Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Délelőtt a mennyben, délután a pokolban

2010. november 21. 10:33 - patkószeg

A lovaglásban talán az a legnehezebb pillanat, amikor –Tuska Pali barátom szavaival – a ló elkéri lovasa jogosítványát. Egyik pillanatról a másikra eltűnik a harmónia, minden összekuszálódik, nehézkessé válik, sőt, akár az engedelmesség is odalesz. A legborzasztóbb, hogy mindez általában akkor történik, amikor a lovas épp a csúcson érzi magát, azt gondolja, a lovaglásnál egyszerűbb sport nem is létezik - mármint annak (és itt magára gondol), aki tudja a hogyant és mikéntet, annak (és itt ismét magára gondol), aki kellő lovasérzékkel és tapasztalattal rendelkezik.

A ló az önvizsgálat fontosságára és munkaszeretetre oktat, szerénységre, alázatra, és kitartásra int. Ettől lovasember a lovasember. Elfogadni mindezt persze nem egyszerű, sőt, sokszor kifejezetten nehéz, mondhatnám fájdalmas.

Egy dolog azonban megnyugtathat mindenkit: a fentiek alól egy lovas sem kivétel. Még a legjobbak is nap nap után szembesülnek számukra leküzdhetetlennek látszó kihívásokkal, a „jogosítványelkérés” lovast próbáló helyzetével. A kimagasló lovasteljesítmények rendkívüli erőfeszítéseket követelnek. Sőt, azt is elárulom, hogy más sportágak résztvevői hasonló rendszerességgel, ugyanilyen problémákkal néznek szembe.

Ez történt tegnap Tompa Ricsivel is, jogosítványa csak délelőtt volt nála, akkor viszont hasított.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr82462600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - KOCSI-KÁZÁS 2010.11.23. 09:03:34

Morskie Oko – a tengerszem. Csodálatos, varázslatos, ahogy a lengyelországi hosszú hétvége kedvcsinálója beharangozta. Túl sok a szuperlatívusz, márpedig amihez nincs mit hozzátenni, abból csak elvenni lehet. Tudtam, hogyan jutunk majd fel a csod...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása