Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

II. László szék ülése

2013. december 04. 22:19 - patkószeg

Azt, hogy milyen a helyes ülés, milyen a nyílt ülés (miben különbözik a szék üléstől), milyen a zárt ülés és, hogy nemzeti hagyományaink alapján milyen ülést kell használni az egyes feladatok, illetve jármódok lovaglása során, azt nem egyszerű meghatározni. Az alábbiakban az elmúlt évszázadok magyar redopp ábrázolásaiból adok közre néhányat. Mindenki ezután döntse el, hogy milyen ülést gondol kívánatosnak! Mindezt A hagyomány kötelez II. (Redopp) című bejegyzésem kapcsán teszem! A magam részéről azt gondolom, hogy a képzett lovas saját stílusától függetlenül mindkét ülést tudja használni.

szkítalovas.jpg

Szkíta harcos, gondolom nem veszi senki sem zokon, hogy ezt is magunkénak vallom!

másodiklászlókoronázás.jpg

Árpádházi II. László koronázása a XIV. századi Képes Krónikából.

bethlen gábor 2.jpg

Bethlen Gábor képe a XVI. századból.

thury-gyorgy_lazar-schwendi_miksa-csaszar_1566.jpgThúróczi és Miksa császár a XVI. századból.

törökmagyar.jpgLovas katona a török-magyar háborúból, a XVII. századból.

redoppxviiiszázadb.jpg

Magyar huszár a hétéves háborúban (XVIII. század)

napóleoniháború.jpg

Magyar huszár a napóleoni hábórúban (XVIII.-XIX. század)

huszár5.jpg

Magyar huszár a XIX. században.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr895676144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.12.05. 04:52:26

Úgy gondolom, hogy ha már tömegével lesznek olyan kiképzett lovak Magyarországon, akik meg tudják csinálni, ez a kérdés nem lesz kérdés...:)

kandare 2013.12.05. 07:55:21

Milyen érdekes, hogy a hagyományos ill. a helyes ülés kérdése fel sem merül az ugrások fölött. Annak ellenére, hogy a rövid kengyel és a könnyített ülés használata elôször az 1890-es évektôl terjedt el.
Talán kevesen tudják, hogy az elsô aki könnyített ülést használt (amit akkoriban "majomülésnek" neveztek) az az amerikai zsoké, Tod Sloan volt.
Ennek ellenére valószínûbbnek tûnik, hogy Caprilli az ötletet a magyar Széchenyi Dénes gróf 1971-ben megjelent könyvébôl (Beitrag zum Reitunterricht) vette amely 1873-ban olasz nyelven is kiadásra került.

kandare 2013.12.05. 08:37:29

Elbézést, a könyv természetesen 1871-ben jelent meg

kandare 2013.12.05. 09:28:54

Ha jól emlékszem a könyv magyar címe: Adalékok a Lovaglás Tanításához

kandare 2013.12.05. 16:58:36

Ha jobban megvizsgáljuk a magyar lovaglás történelmét, és nagy, világhírûvé vált lovas szakembereit akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy hagyatékuk még véletlenül sem a régmúlt konzerválását célozta hanem sokkal inkább a modernizálást, sôt ötleteikkel, módszereikkel meghaladták korukat.

patkószeg 2013.12.05. 19:47:34

@kandare:"Ha jobban megvizsgáljuk a magyar lovaglás történelmét, és nagy, világhírûvé vált lovas szakembereit akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy hagyatékuk még véletlenül sem a régmúlt konzerválását célozta hanem sokkal inkább a modernizálást, sôt ötleteikkel, módszereikkel meghaladták korukat."
Kifejtenéd?

patkószeg 2013.12.05. 19:57:24

@kandare: További kérdésem: A rövid kengyel használatából lehet következtetni a könnyített ülésre? Ha igen, akkor mi van a népvándorlás korabeli nomád népek rövid kengyelt használó gyakorlatával? Ennek tükrében is a XX. század találmánya, "modrenizálása" a könnyített ülés?

kandare 2013.12.05. 21:23:09

@patkószeg: nem, nem a rövid kengyel használatából lehet következtetni a könnyített ülésre, hanem azért húzták rövidebbre a kengyelt, hogy ki tudjanak könnyíteni. És igen, a könnyített ülés újnak számított mind a galoppsportban, mind az ugratásban. Sôt az is újdonság volt, hogy a nyitott ülést felváltotta a zárt ülés (okkal). Persze lehet, hogy Gróf Széchenyi Dénes, és az Örkénytáboriak a nomád népekkel folytattak élénk eszmecserét, de ezt a lehetôséget én kevéssé tartom valószínûnek. És igen, Gróf Széchenyi István is körülnézett a nagyvilágban, és Pinerolo-t is érdekesnek találták eleink. De persze lehet, hogy Gróf Széchenyi Dénes a nomád népektôl látta, hogy a lóháton való labdázás jó ülésgyakorlat lenne (és ez még akkor sem valószínû, ha a nomádok ténylegesen labdáztak a ló hátán). És igen, A Némethy-módszer is világhíres, és újdonságnak számított. És nem hiszem, hogy Endrôdy Ágoston könyvét azért vásárolnák a mai napig, mert nem találni benne semmi érdekeset (persze lehet, hogy ô is a nomádoktól tanult).
És igen, az is modernizálás, ha valami már egy régebbi korban más formában létezett, és azt felhasználva létre jön valami új. (Persze lehet, hogy a nomádok a magasiskolát is gyakorolták, és mellékesen még egy technikás Parcours-t is felépítettek).
süti beállítások módosítása