Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lovas legfőbb erényei a kitartás, a szorgalom és a következetesség

2019. október 04. 08:17 - patkószeg

mraz_edina_ximg_7936_masolat_3.jpgA lókiképzés igen hosszú munka. Hosszabb, mint gondolnánk. A ló kiképzésére nyolc-tíz évet fordítottak hagyományosan, annak érdekében, hogy az azt követő nyolc-tíz évben élvezni lehessen a munka gyümölcsét, azaz a ló még akár késő huszonéves korára is megtartsa szellemi és fizikai fittségét. Ennek megfelelően (és miután az emberi élethossz a mainál általában rövidebb volt) gyakran egy ló kiszolgálta a felnőtt ember majdnem egész életét. A jólképzett, egészséges ló igen értékes volt, a szakszerű és hosszadalmas képzés hatalmas hozzáadott értéket teremtett – jóval többet, mint amit az alapadottságok jelentettek. A jólképzett lónál persze ma is így van, bár a korszellem nem egészen ezt támasztja alá. Napjainkban az értéket gyakran nem a ló képzettsége, értsd egyszerű használhatósága, ügyes együttműködőkészsége jelenti, hanem a versenyeredmények listája, ami nem egy és ugyanaz. Olyannyira, hogy ha egy lónak nincsenek versenyeredményei, akkor azonnal betegségekre, sérülésekre gyanakodik az átlagos szemlélő. Ez azért is érdekes, mert a megrövidült képzési időhossz, a lovak teljesítményének felszínesebb megítélése, a részletekbe menő képzés elsekélyesedése, az alapadottságokat meghaladó hozzáadott értéket devalválja, míg a tenyésztők munkáját felértékeli. Ezért szeretne napjaikban mindenki különleges adottságú lovat, holott a képzéssel igen sok minden kompenzálható.

NEHÉZ MA A LÓ- ÉS LOVASKÉPZŐNEK

A lovas- és lókiképzés nagyot fordult azóta, hogy a XX. század elején megszűntek a nagy katonai kiképzőközpontok. Ott nem volt kérdés a tekintély, nem volt kérdés a kultúra egyik generációról másikra való átadása, az idős lovas mesterek nagy megbecsülésnek örvendtek, megtiszteltetés, sőt sokszor kiváltság volt mellettük lenni, testközelből követni munkájukat. Az évtizedes együttlét során nem volt különösebben nehézség a maga teljességében megtanulni és átvenni az előző generáció tudását, kultúráját. Manapság azonban más a helyzet. Nem az oktató, nem a szakember diktál, hanem a lovas „megrendelő”, és az „aki fizet, annak a nótáját kell húzni” elv érvényesül. Ebből viszont sok minden következik, legfőképpen az, hogy egyszerűen lehetetlenné válik a ló- és lovasképzés, hagyományok vesznek el, a lókiképzés hatezer éves kultúrája megszakad, elenyészik.

NINCS TISZTELET, NINCS IDŐ

A korszellem különös. A modern ember mindent azonnal szeretne elérni és azt is komoly erőfeszítés nélkül. Ráadásul a külcsín, a forma sokkal többet számít, mint a tartalom. Ha a felszín rendben van, akkor minden rendben van. Ezért napjaink embere türelmetlen. Ha valami nem sikerül egyből, vagy belátható időn belül, akkor az számára elfogadhatatlan. Annak ellenére, hogy az átlagos emberi élettartam a régmúlt korokkal összevetve elképesztően meghosszabbodott, mégis a modern ember időhiányban szenved. Nincs ideje kivárni az áldozatos munka gyümölcsét. Az időhiány valójában türelmetlenség. Így van ez a ló- és lovasképzésben is. Ha a tréner fél év alatt nem produkál látványos eredményt, akkor másik után néz a lovasa, egyszerűen lecseréli. És a ló- és lovasedzők ennek megfelelően teljesítenek. Nem számít a ló, nem számít a hagyomány, nem számítanak az elvek, nem számít semmi, csak az, hogy legalább látszólagos eredmények felmutatásával egyik napról a másikra „fennmaradjon a víz színén” – lovasa, aki nem tanítványa, hanem üzletfele, ne cserélje le. A kor tipikus szakembere nem ló- és lovasképzést végez, hanem a megfelelési kényszer gyakorlatait. Ebben a helyzetben a lovasnak és mesterének csak egy dologban van közös érdeke: sikertelenség esetén mindkettejüknek a legkönnyebb a lovat okolni.

KITARTÁS

Holott a lovaglásban a legfőbb erény a kitartás. Igen a kitartás, hiszen a ló- és lovasképzés – rendkívül hosszadalmas volta miatt – nem csak fizikailag nehéz (nap, mint nap testet és szellemet igénybe vevő munka), hanem monoton is. Az eredmények csak a mindennapi áldozatos munka árán érhetőek el, és mindezek mellett még az óhatatlanul jelentkező hullámvölgyek is embert próbálóak. A fejlődés, az előrehaladás ugyanis nem folyamatos: hullámhegyek, ugrásszerű előrelépések és hullámvölgyek jellemzik a kiképzés folyamatát. A régi nagy lovasakadémiáknak, illetve a katonai kiképzőhelyeknek az is az előnye volt, hogy a közösség mindig meg tudta segíteni tagjait a formaingadozás során, a hullámvölgyeken mindenkinek sokkal könnyebb volt szakmailag átevickélnie.

SZORGALOM

A szorgalom a kitartás édestestvére. A szorgalom a motivációból fakad. A nehézség az, hogy a motivációt évtizedeken keresztül nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen fenntartani. Évtizedeken, hiszen a lókiképzés nagyon lassú folyamat, ennek megfelelően a tapasztalat is csak nagyon lassan szerezhető meg. Márpedig a lókiképzés hosszú folyamatán többször végig kell haladnia annak, aki a maga teljes egészében át akarja venni az előző generáció szaktudását, aki meg akarja ismerni, meg akarja érteni mesterének összes ismeretét. Nem véletlen Maximillian Weyrother mondása, miszerint ősz haj nélküli lovas mestert még nem látott a világ. A szorgalom legerősebb kísértése a rutin, ami a szakmai állóhelyben járásba rántja vissza a lovast, a fiatalkori álmokat napi robottá degradálja. Ez a kísértés különösen erősen hat a professzionális lovasokra, akik nagy számú lóval, lovassal foglalkoznak: napi hat-nyolc, vagy akár még több lóval, vagy lovassal foglalkozni testet, lelket felőrlő fáradalom. A motiváltság és ezen keresztül a szorgalom fenntartása a lovas szakember egyik legfontosabb erénye.

KÖVETKEZETESSÉG

A következetesség a lovas szakember harmadik fontos tulajdonsága. A képzés, az oktatás csak bizonyos logikai sorrendben haladhat, az egyes feladatok végrehajtására ló és lovas csak fokozatosan válik képessé fizikailag és mentálisan. Lépcsőfokot vagy lépcsőfokokat átugorva azonnal és menthetetlenül a cirkuszi kategóriába kerül a produkció, a ló – fizikai éretlenségéből, vagy szellemi értetlenségből fakadóan – csak a lovasértelemben helyeshez hasonlóan tud reagálni, de nem úgy, amit jónak és kívánatosnak lehet elfogadni.

Ha a szorgalom édestestvére a motiváció, akkor a következetességé az alázat. Sokszor nehéz elfogadni azt, hogy a ló nem engedetlenségből, nem rosszakaratból nem reagál úgy a lovas segítségeire, mint ami az elvárás, hanem csupán fizikailag képtelen rá (nincs meg a kellő ereje, netalán az ügyessége), vagy egyszerűen nem érti lovasát. Mindkettő a következetlenségből fakad, amit csak kellő alázattal, az önvizsgálatra való hajlammal, a ló iránti szeretettel és tisztelettel látható be és a kihívás csak ezen az alapon korrigálható. 

TEHETSÉG

Nem kerülhető meg, hogy a kitartás, szorgalom és a következetesség mellet a tehetségről szó ne essék. Nemzeti hagyományaink szerint a tehetség csak az előzőek után következik. A tehetség nyilvánvalóan sokat számít. A jó ritmusérzék, a fejlett mozgáskultúra, a testi és lelki lazaság, a bátorság, a jó ritmus, vagy egyensúlyérzék, stb. mind, mind jellemzik a jó lovast, de mindezek csak a gyorsabb előrehaladást szolgálják, a tehetség kitartás, szorgalom és következetesség nélkül mit sem ér.

Ugyan ez áll a ló tehetségére, alapadottságaira is. A XX. század teljesítményszemlélete kapcsán bizonyos képességekkel rendelkeznie kell a lónak, különben érdektelenné válik a lovasok nagy része számára. Ha alapadottságánál fogva nem tud bizonyos méretű ugrást átugrani, vagy ha nincs kellően nagy mozgása, akkor a modern megközelítés számára nem érdekes. De sokszor a tehetséges ló is veszélyben van, a túlságosan gyors előrehaladás, a teljesítmény erőltetése, a könnyű siker kecsegtető lehetősége rendszeresen vezet a ló szellemi vagy fizikai sérüléséhez, a benne lévő lehetőségek kibontakoztatásának elmaradásához.

1 komment
Címkék: Lovas Nemzet

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6015191772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TTM 2019.10.06. 11:05:43

Végre egy olyan írás, aminek zsinórmértékül kéne szolgálnia minden lovat tartó, lóval foglalkozni akarő ember számára.
süti beállítások módosítása