Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Spanyol lépés, délceg lépés

2014. július 07. 17:38 - patkószeg

A két feladat hasonló, mégis ég és föld különbség van a kettő között.

Spanyol lépést akkor hajtja végre a ló, ha megértette gazdája szándékát, hogy lábtövét magasabbra emelje a normálisnál. Persze erő és ügyesség is kell hozzá.

A délceg lépésnél viszont a hátulsó lábak súlypont alá lépése miatt a hátulsó lábakra kerül a ló súlyának többsége, az elülső lábak és vállak megkönnyülnek. A ló magától emeli magasabbra a lábtövét. Ezzel teljesen szemben áll a spanyol lépés, amikor a hátulsó lábak legtöbbször kimaradnak, a lábak magasabbra emelése nem az iskolaegyensúlyból következik.

A spanyol lépés egy bizonyos forma, a délceg lépés masszív tartalom. Mindezzel nem állítom azt, hogy fölösleges a lovat spanyol lépésre tanítani. A lóval való foglalkozás, bármilyen formában erősíti a ló és lovas kapcsolatát, ügyesíti, erősíti a lovat. De a kiképzés szempontjából a délceg lépés a fontos.

A délceg lépés tulajdonképpen passage lépésben.

Érdekes, hogy a passage-nak is két formája van. Az egyik az, amikor csak az ütem lassul le és a ló magasra emeli a lábát, de sok időt tölt a ló a földön. Ez a jármód a spanyol lépéshez hasonlít. Szemben áll ezzel az, amikor a ló a hordozóerő megnövekedéséből kifolyólag az ügetésnél több időt tölt a levegőben. Az igazi passage ilyen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr796482701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2014.07.07. 20:01:18

Nincsen kétféle passage. Van passage és van spanyolügetés.
A helyesen végrehajtott spanyollépésnél a ló hátulja nem marad ki, hanem tiszta négy ütemben mozog de összeszedettség nem szükséges hozzá (ellentétben az összeszedett- és az iskolalépéssel).
Az alábbi videó kiválóan szemlélteti a különbséget.

m.youtube.com/watch?v=Oze8_YxwfWI

Judit Schahinger 2014.07.16. 21:02:14

Szenzációs dolog a délceglépés ,spanyollépés,spanyolügetés és passage és alig várom már ,hogy eljussunk a hegyke vágtáig.
süti beállítások módosítása