Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Terre a terre II.

2013. augusztus 13. 11:33 - patkószeg

A terre a terre a támadó harci lovas jármódja a közelharcban. A terre a terre két patanyomon végrehajtott, a vágtához hasonló kétütemű, lebegési fázis nélküli jármód. A ló nincs hosszhajlításban, a hátulsó és elülső paták egymás mellett érnek a földre. Ha a ló mindezt hosszhajlításban hajtja végre és a paták nem egymás mellett érnek a talajra, akkor azt a jármódot redoppnak nevezzük. (Ezt a jármódot jeleníti meg II. Rákóczi Ferenc Kossuth téri szobra!) A redoppot jobb kézre és bal kézre is végre lehet hajtani, ugyan úgy, mint a vágtát.

Vannak olyan lovas mesterek, akik azt állítják, hogy terre a terre nem létezik, csak redopp. A terre a terre-t ezek a mesterek mezairnek nevezik. A mezair rövid levade-ok sorozata. A magam részértől azt gondolom, hogy a két feladat nagyon hasonlít egymáshozd, de a mezair egyhelyben végrehajtott magasiskolai feladat, a terre a terre pedig jármód. Világosan látszik ez a Terre a terre című blogbejegyzésemhez csatolt videón. A portugál lovas egyértelműen terre a terre jármódban halad és nem egyhelyben végrehajtott iskolafeladatot mutat be, szó sincs rövid levade-ok sorozatáról!

Az alábbiakban Marijke de Jong videóját linkelem. Rendkívül érdekes, hogy a videó címe ellenére (Terre a terre) a ló többnyire hajlításban van, ennek megfelelően inkább redoppban közlekedik és csak ritkán terre a terre-ben. Úgy tűnik, hogy a hosszhajlítás segíti a lovat a feladat megértésében, a szükséges ügyesség elsajátításában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr505458755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása