Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A kapicán használatáról

2014. augusztus 09. 15:55 - patkószeg

picture-2.jpeg

Szia István!

A képen látható csikó annyiban különbözik az általam korábban belovagolt lovaktól, hogy a kezdetektől kapicánnal futószáraztam és a kézen történő munka során is kapicánnal készítettem elő lovas alatti munkára. A nyegeg alatti munkához a kapicánt csikókantárral kombináltam, ahogyan az a képen is látható. Az az érzés, amit az első felülés során kaptam önmagáért beszél, a csikó késszégesen és bizalommal kereste az utat előre és lefelé a kapicánon tötént előkészítésnek megfelelően, ennek eredményeként már az első körök után lengő háttal, enyhén ívelt nyakkal haladt előre a lovardában. Eddigi tapasztalataim szerint a zabla kizárólagos használata sokszor kényelmetlen a fiatal lovak számára, azzal esetenként nem lehet kellően finom segítségeket adni, illetve zabla használata esetén jóval több idő szükésges addig, míg a száronlét irányába elmozdul a fiatal ló. Úgy érzem a helyes tartást és a bizalmat sokkal gyorsabban lehet elérni kapicán segítségével, de a kapicánt idősebb lovaimnál is használni fogom.

Üdv: Szitres Bence

-------

Kedves Bence!

A múlt hétvégét Sabine Oettel és Wolfgang Krischke lovas mesterekkel töltöttem. Érdekes, hogy pont ezt a témát feszegették talán leginkább. Azt, hogy a fiatal ló belovaglása során mennyire fontos, hogy a kezdeti segítségek ne a zablán, ne a ló szájszegletére hatva, hanem az orrháton keresztül érjék a lovat. Sabine Oettel kizárólag kapicán használatával kezdi a munkát a fiatal lóval. Krischke bosalt is használ, de mindketten csak akkor kezdik a zablahasználatot, amikor a ló már megértette az alapsegítségeket. Krischke arról is beszámolt, hogy a bosalt nem kell kizárólagosan amerikai eszköznek tekintenünk, használatára a európai lovas mesterek írásaiban is található említések.

Üdv: István

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr296590015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torokferi 2014.08.12. 09:36:31

Ha kapicánnal akarok futószárazni azt hogy kell csinálni?

patkószeg 2014.08.15. 05:36:07

@torokferi: A jobb oldali címkefelhőben kattints a kapicán kifejezésre és további cikkeket találsz!

Csigás Zoltán 2014.08.16. 09:29:01

Nekem is jó tapasztalataim vannak a kapicánnal, hackamoreal, de a kötőfékkel is, pl, lovasok futószáras oktatásánál is! Annyit fűznék hozzá, hogy a zablának nem a ló szájszegletére kell hatnia, hanem a hordászra (a ló állkapcsán lévő foghijjas rész a metsző és a zápfogak között)!

patkószeg 2014.08.16. 13:36:48

@Csigás Zoltán: Igen, így pontos: a hordászra. Felületesen fogalmaztam. Köszönöm a helyesbítést!
A hozzászólásban megfogalmazottakat még kiegészíteném a bosallal. Az ismert lovasmester, Wolfgang Krischke a bosalt használja fiatal lovai belovaglására. Azt állítja, a bosal nem kizárólag amerikai eszköz, talát a középkori európai irodalomban is leírásokat a bosal használatáról.

Csigás Zoltán 2014.08.16. 14:28:39

@patkószeg: Szerintem nem is létezik a lóval kapcsolatosan "igazán" amerikai eszköz, sem kifejezés, sem képzési mód! Ami ott található, az mind valami európai,ázsiai, Spanyol és nem utolsósorban Magyar eszköz vagy módszer "koppintása"! Pl. a magyar betyár bandákban volt olyan személy aki a szilaj jószág megszeliditéséhez értett, és az volt a neve, hogy "fülbe súgó"! Hol volt akkor még Monty Roberts? De, ha megnézzük a western nyerget, az is igen hasonló a bock nyereghez, vagy a zabla a hattyúzablához! Ha pedig egy nomád mongol csizmát egy western mellé teszünk, ott is egyértelmű a hasonlóság! És nyilván nem a régebbit másolták az újabbról! Ezért nem vagyok én oda ettől a "western mániától", hiszen azt akarják nekünk eladni vele, ami voltaképpen a miénk!

patkószeg 2014.08.16. 14:32:15

@Csigás Zoltán: Nehéz néha azokat a tömör kifejezéseket megtalálni, amelyek minden szempontból megfelelőek. Sokszor azért elégszem meg a csak többé-kevésbé pontos kifejezéssel, mert magának a gondolatnak az átadására összpontosítok. :)

Csigás Zoltán 2014.08.16. 17:17:26

@patkószeg: Világos, csak jártamban keltemben elég sok lovardában jártam, és sokszor találkoztam "oktatókkal", akik pl. a hordász említésére a ló háta felé nézegettek, a baltavágás hallatán pedig szinte sokkot kapva keresték a szörnyű sérülést a lovon! Persze mikor olyan lovasoktatói és edzői álláshirdetéseket látok, hogy " 8 általános végzettséggel, lovaglásért cserébe" meg nem kell tudni semmit, mert egyéni módszerekkel dolgozunk", akkor nem is csodálkozom az ilyesmin!

Bertalan Zsolt 2014.08.26. 21:12:54

... Ha a ló száron van,akkor csak hátrafelé történő kézmozdulattal tud az ember a hordászra hatni...szerintem. :)

kandare 2014.08.27. 10:12:21

A zabát elég nehéz a ló szájába helyezni úgy, hogy csak a hordászra hasson, és nem is lehet cél. A feszítô zabláknál pl. a kis nyelvszabadságú feszítô (ahol a szájban található rész hosszabb és laposabb ívû) sokkal "barátságosabb" és kényelmesebb a ló számára mivel lényegesen kisebb a valószínûsége, hogy a szájpadlásra nyomást gyakorol, a nyelv pedig az esetleges nyomás nagyobb részét "leveszi" a hordászról.
Durva szárkezelésnél ezért lesz lila a ló nyelve.
Könnyed szárkezelésnél a nyelvre és a hordászra csak minimális nyomás kerül (ellenkezô esetben a nyelv elszorul és az alsó álkapocs súlyosan is sérülhet, akár törhet is).
Így az, hogy a helyes szárkezelés mellett (ha nem is kizárólagosan) a zabla a szájszegletre hat teljesen helytálló. A mélyre szorított vagy hátrafelé ható kéz amint azt Bertalan Zsolt is említette a hordászra és a nyelvre komoly nyomást jelent ezért a lóból tiltakozást vált ki (teljesen érthetô módon).

torokferi 2014.09.01. 12:00:16

@patkószeg: Elolvastam a cikkeket. Lenne pár kérdésem. Ha kapicánnal futószárazok, nincs kikötőszár, akkor miért fogja a ló keresni a támaszkodást száronlétet stb.
Azt mi mutatja meg hogy a ló megtalálta a természetes egyensúlyát.
"Az idomítási skála érvényes a futószárazásra is! Ennél fogva az ütem fontosabb a támaszkodásnál. A támaszkodás erőltetése a kikötőszárakkal feszességhez, ellenálláshoz vezet!"
Az mit jelent hogy az ütem fontosabb a támaszkodásnál?
Mit csináljak ha a lovam kifelé tekinget nem nyugszik meg,van egy pont ahol mindig kifelé figyel.

patkószeg 2014.09.02. 06:21:51

@torokferi: A száronlétet a ló először a futószárazó segítségei miatt keresi, majd magától. (Kókay szerint akkor van száron a ló, ha a ló önmagától a lovas vonatkozó segítsée nélkül puhán kitöltö a lovas által meghatározott keretet.)
A természetes egyensúlyt az mutatja, hogy beavatkozás nélkül tartja az iramát. Ha a ló nincs egyensúlyban, akkor vagy folyamatosan gyorsul, vagy folyamatosan vissza kell fogni.
Az idomítási skála azt mondja ki, hogy az ütemesség megelőzi a támaszkodást. (ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesre állítottság, összeszedettség)
Ha a ló nyugtalan, akkor a belső elengedettséget kell javítani. Javaslom, Lezsák Levente és Tászler Melinda vonatkozó írásair.
süti beállítások módosítása