Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Száronlét

2012. szeptember 24. 07:16 - patkószeg

A ló akkor van száron, ha a lovas által meghatározott keretet önmagától, a lovas külön erre irányuló segítsége nélkül folyamatosan, puhán kitölti. A keret változtatására a lónak reagálnia kell, a megváltoztatott keretet ugyan úgy ki kell "töltenie". A keret tágítására a lónak nyakának nyújtásával, a keret szűkítésére feligazodással kell reagálnia.

A „régiek” azt állították, hogy helyes száronlét esetén, ha a szárakat egy helyen cérnával helyettesítenénk, azok nem szakadhatnának el. A longitudinális hajlítás nem a szárak hátrahúzásának, hanem a ló laza izomzatának és képzettségének eredménye.

A támaszkodás könnyedsége, a végletekig fokozott puhaság persze csak általánosságban igaz, az nem jelenti azt, hogy egy-egy pillanatra, vagy akár rövid időszakokra kerülhetne erő (akár nagy is) a szárba: a szársegítség igen is része a helyes lovaglásnak, a helyes lókiképzésnek.

A puha kéz, nem az állandóan utána engedő kezet jelenti, a puhaság a kiképzés eredményeként megvalósuló száronlét eredménye. A száronlétnek feltétele az, hogy a lovas határozottan"megmutassa" a keretet lovának.

A helyes száronlét során a ló csak dekákkal támaszkodhat a zablára.

7 komment
Címkék: száronlét

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr24795445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rapika11 2012.09.27. 21:45:54

Azt hiszem a száron lét egyik autentikus megfogalmazása Wilhelm Müseler könyvében Található. A szerző itt a lényeget írja le "Hogyan érzi a lovas, hogy a lova száron van-e?
A ló akkor engedelmeskedik a szárnak, ha a lovasa főleg a szár segítségével arra tudja ösztönözni, hogy:
a) A fejét magasabb vagy mélyebb tartásban hordozza,
a) a nyakát kinyújtsa,
c) állítsa magát,
d) az állítást feladja,
e) a tartását feladja.
A ló csak akkor áll tökéletesen a segítségeken, ha a lovas az összes fent említett próbát végrehajtotta akkor is, ha a szárakat egy kézbe veszi. A próbák helyes kivitelezése azonban csak a derék és a csizma aktív támogatása mellett lehetséges. Ezért a hozzáértő, vizsgáztató szem nemcsak arra figyel, hogy a ló száron áll-e, hanem azt is megítéli, hogy a segítségeken áll-e."
Úgy gondolom és ez a meggyőződésem is, hogy ezzel a pár sorral a lovaglás lényegét írja le a szerző. Tehát soha sem beszélhetünk egy-egy részről (száron lét) mindig az egészet kell figyelembe venni, azaz ahogyan patkószeg írta a ló kitölti-e a számára a lovas által felkínált keretet.

patkószeg 2012.09.28. 05:49:41

@rapika11: Küldj egy videót a lovadról, ami bemutatja a száronlétet.

kandare 2012.09.28. 18:03:23

@rapika11: Ez mind igaz, ha lovas ül a ló hátán. De ha lovas nélkül nem lehetne száron egy ló, akkor a fogathajtók komoly bajban lennének. :) Természetesen kézen munkánál a csizma és testsúly segítségeket helyettesíteni kell, erre szolgál a testbeszéd (pl. a ló vállához képet felvett pozíció) és a hosszú pálca.

rapika11 2012.10.01. 21:54:50

Uraim? Nem szeretnék egy parttalan vitát elindítani a száronlétről mivel az én álláspontom szerint is lényeges a lónak száron állni és száron menni. Csak arra akartam a figyelmet ráirányítani, hogy ne ragadjunk ki egyetlen mozzanatot a kiképzés lényegéből. Tehát nem vitatkozni akartam hanem hozzátenni a gondolathoz amellyel teljesen egyetértek.

rapika11 2012.10.02. 09:23:56

@patkószeg: Egyébként a neked küldött kis írás, ami az édesapám műve, is a Müseler féle gondolatokat követi az én meglátásom szerint.
süti beállítások módosítása