Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Terre a terre

2011. szeptember 29. 10:30 - patkószeg

Tévhit, hogy a régi rajzokon, festményeken a művészek gyakran helytelen lábsorrenddel ábrázolják a lovakat. Szintén tévhit, hogy a lovas szakemberek a helyes lábsorrendet csak a XIX. század végén, a XX. század elején, a mozgóképfelvételek birtokában ismerték meg.

A helyzet éppen fordítva van.

A XIX. század elején, a harcászat alapvető változásával a katonalovak újfajta kihívásokkal kerültek szembe. A barokk lovaglás és lókiképzés egyre inkább háttérbe szorult, az új idők nem a közelharcra kiképzett, hanem a terepen könnyedén és nagy sebességgel mozgó, akadályokat leküzdeni képes lovaknak kedveztek. Az igények változásával a lókiképzés is alapvetően megváltozott, az évezredes hagyományok részben feledésbe merültek. Így volt és így van ez a magasiskolai feladatok egy részével is. A régi művészek tisztában voltak a lovak lábsorrendjével, a mai kor embere az, aki nem ismeri azokat a feladatokat, amelyek a képeken megjelenítésre kerültek.

A terre a terre ezek közé a feladatok közé tartozik…

Szólj hozzá!
Címkék: terre-a-terre

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr213264552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása