Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Elindult Nemzeti Lovasakadémiánk

2018. március 15. 14:04 - patkószeg

nemzeti_lovasakademia_csoportkep_1.png

Küldetésünk van. Évezredes lovaskultúránk, elődeink tisztelete, az örkényi lovasok nemzetközi hírneve arra sarkall minket, hogy nemzeti lovastudásunkat továbbvigyük és átörökítsük. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a lókiképzés több száz év óta mesterről mesterre szálló kultúrája „a miénk“, tudásukat – mondhatnánk – csak utánoznunk kell. Utánoznunk, de egyben XXI. századi szemlélettel végiggondolnunk, modern lovasként kiteljesítenünk.Küldetésünk van. Olyan időszak előtt állunk, amikor a hagyományos magyar lovastudás lesz az a tudás, mellyel ló és lovas egyaránt képes átélni a lovaglás örömét és harmóniáját. Magyar lovasokként éppen ezért különleges helyzetünk és egyben kötelességünk is van: örökségünket gondoznunk kell. A ma lovasának meg kell értenie és tanulnia mindazt, ami a magyarokat évszázadokkal ezelőtt lovas nemzetté tette. A ma lovasában fel kell ébrednie a vágynak, hogy úgy akarjon lovagolni, mint az őt megelőző generációk hosszú évtizedeken, évszázadokon keresztül. Pontosan úgy, ahogyan a régi lovasakadémiákon.

Küldetésünk van. A lovaglás nem csupán versenyzést, és nem csupán drága hobbit jelent. Lovaglást jól és rosszul is lehet művelni, olcsó és drága lovakon egyaránt. A ló tudása egy valamin múlik: lovasa tudásán. A klasszikus lovas pontosan ezért foglalkozik a gyakorlat mellett a lókiképzés elméletével: meg akarja érteni lovát, teljessé akarja tenni a lovaglás élményét. A klasszikus stílus a világ minden pontján a minőséget jelenti. A klasszikus lónak pedig nincs szüksége különleges adottságokra, csak gondolkodó lovasra. Erre tanítjuk lovasainkat.

A Nemzeti Lovasakadémia hiánypótló iskola, hiszen az Örkénytábor bezárása óta törést szenvedett magyar lovastudást kívánja újraéleszteni és megújítani. Oktatóink magasan képzett, több évtizedes szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező, elismert lovas szakemberek. Akadémiánkon mindazt a tudást szeretnék átadni, melyet a legkiválóbb mesterektől tanultak és kutatómunkáik során magukévá tettek. Mi azt mondjuk: tudás csak mesterről mesterre szállhat. Ezt a hagyományt szeretnék követni.
Közösséget építünk. Képzésünk az igényes élménylovasok és a fejlődni vágyó lovas szakemberek előtt egyaránt nyitott. Hiszünk abban, hogy nemzeti lovaskultúránk újbóli felemelése csak a klaszikus lovaglás széles körű elterjesztésével és művelésével lehetséges.

Erre a küldetésre vállalkozott a Nemzeti Lovasakadémia.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4613739964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pici_rigó 2018.03.15. 14:28:35

Miután idén lediplomáztam és lesz munkám, ez lesz a következő célom. :-)
süti beállítások módosítása