Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Utolsó kommentek:

Lang Attila 2018.10.29. 19:04:34

Azért ne feledkezzünk meg Pamír-ról sem, Pachl Péter gyönyörű Shagia ménjéről.

Bejegyzés: Azért is nóniusz!

pici_rigó 2018.09.04. 13:11:35

Mindig nagy tisztelettel olvasom a bejegyzéseit kedves Goblyos úr! Néhány gondolatomat megosztanam, habar hozzátenném, hogy sajnos én csak hobbi lovas vagyok, és max heti 2 lovaglást engedhetek meg magamnak, ezért a ralatasom csekélyebb, de talán az amatőr szintet is érdemes meghallgatni.
Az egyik edzomtol hallgattam éveken keresztül, hogy az itthoni lovas kultúra nagyon gyenge. Sokáig nem ertettem, hogy ezt, hogy gondolja. Miután ettől az edzomtol elváltak az utjaink realizálódott bennem a szomorú valóság. "Egyszerű", wannabe lovaskent nagyon kevés esélyem van arra, hogy bárhol is komolyan vegyenek. Jártam a lovardakat, néztem a társaságot, az edzőket, lovakat és magát az edzést és rendkívül elkeseredtem.
Lovardak terén az esetek nagy százalékában az igenytelenseget láttam, ami számomra a lóval való foglalkozás abszolút semmibe vétele... A lovardak közösségei sok esetben a lovat mint csupán eszközt és nem PARTNERT kezelték. Az edzők az osztályba belesuvasztanak rengeteg embert és jobb esetben 5 perc marad teljes értékben a lovasra. Nem beszélve arról, hogy sok pénzt hagyok ott és ennek töredékét kapom vissza, azt is akkor ha ramenosen "kovetelem". Az iskolalovakat akikkel a legnagyobb tisztelettel kéne bánni, semmibe veszik. Fáradtak, közömbösek, apatikusak... Lehetne még cifrazni.
Ha az elit "krém" szintjén ez a probléma, akkor ennek a dolognak a megoldását az alapokon kéne kezdeni. Nálunk. Szerintem. Nem véletlenül leszünk ilyenek, mert a krém is kezdi valahol.
Én elhatároztam, hogy lovasoktato leszek, sajnos hiányos meg a tudasom, de próbálom hozzátenni, javitgatni szakirodalombol. Én úgy tervezem, hogy az oktatás a lovas és a ló közötti harmonian, valtozatossagon fog alapulni. Nos ezzel a nézettel én nagyon kevés helyen találkoztam. A kiképzési skalaval egyetlen egy oktatonal találkoztam ..
Ugy gondolom, hogy ezek a problémák nem ezen a szinten gyökereznek, van hozzá köze, de ha az egyszerű, mezei embernek sincs fogalma ezekről, akkor miért gondoljuk, hogy a szakembereknek, versenylovasoknak kifogástalanabb? Hisz ez lenne az alap, nem igaz?
Legnagyobb tisztelettel,
Melcsi

Bejegyzés: Díjlovas OB: A változatlanság mocsara

Bugi27 2018.08.02. 10:37:00

Hálásnak lenni sosem baj, ugyanakkor azt gondolom, hogy az egészséges ló legfeljebb kezdetben ajándék, késöbb inkább következmény. Elsösorban a tartás, a takarmányozás, a képzés, a bánásmód következménye, meg talán valamelyest a tenyésztésé is.
Nem sok személyes tapasztalatom van, de azt látom, hogy könnyebb egy lóra rámondani, hogy bunkó, mint megérteni és "kezelni" a viselkedését. Láttam olyan helyet, ahová csak oltásért jár nagy ritkán az állatorvos; de olyat is, ahol az elhanyagolt lóhoz még krónikusan elhúzódó bajára sem hívnak állatorvost, kovácsot. Láttam olyan istállót, ahol a ló már trágyahegyet kupacolt a boxban, felette az összes szalmát és én 10 percet se bírtam ki az ammóniában, amíg ápoltam volna. Láttam olyat is, hogy a lovat kitették a sovány legelöre, és szinte semmi kiegészítést nem kapott, pedig dolgoztatták rendesen. Ráadásul a tulaj meg volt gyözödve arról, hogy a jószágot a számára legjobb módon tartja, természetes módon.
Lehetne folytatni még a sort a ritka etetésekkel, a sok porral, a vacak talajokkal, a boxban tartott lovak ápolatlan patáival, a rossz felszerelésekkel, a béna és érzéketlen lovasokkal és ezek megannyi következményeivel.
Még a viselkedésükröl és a bánásmódról annyit mondanék, hogy személy szerint igyekszem minden lónál tiszta lappal indítani, bármilyen elöélete volt is. Persze megköszönöm az óva intéseket és lehetöleg még körültekintöbb vagyok, de akkor sem bánok úgy vele, mint egy gonosz bünözövel, hiszen azt a viselkedést az a viszony válthatta ki belöle. Mással szemben attól még lehet teljesen más a bizalom és a tisztelet. Csak valószínüleg nem nulláról, hanem minuszról kezdödik.

Szóval Zita állapota részben isteni ajándék, de egyáltalán nem független Töled! Bárcsak minden ló legalább ilyen állapotban volna!

Bejegyzés: Malacom van!

Angelico 2018.07.27. 00:04:40

Számomra ebből az látszik, hogy lovarda üzleti céllal nem építhető, mint ahogy egy színház, vagy uszoda építését sem lehet a belépőjegyek árából letörleszteni.

Jó gazdasági környezet és megfelelő egyéb adottságok együttállása esetén a működtetés képzelhető el kifizetődően. Egyébb esetben a fenntartás is nehézkes.

Kérdés tehát, hogy egy adott társadalom és benne a potenciális mecénások mire tudnak és mire akarnak figyelmet és pénzt fordítani.

Ez persze nem váratlan felismerés: a művelődési ház és a könyvtár sem nyereséges. Bár az üzleti szempont mintha mindent felülírna manapság, a kultúra lényegét tekintve továbbra sem üzlet, a lovas kultúra sem.

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

András Horkay 2018.06.29. 12:08:18

A lovarda akkor hoz nyereséget ha be van zárva :)

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

János1 Magyar 2018.06.29. 08:22:39

Gábor Janszky www.reitstall-neunteufel.at/preise.html Ennyire életképtelen ostobák ezek az osztrák parasztok, hogy Bécs közelében, nagy fedelessel, mindenféle pályákkal, (díjlovagló, ugró, military), rendezvényekkel (továbbképzések, versenyek) szoláriummal, stb. mégis kevesebbért adják. A barmok...!

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

János1 Magyar 2018.06.29. 08:04:59

Akkor számoljunk.
Aki szereti a lovat, nem adja bértartásba, mint ahogy a gyerekét sem.
Otthoni tartás esetén az éves összköltség kb. félmillió forint, ha mindent a megfelelő időben intézel!
Ez elosztva 365-el, napi 1, azaz egy doboz cigi árának felel meg!
Ne az újgazdagokról regéljünk, akiknek státuszszimbólum, hogy lova van, de minek…
A saját ló, nem olyan mint a bértartott, ha nem kell, leteszem! Ezt nem is értheted! :(
A saját ló 24 órás szolgálat, de örömteli! :)

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

Simon Csaba Endre 2018.06.24. 21:39:42

"A ritmus, a hangképzés, az intonáció: ezek voltak további, állandóan hangoztatott „vesszőparipái”. A hangképzéssel kapcsolatban Rados gyakran mondta ezt a kifejezést:… „fillirozott, azaz szőt-font hang” – ennek a gyakorlását elengedhetetlenül fontosnak tartotta. Ez a gyakorlás mód abból áll, hogy a vonót a lehető leglassabban „vezetjük” a húron (sose „fogjuk!”, mindig „vezetjük!”) – a pillanat és a milliméter legkisebb törtrészében is egyensúlyozva! A helyes, minden pillanatban pontos egyensúly teszi lehetővé a minimális erőfelhasználást. Nagyon-nagyon nehéz és nagyon-nagyon hasznos gyakorlási mód."

Forrás: www.parlando.hu/2013/2013-2/2013-2-2-Deak.htm

Bejegyzés: Fillírozni

Panyi György · http://envokazoregsam.blog.hu/admin/stat/top 2018.04.21. 12:41:14

Egyetértek.....! És szerintem nem sokat tévedek, ha azt mondom, hogy ez a tudás tartotta fenn és emelte magasba az egyiptomi, illetve az asszír birodalmat is, ugyanis hatalmas katonai fölényre tettek szert általa....!

Bejegyzés: Tudta, hogy egy egyszerű Google keresés...

magyar_lovaskultura 2018.04.11. 23:12:18

Vajon hány olyan lovas van ma Magyarországon, aki kipróbálta a cérnaszál tesztet? Én próbáltam, nehezebb, mint a szár nélküli lovaglás. Akkor ugyanis az ember testsúllyal, combbal, csizmával kontrollálja a lovat. A cérnaszálas szárkezelésben az a nehéz, hogy a szárnak hatnia kell, de csak akkora erővel hathat, amit a cérnaszál még elbír.
old.magyar-lovaskultura.hu/pages/lovaskepzes/cernaszal.htm

Bejegyzés: Kókaynak mindig igaza van!

Gerli 2018.04.11. 15:00:32

Nagyon tetszett a bejegyzés! Rövid, lényegre törő és rendkívül hasznos. Köszönöm!

Bejegyzés: Kókaynak mindig igaza van!

pici_rigó 2018.03.15. 14:28:35

Miután idén lediplomáztam és lesz munkám, ez lesz a következő célom. :-)

Bejegyzés: Elindult Nemzeti Lovasakadémiánk

Filep Kálmán Csaba 2018.02.26. 18:34:09

A magyar lovas szellemiség megteremtése , megtartása és tovább adása minden valódi magyar lovas feladata. Magas műveltség nélkül nem lehet maradandót alkotni.

Bejegyzés: Ünnep

Filep Kálmán Csaba 2018.02.25. 10:30:04

A kantár milyensége jellemzi a "lóra ülő", a lovas tudását képzettségét jellemét és gondolat világát.Adjuk meg a lovaknak a kedvel végzett mozgásához a kívánt szabadságát..A fékek nem emberséges dolgok.Az embernek néha megéri tanulni lóul. A legegyszerűbb a célnak megfelelő kantár a ló ragyogásának a kibontakoztatása. A ló nem lehet a divat és üzlet cégére.Sajnos a gyarló ember a lóval fitogtatni akarja kivagyiságát és rögtön elárulja magát.Ne feledjük ma az egyszerű tökéletesség kellene legyen a magyar lovaskultúra jellemzője.

Bejegyzés: Kantárral, vagy nélküle?

Filep Kálmán Csaba 2018.02.12. 14:17:44

Az egyenesre igazítottság kettőn áll "a lovon és lovason,. mind kettőnek a kifogástalan alkatán. .A lovas ferdeségét szegény ló próbálja javítani, de a ferde ló is ronthatja a lovast. Ideális ember és ló alkat ritka.A fura "ötödik jármódokat" tölt stb. nem véletlenül alakították ki az emberek.A spanyol lovakkal díszelegni bizony nem nagy teljesítmény. Komoly téma, Wesselényi nem véletlenül számolja fel ménesét.Azért érdemes néha megnézni a "Samuri iskolát" milyen szépen egyedileg dolgoznak az ott idomított lovak.A mi örkény táborunkkal se kel szégyenkeznünk.Minden adott és többet ér a magyar kultúrát tisztelni mint az idegent majmolni.

Bejegyzés: A piaffer

M János 2018.02.09. 10:10:26

Kedves István! Gratulálok!

Leginkább az tetszett, hogy:"A lókiképzésben nincs új a nap alatt." és az hogy vannak még olyan fiatalok, akiket ez őszintén érdekel.
Vajon miért nem oktatsz a TF
Lovaskultúrán?
Üdv.

Bejegyzés: Száron lét - támaszkodás

Petra Nikoletti 2018.02.08. 15:17:43

Kedves István!
Nagyon köszönjük a kimerítő választ!
Ahogy Laci is mondja, az iskolalovaglástól még valóban messze vagyunk, de nekem pl. saját lovam kapcsán, meg az edzésünkben segédkező szakemberek kapcsán igen élesen előkerült a száronlét és támaszkodás kérdése, és a választott úton nagyon nagy segítségemre voltak a Zabla és kengyelben leírtak.
Hidd el Laci, ez a kérdés akkor igenis releváns, akárhogy is lovagolunk, amikor az edzőtől, a másfél éve nem lovagolt, amúgy azelőtt amatőrrel westernben lovagolt lovamhoz azt az instrukciót kapom, hogy képzeljem el, hogy egy fogpasztás tubuson ülök, sok csizmával “nyomjam” előre, elöl meg izomból tartsam meg, amíg nem kerekíti be a nyakát, mert majd akkor adja fel a hátàt... Ha valaki előtte olyan mezei lovardákban lovagolt, ahol osztályban, terepen ezt-azt csinált (mint én...), akkor csak a józan esze, és a “szülői” lelkiismerete van, ami azt mondatja vele, hogy nem hiszi el, hogy ez lenne az út... A Zabla és Kengyelnek köszönhetően (konkrétan először arra kerestem rá, hogy mégis mennyi súly legyen a kezemben...) jutottam oda, hogy rájöjjek, ez mennyire komplex tudomány, szakirodalmat olvassak, olyan edzőket keressek, akiknek a módszereivel azonosulni tudok, akikre rá merem bízni a lovam, és a magam okulására - többek között - elmenjek a TF Lovaskultúrára is. Szóval igen, nálam és a lovamnál még nem merül fel az idomítottságnak AZ a foka, de a téma már a legelső szárhasználatnál releváns!
Köszönjük a meghívást, összerendezzük sorainkat, és mindenképpen élnénk a lehetőséggel!!!
Üdvözlettel,
Petra

Bejegyzés: Száron lét - támaszkodás