Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Utolsó kommentek:

Hatvanger Orsolya 2019.02.11. 19:41:32

Az első keretre gyakorolt befolyàs erősìtèsèről szeretnèm kèrdezni. Földről, futòszàron ès nyeregből kèrnèk tőle gyakorlati javaslatokat az első keret uralàsànak javìtàsàra. Elsősorban elejère eső, "menős" lovakra fòkuszàlva.

Bejegyzés: Mit kérdezzünk Christofer Dahlgrentől?

cavalry 2019.01.31. 12:59:42

A széna és a zab minősége eltérő. A szénánál a mázsa nem csak az egyedüli kritérium, hanem a fűfélák összetétele is a bálában, ezen kívül a vágás, rendterítés szárítás rendsodrás, bálázás is minőségi követelményekkel jellemezhető. Pld nem mindegy mikor vágják a füvet, a fűmagok kiperegnek vagy benne maradnak. A zabnál is fontos az aratás ideje, mert sok magrész kipereghet és csak héjjat veszel. Hiba elég a mázsája kilóra, ha az nem mag hanem héj csak döntőrészben. A fajlagos térfogati súlya viszont kicsi lehet, pld egy zsák súlya. Ha megázik a zab és barnult, az is veszít a tápértékből. Nem egyszerű az élet :) Lehet hogy olcsó de gyenge minőség, de lehet jót is venni ennyiért.

Bejegyzés: Bértartás: Gondolkozz!

magyar_lovaskultura 2019.01.28. 00:13:29

Ha megkérdezik tőled, hogy ez, vagy az mennyibe kerül, akkor arra egyetlen korrekt válasz van: Miért kérdezed? A dolgok árát sokféleképpen lehet számolni. Én például hetente legalább kétszer magam etetem a lovainkat, és még másik kettőt. Ez alkalmanként kb egy óra. Ha a saját óradíjjammal számolok, akkor ez heti 2xX forint. Viszont ezzel megspórolom heti két óra fittnesz terem bérlet költségét, mert a kiszénázás 7 lóra fölér másfél óra fitnessz teremmel. :)
Számoljatok, ahogy akartok:)

Bejegyzés: Helyesbítés

cavallier 2019.01.23. 17:23:50

néhány kérdés : Ha jól tudom egy lónak a napi szénaadagja 12-14 kg ami azt jelenti havi durván 360-400kg. Egy bála széna 350-400kg tehát egy lóra hogyan lesz ebből kettő bála. Felénk egy bála széna ára 5-6000Ft, 1q zab 5000ft. Ha a többi szám is így stimmel akkor a számítás a matematika mai állása szerint nagyon-nagyon hibás.

Bejegyzés: Bértartás: Gondolkozz!

Lang Attila 2018.10.29. 19:04:34

Azért ne feledkezzünk meg Pamír-ról sem, Pachl Péter gyönyörű Shagia ménjéről.

Bejegyzés: Azért is nóniusz!

pici_rigó 2018.09.04. 13:11:35

Mindig nagy tisztelettel olvasom a bejegyzéseit kedves Goblyos úr! Néhány gondolatomat megosztanam, habar hozzátenném, hogy sajnos én csak hobbi lovas vagyok, és max heti 2 lovaglást engedhetek meg magamnak, ezért a ralatasom csekélyebb, de talán az amatőr szintet is érdemes meghallgatni.
Az egyik edzomtol hallgattam éveken keresztül, hogy az itthoni lovas kultúra nagyon gyenge. Sokáig nem ertettem, hogy ezt, hogy gondolja. Miután ettől az edzomtol elváltak az utjaink realizálódott bennem a szomorú valóság. "Egyszerű", wannabe lovaskent nagyon kevés esélyem van arra, hogy bárhol is komolyan vegyenek. Jártam a lovardakat, néztem a társaságot, az edzőket, lovakat és magát az edzést és rendkívül elkeseredtem.
Lovardak terén az esetek nagy százalékában az igenytelenseget láttam, ami számomra a lóval való foglalkozás abszolút semmibe vétele... A lovardak közösségei sok esetben a lovat mint csupán eszközt és nem PARTNERT kezelték. Az edzők az osztályba belesuvasztanak rengeteg embert és jobb esetben 5 perc marad teljes értékben a lovasra. Nem beszélve arról, hogy sok pénzt hagyok ott és ennek töredékét kapom vissza, azt is akkor ha ramenosen "kovetelem". Az iskolalovakat akikkel a legnagyobb tisztelettel kéne bánni, semmibe veszik. Fáradtak, közömbösek, apatikusak... Lehetne még cifrazni.
Ha az elit "krém" szintjén ez a probléma, akkor ennek a dolognak a megoldását az alapokon kéne kezdeni. Nálunk. Szerintem. Nem véletlenül leszünk ilyenek, mert a krém is kezdi valahol.
Én elhatároztam, hogy lovasoktato leszek, sajnos hiányos meg a tudasom, de próbálom hozzátenni, javitgatni szakirodalombol. Én úgy tervezem, hogy az oktatás a lovas és a ló közötti harmonian, valtozatossagon fog alapulni. Nos ezzel a nézettel én nagyon kevés helyen találkoztam. A kiképzési skalaval egyetlen egy oktatonal találkoztam ..
Ugy gondolom, hogy ezek a problémák nem ezen a szinten gyökereznek, van hozzá köze, de ha az egyszerű, mezei embernek sincs fogalma ezekről, akkor miért gondoljuk, hogy a szakembereknek, versenylovasoknak kifogástalanabb? Hisz ez lenne az alap, nem igaz?
Legnagyobb tisztelettel,
Melcsi

Bejegyzés: Díjlovas OB: A változatlanság mocsara

Bugi27 2018.08.02. 10:37:00

Hálásnak lenni sosem baj, ugyanakkor azt gondolom, hogy az egészséges ló legfeljebb kezdetben ajándék, késöbb inkább következmény. Elsösorban a tartás, a takarmányozás, a képzés, a bánásmód következménye, meg talán valamelyest a tenyésztésé is.
Nem sok személyes tapasztalatom van, de azt látom, hogy könnyebb egy lóra rámondani, hogy bunkó, mint megérteni és "kezelni" a viselkedését. Láttam olyan helyet, ahová csak oltásért jár nagy ritkán az állatorvos; de olyat is, ahol az elhanyagolt lóhoz még krónikusan elhúzódó bajára sem hívnak állatorvost, kovácsot. Láttam olyan istállót, ahol a ló már trágyahegyet kupacolt a boxban, felette az összes szalmát és én 10 percet se bírtam ki az ammóniában, amíg ápoltam volna. Láttam olyat is, hogy a lovat kitették a sovány legelöre, és szinte semmi kiegészítést nem kapott, pedig dolgoztatták rendesen. Ráadásul a tulaj meg volt gyözödve arról, hogy a jószágot a számára legjobb módon tartja, természetes módon.
Lehetne folytatni még a sort a ritka etetésekkel, a sok porral, a vacak talajokkal, a boxban tartott lovak ápolatlan patáival, a rossz felszerelésekkel, a béna és érzéketlen lovasokkal és ezek megannyi következményeivel.
Még a viselkedésükröl és a bánásmódról annyit mondanék, hogy személy szerint igyekszem minden lónál tiszta lappal indítani, bármilyen elöélete volt is. Persze megköszönöm az óva intéseket és lehetöleg még körültekintöbb vagyok, de akkor sem bánok úgy vele, mint egy gonosz bünözövel, hiszen azt a viselkedést az a viszony válthatta ki belöle. Mással szemben attól még lehet teljesen más a bizalom és a tisztelet. Csak valószínüleg nem nulláról, hanem minuszról kezdödik.

Szóval Zita állapota részben isteni ajándék, de egyáltalán nem független Töled! Bárcsak minden ló legalább ilyen állapotban volna!

Bejegyzés: Malacom van!

Angelico 2018.07.27. 00:04:40

Számomra ebből az látszik, hogy lovarda üzleti céllal nem építhető, mint ahogy egy színház, vagy uszoda építését sem lehet a belépőjegyek árából letörleszteni.

Jó gazdasági környezet és megfelelő egyéb adottságok együttállása esetén a működtetés képzelhető el kifizetődően. Egyébb esetben a fenntartás is nehézkes.

Kérdés tehát, hogy egy adott társadalom és benne a potenciális mecénások mire tudnak és mire akarnak figyelmet és pénzt fordítani.

Ez persze nem váratlan felismerés: a művelődési ház és a könyvtár sem nyereséges. Bár az üzleti szempont mintha mindent felülírna manapság, a kultúra lényegét tekintve továbbra sem üzlet, a lovas kultúra sem.

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

András Horkay 2018.06.29. 12:08:18

A lovarda akkor hoz nyereséget ha be van zárva :)

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

János1 Magyar 2018.06.29. 08:22:39

Gábor Janszky www.reitstall-neunteufel.at/preise.html Ennyire életképtelen ostobák ezek az osztrák parasztok, hogy Bécs közelében, nagy fedelessel, mindenféle pályákkal, (díjlovagló, ugró, military), rendezvényekkel (továbbképzések, versenyek) szoláriummal, stb. mégis kevesebbért adják. A barmok...!

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

János1 Magyar 2018.06.29. 08:04:59

Akkor számoljunk.
Aki szereti a lovat, nem adja bértartásba, mint ahogy a gyerekét sem.
Otthoni tartás esetén az éves összköltség kb. félmillió forint, ha mindent a megfelelő időben intézel!
Ez elosztva 365-el, napi 1, azaz egy doboz cigi árának felel meg!
Ne az újgazdagokról regéljünk, akiknek státuszszimbólum, hogy lova van, de minek…
A saját ló, nem olyan mint a bértartott, ha nem kell, leteszem! Ezt nem is értheted! :(
A saját ló 24 órás szolgálat, de örömteli! :)

Bejegyzés: Varga Katalin: A bértartásról

Simon Csaba Endre 2018.06.24. 21:39:42

"A ritmus, a hangképzés, az intonáció: ezek voltak további, állandóan hangoztatott „vesszőparipái”. A hangképzéssel kapcsolatban Rados gyakran mondta ezt a kifejezést:… „fillirozott, azaz szőt-font hang” – ennek a gyakorlását elengedhetetlenül fontosnak tartotta. Ez a gyakorlás mód abból áll, hogy a vonót a lehető leglassabban „vezetjük” a húron (sose „fogjuk!”, mindig „vezetjük!”) – a pillanat és a milliméter legkisebb törtrészében is egyensúlyozva! A helyes, minden pillanatban pontos egyensúly teszi lehetővé a minimális erőfelhasználást. Nagyon-nagyon nehéz és nagyon-nagyon hasznos gyakorlási mód."

Forrás: www.parlando.hu/2013/2013-2/2013-2-2-Deak.htm

Bejegyzés: Fillírozni

Panyi György · http://envokazoregsam.blog.hu/admin/stat/top 2018.04.21. 12:41:14

Egyetértek.....! És szerintem nem sokat tévedek, ha azt mondom, hogy ez a tudás tartotta fenn és emelte magasba az egyiptomi, illetve az asszír birodalmat is, ugyanis hatalmas katonai fölényre tettek szert általa....!

Bejegyzés: Tudta, hogy egy egyszerű Google keresés...

magyar_lovaskultura 2018.04.11. 23:12:18

Vajon hány olyan lovas van ma Magyarországon, aki kipróbálta a cérnaszál tesztet? Én próbáltam, nehezebb, mint a szár nélküli lovaglás. Akkor ugyanis az ember testsúllyal, combbal, csizmával kontrollálja a lovat. A cérnaszálas szárkezelésben az a nehéz, hogy a szárnak hatnia kell, de csak akkora erővel hathat, amit a cérnaszál még elbír.
old.magyar-lovaskultura.hu/pages/lovaskepzes/cernaszal.htm

Bejegyzés: Kókaynak mindig igaza van!

Gerli 2018.04.11. 15:00:32

Nagyon tetszett a bejegyzés! Rövid, lényegre törő és rendkívül hasznos. Köszönöm!

Bejegyzés: Kókaynak mindig igaza van!

pici_rigó 2018.03.15. 14:28:35

Miután idén lediplomáztam és lesz munkám, ez lesz a következő célom. :-)

Bejegyzés: Elindult Nemzeti Lovasakadémiánk

Filep Kálmán Csaba 2018.02.26. 18:34:09

A magyar lovas szellemiség megteremtése , megtartása és tovább adása minden valódi magyar lovas feladata. Magas műveltség nélkül nem lehet maradandót alkotni.

Bejegyzés: Ünnep