Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolaállj: a magyar lovaskultúra feltámasztása

2013. március 28. 13:10 - patkószeg

Írta: dr. Gőblyös István

komárom.jpgTegnap Komáromban jártam. A központban található a Radeczky huszárok piavei és isonzói hősi halottjainak emlékműve. A dombormű furcsa, szinte érthetetlen helyzetben ábrázolja az ezred lovasát – gondolhatná napjaink akár legmagasabb műveltséggel rendelkező lovasszakembere is! Ám a lovas természetesen magasiskolai feladatban, iskolaálljban került ábrázolásra! Ez fejezi ki az akkori lovas szakemberek lovaskultúrájának színvonalát, szakmai hozzáértésük vitathatatlan erősségét.

Míg az ikolaállj alig száz évvel ezelőtt evidens része volt a magyar lovaskultúrának, mára a szakma művelése színvonalában olyannyira visszaesett, hogy magát a feladatot sem ismerik fel, még a magukat legkomolyabb szakembernek tekintő lovasemberek sem! (Hogy magának a feladatnak a végrehajtásáról ne is beszéljünk!).

A magam részéről mindent meg fogok tenni, hogy a lókiképzés hazai színvonala a száz évvel ezelőttit közelítse!

Szólj hozzá!
Címkék: iskolaállj

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr835177533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása