Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Jodhpurs az nem indiai város!

2010. április 23. 14:00 - patkószeg

Hát nem! Legnehezebb ezt kislányaimnak elmagyarázni! Lovaglónadrág, pantalló. Bár nem olyan, amit általában a lovasok napjainkban hordanak, és a lányok persze ugyan olyat szeretnének, mint a többiek. Minden divat ellenére szerintem pónin mégis jodhpurs dukál. Zita jobban „alakítható”, Cili az, aki inkább otthon van a divatos öltözködés terén. Ő már térdig felhúzza a nadrágjára a zokniját, ahogyan a többi lovastól látja. Ettől meg én kapok hülyét, de hát öltözködésről nőkkel nem lehet polemizálni.

A jodhpusr kényelmesebb, egyszerűbb viselet, mint a hosszú szárú csizmához készített lovaglónadrág. Nem kell hozzá lábszárvédő, az úgynevezett félchaps, elegendő a rövid szárú csizma, amit angolul jodhpours csizmának neveznek.

A jodhpurs eredetileg indiai viselet, Európába a britek hozták, így tulajdonképpen gyarmatárunak is tekinthetjük. Először katonai öltözék része lett, később került a polgári ruhatárba. Felnőtt viseletnek sem rossz persze. Magam a kentucky jodhpurst szeretem, ami a combon többé-kevésbé testhezálló, térd alatt enyhén szélesedő. Talpallóval lehet a rövid szárú csizmával használni, ami rendkívül kényelmes. Pulóverrel éppúgy hordható, mint zakóval.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr971945403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása