzottan tért nyerő. Vágtája rövid, a vágtaugrások gyorsan követik egymást

Rendkívül érdekes tapasztalat, hogy a nagy kiterjedésű, váltakozó alaptalajú szabad területen tartott ménesi lovak patája magától regenerálódik, a túlnőtt szaru részek letöredeznek minden külső beavatkozás nélkül. A használatban lévő lovak patáját időnként lecsípéssel, reszeléssel igazítani szükséges.

Színük a valódi fakó szín minden árnyalata, gyakori az elülső lábon a zebra csíkozottság megjelenése. A bokaszőrök kifejezettek, a szíjjalt fekete hát jellemző, valamint a hosszú és dús fekete sörény és farok szőrzet. Sok esetben a farok tő farok szőrei kétszínűek. A világos sörényű izabella fakó szín kizárja az egyedet a további tenyésztő munkából.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a tenyésztésre kijelölt egyedek valamennyien, tehát nem csak a mének, hanem a kancák is teljesítményvizsgálattal bizonyítsák a tenyésztésre való alkalmasságukat.

A több területre kiterjedő használat indokolja, hogy az alkalmasság vizsgálata ugyanezeken a területeken történjen. A legfontosabb cél, hogy a gyermekek által történő használat zavartalanul megvalósulhasson. Tehát mindenképpen ki kell zárjuk azokat az egyedeket, amelyek a gyermekek közeledését, a gyermekek bánásmódját nehezen viselik, amelyek a gyermekek közelében nyugtalanok, kiszámíthatatlanul viselkednek. Asz egyesületbe belépett tagjainkat kötelezzük, hogy az általuk tartott és tenyésztésre szánt egyedeiket használatba vegyék, a használatnak azon területén, amelyet leginkább meg tudnak  valósítani, azon a lovak használhatóságáról meggyőződjenek. A gyermekekkel való találkozást a gyermekek által történő használatot, kötelezően írjuk elő. Miután ezt a lovat  általában vidéken élő családok tartják, tenyésztik, ez nem jelenthet gondot.

Az alkalmazás területét nem kívánjuk a tagok részére kötelezően előírni. Mindenki arra használhatja a lovát, amire kedve, tehetsége, és lehetősége van. Tehát tudatosan nem törekszünk a  különböző használati ágak elkülönítésére és ezzel összefüggő  egymástól eltérő kiválasztásra., ahogyan ma ezt a sportlótenyésztésben művelik. Mi tudatosan egy sokoldalú., de szilárd szervezetű és kiegyensúlyozott idegrendszerű gyermekbarát lófajtát kívánunk kitenyészteni.

2 komment

Cutting

2014.06.25. 06:55 patkószeg

10390922_900085703350566_8503819516930262153_n.jpg

Cutting: állatleválasztás.

Szalontai Zoltán (Sheriff) jóvoltából kipróbálhattam. A Nyeregszemle Mesterfogás kurzusának első napján, amikor már mindennel végeztünk lovat cseréltünk. Behaltam a lovától. Rendkívül együttműködő volt, fordullékony, robbanékony. Lovagoltam jobbra, balra kiskörön, nagykörön, minden jármódban. Alig akartam leszállni a lóról.

A második napon szintén cseréltünk, de Sheriff kantár nélkül hozta ki lovát, cordeóval. Szerintetek volt esélyem azt mondani, hogy én így, erre nem ülök fel? És hát persze felszállás közben hozzátette, hogy akkor ma bemegyünk a marhák közé. Ez lett belőle (Sherif igazi mestere a lókiképzésnek):

1 komment

Unus vir nullus vir

2014.06.24. 11:40 patkószeg

10480572_820764227933660_3310390969922284920_o.jpg

Hogy mitől volt jó a nyeregszemle? Sok mindentől. Például, hogy férfias volt. A szó legnemesebb értelmében. Unus vir nullus vir. (Egy férfi nem hadsereg.) A lovas eseményeket manapság a hölgyek dominálják. Itt nem ez történt.

Mindezt a hölgyek legnagyobb tiszteletével jelzem és azzal a tudattal, hogy a hölgyeknek egyebek mallett azt köszönhetjük, hogy nélkülük a XX. század második felében eltűnt volna a ló Európából.

1 komment

Mesterfogás 2014.

2014.06.23. 07:44 patkószeg

A nyeregszemle legjobb képeit szeretném összegyűjteni. Sokan voltunk, rengeteg kép készülhetett. Az alábbit nehéz lesz lepipálni. A képen Pénzes Gáborral vagyok látható.

Maga a kép a mesterfogás!

10492251_821087621234654_4483335908819860391_n.jpg

Szólj hozzá!

Levade, pesade

2014.06.16. 06:57 patkószeg

A levade az iskolaegyensúly csúcsa: a ló teljes súlyát a hátulsó lábára veszi, azok erőteljes meghalításával. A levade tulajdonképpen egyensúlygyakorlat. A pesade a levadehoz hasonló feladat, amit iskolaugrások előtt hajtanak végre. Pesade-ban csak annyi a ló feladata, hogy teljes súlyát hátulsó lábaire vegye, hogy arról el tudjon rugaszkodni, ezért hátulsó lábainak ízületei csak mérsékelten kerülnek meghajlításra. Eközben a ló súlypontja határozottan felemelkedik, a ló felmagasodik. A levade végrehajtása során a hátulsó láb ízületei határozottan meghajolnak, a ló súlypontja kevéssé emelkedik, a ló feje szinte ugyan abban a magasságban van, mint mikor áll, fara viszont határozottan lesűlyed. A levade az iskolafelvétel eredménye, ezért a levade a ló teljes átengedőségének eredménye.

A képen Zita látható levade feladatban. A szárak lazák, a pálca nincs hatásban, Zita a feladatot a megszabott keret végletes elfogadásával (száronlét) egészen minimális segítségre hajtja végre.

10357251_767784099920077_1102915493097978125_n.jpg

Kőhalmi Kálmán fotója

Szólj hozzá!

Címkék: Zita levade pesade

Elengedettség, egyensúly, egyenesség

2014.06.12. 08:15 patkószeg

Sok mindent írhatnék a tárgykörben, de most csak egy videót mellékelek.

Szólj hozzá!

Címkék: egyensúly egyenesség elengedettség ugrásváltás kézen

lovasblog

Gőblyös István: Lovakról, lovasokról - lovaknak lovasoknak

E-mail a szerzőnek

Kövess!

 

Friss topikok

  • lovas: Had mutassak én is valamit :) www.youtube.com/watch?v=uaagPXIBowo (2016.05.25. 13:08) Mit nekem te zordon Kárpátoknak...
  • Halász Péter lovas edző: Fenti írást igazolva látom saját lovam képzésének folyamatát figyelve. Vaquero gyakran emelgeti fe... (2016.05.13. 12:21) Szabad-e zablával felfelé igazítani a lovat?
  • delejezoe: 'Nem a "végletekig vitt lovasművészetet" ábrázolták, hanem a közkultúrát.' Hát ezt mondom én is...... (2016.05.10. 15:51) Bazsinak
  • magyar_lovaskultura: Sosem szerencsés egy módszer értékét abból megítélni, hogy kik és hogyan csinálják rosszul. A nyer... (2016.05.09. 14:32) "Földmunka"
  • Edit Ballagó: Megkérdeztem Lovász Jóskát az az év: 1996! :-) (2016.05.03. 16:29) Azon bizonyos napon

Címkék

akadály (2) akadémista stílus (1) alázat (1) állítás (1) Andrássy (1) átengedőség (7) Bad Füssing-i levelek (10) ballotade (3) Baucher (1) Bécsi Spanyoliskola (1) bértartás (28) Bocskai (2) Bóta András (1) Branderup (19) brida ülés (3) campagne lovaglás (1) capriole (3) carré (1) carriere (3) combból jár (1) combból járás (1) cordeo (1) courbette (2) croupade (3) Cseppentő (1) csizmasegítségek (1) Dalghren (3) dámanyereg (4) délceglépés (3) díjlovaglás (35) díjugratás (5) dopping (1) durvaság (1) egybevágó segítség (1) egyenesség (7) egyensúly (4) együttműködésikészség (2) elengedettség (14) engedelmesség (2) Erős (1) falkade (1) farat be (5) felelős lettél (1) felfényesedett mozgás (1) feligazítás (3) féloldalazás (1) felvétel (5) ferdeség (1) fiatal ló képzése (7) fogathajtás (1) frederiksborgi ló (1) futószáras munka tesztje (2) futószárazás (9) gineta ülés (2) göblyös (24) Hadik András (3) hagyományőrzés (1) hagyomány kötelez (4) hajlítás (1) Hanthy (1) használati ló (3) hátból jár (1) hátból járás (1) hát elengedtetése (3) helyes ülés (1) hiperinflexió (1) hordozóerő (1) Horthy (1) hosszhajlíás (4) ideális lóméret (1) idomítási skála (1) Iskoalugrás (2) iskolaállj (18) iskolaegyensúly (3) iskolafeladat (3) iskolafelvétel (2) iskolajármód (4) iskolalépés (10) iskolalovaglás (5) iskolavágta (5) jármódok anyja (2) Josipovich (1) kajászó szentpéterpuszta (28) kapicán (7) Keméry (2) kengyelhossz (5) kétütemű lépés (1) kézen végzett munka tesztje (2) kikötőszárak (6) klasszikus lókiképzés (1) knabstrupper (1) Kókay (2) koncentráció (1) konchajlítás (1) középügetés (2) közösségünk címmel rendelkező tagjai (1) különválasztott segítség (1) kunfakó (3) kunkötés (1) lábsorrend (1) LDR (1) lendület (7) lépés (2) levade (7) (35) lókiképzés (31) lókiképzés egyszerűen (2) lótartás (31) lovaglás (57) lovasakadémia (6) lovasérzés (9) lovassport (41) Lovas Élet (11) lovas fogalomtár (1) Lovas Nemzet (18) ló a lovas ülésén (1) Magasházy (1) magasiskola (1) Magyar Lovaskultúra Napja (2) Marius Schneider (1) mélyen - előre (1) mélyre lovaglás (2) mély nyak (2) ménesvezér (1) mezair (3) military (6) modern és klasszikus (2) Moys (3) mslt (7) munka kézen (3) nagykantár (2) nehéz osztály (1) Némethy Bertalan (1) nemzeti lovaskultúránk (1) női nyereg (2) Nuno Oliveira (2) Nyári lovasakadémia (1) nyílt szakmai est (1) nyílt szakmai nap (1) oldaljárás (1) önhordás (2) öntartás (1) Örkény (1) összeszedettség (6) osztrák-magyar hajlítás (1) Pados (1) passade (1) passage (9) Pegazus (1) perdülés (1) pesade (7) piaffe (14) pilár (2) puhaság (1) Rákóczi (1) redopp (15) repulon (1) repulon passade (1) rollkur (1) Sabine Oettel (8) sarabande (1) Seeger (1) segítségek (2) spanyol lépés (3) Steinbrecht (1) Stenbeck (1) súlypontáthelyezés (1) szárhasználat (1) száronlét (8) szárra állítás (1) szártartás (1) szár mögött (1) Szent György (1) szinkronizáció (1) Szirtes Bence (1) támaszkodás (2) Tászler Melinda (1) természetes (1) terre-a-terre (15) teszt (4) tolóerő (1) Tünde (4) Tuska (1) ügetés féllépés (1) ugrásváltás (9) ugrásváltás kézen (1) ütem (1) vágta (3) vállat be (5) vezetés kézen (1) videónapló (3) vonal mögött (2) Weyrother (3) Zazie (7) Zita (5) Zrínyi (5) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • lovas: Had mutassak én is valamit :) www.youtube.com/watch?v=uaagPXIBowo (2016.05.25. 13:08) Mit nekem te zordon Kárpátoknak...
  • Halász Péter lovas edző: Fenti írást igazolva látom saját lovam képzésének folyamatát figyelve. Vaquero gyakran emelgeti fe... (2016.05.13. 12:21) Szabad-e zablával felfelé igazítani a lovat?
  • delejezoe: 'Nem a "végletekig vitt lovasművészetet" ábrázolták, hanem a közkultúrát.' Hát ezt mondom én is...... (2016.05.10. 15:51) Bazsinak
  • patkószeg: @delejezoe: Tévedsz! Nem a "végletekig vitt lovasművészetet" ábrázolták, hanem a közkultúrát. Amik... (2016.05.10. 07:57) Bazsinak
  • delejezoe: Szerintem két dologról történik beszélődés... A redopp az egyik dolog. A másik meg az, hogy az eg... (2016.05.09. 15:59) Bazsinak
  • Utolsó 20