Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ugrásváltást!

2010. május 10. 14:21 - patkószeg

Írásaimban nem kerülhetem meg saját lovam képzésének előrehaladását „dokumentálni”. A következő két hónap az ugrásváltás tanításával fog telni.

Az ugrásváltás a ló lábsorrendjének megváltoztatása vágtában, azaz kézcsere, mindez ügetés, vagy lépés közbeiktatása nélkül. Előfeltétele az átállíthatóság. Az ugrásváltást lendületesen, előrefelé, vonalon kell végrehajtani. A feladat végrehajtása során sem a ló irama, sem üteme nem változhat.

Zita eredetileg ugróló volt. Az ugrólovasok másképp és más képzési időszakban tanítják a lónak az ugrásváltást, mint az idomítólovasok. Ez nála előny is, meg hátrány is. Körülbelül tudja, mit szeretnék, de a precizitástól fényévnyire van. Hátul rendszeresen késik, feladat után „elszalad”, megfeszíti magát, izgatottá válik. Most, Zita, lovaglási értelemben helyes ugrásváltást végrehajtani nem tud.

A következő hetek feladata a vágta, lépés, vágta átmenetek tökéletesítése, az ellenvágta könnyeddé tétele, majd az egyszerű ugrásváltás gyakorlása. Mindez az ugrásváltás helyes segítségadásának előkészítése, május végére, az egyes feladatokat tökéletesen kell végrehajtania. Május végén egy hét szünet következik: a vágtamunkáról az ügetésre kerül a hangsúly. Vágtamunka persze lesz, de csak egyenesek, illetve nagykörök lovaglására kerül sor a napi munka végrehajtásakor. Június további részében már magára az ugrásváltás gyakorlására, begyakorlására fordul a figyelem. A hónap végére mindennek működnie kell. A terv természetesen terv, amit sokban változtathat a ló reagálása az egyes feladatok végrehajtásakor. Meglátjuk, az eredmény azonban nem kétséges, jövő télen már a sorozatugrásváltások végrehajtása lesz előirányozva.

Szólj hozzá!
Címkék: ugrásváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr421989779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása