Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Utolsó kommentek:

Kincse- 2020.05.21. 20:48:35

Köszönöm, megtaláltam Kovács Ferencet.

Bejegyzés: Legkedvesebb trollom

Kincse- 2020.05.21. 19:37:36

Kedves István, tavaly ismerősöm volt Kovács Ferenc, de töröltem a face profilom, viszont most keresem az ő face oldalát, kérlek add meg a címét!
Köszönöm!

Bejegyzés: Legkedvesebb trollom

pici_rigó 2020.03.26. 21:33:26

Nagyon jó cikk, erre most szükségem volt - pont jókor. :) Köszönöm

Bejegyzés: Puha kéz, vagy érző kéz?

pici_rigó 2020.01.18. 21:18:54

Még annyit fűznék hozzá, hogy amíg számomra (értelmiségi fiatal a KÖZÉPrétehből) alig hozzáférhető - anyagiak tekintetében - egy igényes kurzus, addig hiú abrandokat dédelget...
Nem olcsó sport, de ameddig fenntartják ezt a döbbenetes elerhetetlenseget, addig csak a nagymama szavaival tudok élni: "túró a fülébe!"
Sajnos nekem csak a szakirodalom marad és a lepusztult lovardak, az eü problémás lovakkal és a 19 éves, magukat oktatonak/edzonek nevezett kislányokkal.

Bejegyzés: Lovaskultúrát, de melyiket?

cavalry 2020.01.15. 23:50:37

"A campagne stílus előnye az, hogy radikálisan csökkenti a lókiképzés hosszát, a lókiképzés az akadémista megközelítés nyolc-tíz évéről három-öt évre csökken. " "A napóleoni háborúk azonban világossá tették, hogy a helyzet megváltozott, a hadseregek kiképzőinek időarányosan sokkal több lovat és lovas kellett „előállítaniuk”, ám elegendő volt, ha a lovasok a végletes helyett „csak” kiváló képzettséggel rendelkeztek." Némi pontosítás szükséges. A napóleoni háborúk 1799. augusztus 23. – 1815. november 20. . A lovasság alkalmazásának főerőként való alkalmazása 1870 francia - porosz háborúig tartott (totális sikertelenséggel végződött a messze hordó puskák miatt) utána már csak hagyományos lovas egységek kiegészítő szerepéről beszélhetünk, hiába húzódott ez a folyamat a II. VH -ig. De nem ez a lényeg, a napóleoni háborúkban alkalmazott lovasság is tömeg lovasság volt, messze nem volt arra lehetőség hogy a ló és a lovas képzett legyen , és lehetetlen volt a katona lovat kiképezni. Lásd Győri csata, ahol a nemesi felkelőink szétszaladtak képzetlenség miatt. Képzett lova a tiszteknek lehetett, a sorozott lovas jó esetben nem esett le az első vágtánál és remélhetőleg arra vágtázott amerre az ellenséget lehetett megtalálni (ezért a lovas egység gyakorlatilag körben zárt volt). Az amerikai polgárháborúban is lovon szállított gyalogságról lehetett beszélni csak, klasszikus lovas hadműveletekről csak elvétve. Jól képzett lovas egységek mindig voltak, de az összlétszámhoz képest ez kis létszám volt, lásd nálunk 1848-49 - ben is. A mai helyzet is olyan mint az akkori, a lovas egy földúton még elmegy , de komolyabb terepen már elveszti a lehetőségeit, a lovarda erre nem alkalmas felkészítő hely, az akadémikus lovaglás más, a díjugratás szintén más alkalmazás. A játéknak vége.

Bejegyzés: Lovaskultúrát, de melyiket?

János1 Magyar 2020.01.15. 19:54:57

Nagyon szép összefoglaló, bár lehet csak a vájt fülűek értik. Az előttem szólóval is, csak részben, az első mondatával tudok egyet érteni.
"Így a diktatúra teljes erőforrás rendszerének hátuk mögött tudásával ugyan bizonyos eredményekre formálisan képesek voltak, de tartalmilag eredménytelenek maradtak, hiszen hatezer év szaktudását nem lehet autodidakta módon, önképzéssel kitalálni." D. Gyula?
"A lovasakadémia, azaz a magasiskola, mint az akadémista stílus művelésének helye arra való, hogy a kultúra ott ne kényszerüljön kompromisszumokra, a kultúrát a maga egészében lehessen művelni és ezt az egészet lehessen átadni a következő generációnak. A magasiskolákat a kompromisszumnélküliség nélküli elvszerűség teszi a harmónia és a szépség templomaivá." Legközelebb Bécsben.

Bejegyzés: Lovaskultúrát, de melyiket?

pici_rigó 2020.01.15. 16:52:53

Nem szeretnék senkit sem megbántani, de amíg a lovasok circa 80%-a képtelen helyesen írni, beszélni, addig itt nem lesz semmi változás.
Majd ha a társadalmunk legszegényebb, legalulkepzettebb rétege csökken vagy réteget ugrik (Magyarországon a társadalmi rétegek közötti átjárhatóság nagyon korlatolt), addig ne beszéljünk "lovaskulturarol". Először az általános egészségi állapot és a szociális helyzet legyen megteremtve, azután jöhet a Maslow piramis teteje...
Kicsit inkorrektnek és a valóságtól elrugaszkodottnak tartom ezt az írást.
Sajnos Magyarországon annyira leépítették, ellehetetlenítettek a minőségi oktatást, hogy ez a generáció, amiről abrandozik, az majd esetleg párszáz év múlva kialakul.
Üdvözlettel

Bejegyzés: Lovaskultúrát, de melyiket?

János1 Magyar 2019.12.11. 09:46:33

" a kassaista lovak mindegyikét folyamatosan jellemzi. És ennek egyik legfőbb letéteményese Szmrecsányi Márton"
Nem kassai képezi a saját lovait???
Ezt erőst kétlem!!!

Bejegyzés: Mit ad nekünk a Kassai Lovasíjászat?

pici_rigó 2019.11.19. 07:21:59

Oszt hogy é aggyák ama papirost???

Bejegyzés: Írjatok a Jézuskának!

Nemo58 2019.11.13. 23:16:21

Ez egy jó gondolat. Tehát négyes! :) A viccet félretéve tetszik az írás. A manapság divatos agyondícsérgetés a dicséretet súlytalanná teszi, és végeredményben belső elbizonytalanodáshoz vezet. Amit aztán sokan értelmetlen aggresszivtással próbálnak kompenzálni, mit a fenti bejegyzés is mutatja.

Bejegyzés: A négyes: az jó

János1 Magyar 2019.11.03. 06:47:31

Jó, de mire?
Manapság csak a siker számít!
... háromszori ellenszegülése miatt ki lett zárva. Ezután a lovat a lovas a mobil boxban pálcával verte.
www.dijugratas.hu/#/Suspended/YellowCard

Bejegyzés: A négyes: az jó

János1 Magyar 2019.10.16. 06:36:14

Ez mind igaz!
De csizma, és kobak nélkül hiteltelenné teszi!
Ezt miért nem lehet megérteni?

Bejegyzés: Terepen ismerszik meg a jó hátasló

TTM 2019.10.06. 11:05:43

Végre egy olyan írás, aminek zsinórmértékül kéne szolgálnia minden lovat tartó, lóval foglalkozni akarő ember számára.

Bejegyzés: A lovas legfőbb erényei a kitartás, a szorgalom és a következetesség

patkószeg 2019.09.14. 06:25:30

@Illyés Viktória: Napokon belül megpróbálok válaszolni. :)

Bejegyzés: Felvételek

Illyés Viktória 2019.09.12. 15:55:51

Lehet arról valahol informálódni, hogy a különböző felvételeket hogyan kérjük/tanítjuk a lónak nyeregben?

Bejegyzés: Felvételek

János1 Magyar 2019.08.17. 13:55:38

Szerintem a hagyományos lovas közkultúránkat a parasztság, és a huszárság ápolta a leginkább, addig még meg nem szűntek.
Manapság ezek hiányában, nem látom esélyét, hogy újra lovas nemzet legyünk. :(
Az említettek pótlására vannak gyenge kísérletek, de összességében ezek eredménye a nullához tendál.
Javaslatom: a honvédségen belül létrehozni egy olyan szervezetet, mely alkalmas a feladat megoldására!

Bejegyzés: Miért vagyunk lovas nemzet?