Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Alkalmas-e a nóniusz díjlovaglásra?

2018. október 18. 06:28 - patkószeg

Persze!

Miért ne lenne alkalmas? Melyik díjlovaglási feladat lenne az, amire egy nóniusz képtelen lenne? Ne tudna féloldalazni? Vagy képtelen lenne az ugrásváltásra, piaffe-ra, vagy passage-ra? Megkockáztatom, hogy még vágta tiszteletkörre is képes lenne az eredményhirdetéskor. :) Így akár bármelyik puccos külföldi fajtával felveszi a versenyt a hazai díjlovassportban. 

Azonban senki ne várja, hogy a sportbizniszben résztvevők ajánlják.

  • Túl olcsó, ezért kicsi a farokpénz, ami az ajánló kezét üti. 
  • A hazai sohasem olyan jó, mint a külföldi.
  • Nagy a szervezeti ellenállóképessége, sokáig tart, ezért nehéz lócserét ajánlani vele kapcsolatban.

De Te, kedves barátom, aki olvassa ezeket a sorokat, biztos legyél benne, hogy okos, kiváló mozgáskultúrájú, kiegyensúlyozott idegrendszerű, könnyű lovaglású, mindenre megtanítható. Birtoklásával olyan kincshez jutsz, amin évszázadokon keresztül dolgoztak legjelesebb lovas elődeink és ne legyen kétségetek, pik-pak a hazai mezőny élvonalába kerülhettek vele. 

Bordalat, a legendás díjovat, az F1-es nóniuszt számtalan versenyen lovagoltam és szereztem meg vele az első helyet. Bár ez régen volt, azóta is bármikor nóniusszal találkozom, csak a legjobbakat tapasztaltam munkám során. Heti kurzusaimra rendszeresen érkeznek nóniusz lovakkal, soha semmilyen probléma nem merült fel lovaglásukkal, képzésükkel, sőt...

Az adoma szerint egyszer Churchill és felesége esti sétára indult Londonban. Séta közben a brit miniszterelnök feleségéhez lépett egy utcaseprő, akivel az asszony viszonylag hosszan beszélgetett. Mikor Churchill megkérdezte, hogy miről, felesége azt válaszolta, hogy fiatal korában az utcaseprő udvarolt neki. Milyen szerencsés vagy, hogy hozzám jöttél, különben most egy utcaseprő felesége lennél - mondta a férj. Tévedsz - hangzott a válasz - akkor most ő lenne a miniszterelnök.

A nóniusz alkalmas a legmagasabb díjlovas feladatokra, hogy képzése során meddig jut, az csak a lovasától függ. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4214308003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása