Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Lovas fogalomtár

2014. december 13. 12:25 - patkószeg

glossary-book.jpgAz egységes és magas színvonalú szakszöveg elengedhetetlen feltétele bármilyen szakma magas színvonalú művelésének. Az összetett fogalmak tömör kifejezhetőségének hiánya ugyanis akadályozza az egyes fogalmak megértését, a gondolatok átadását, átvételét.

Az alábbi, enciklopédia jellegű fogalomtárral a magyar lovas szaknyelv magas színvonalon való művelését szeretném elősegíteni, a fogalmak időről-időre való töltögetésével, gyűjtögetésével. Ha bárkinek valamilyen fogalommal kapcsolatban kérdése van, kérem jelezze! Az egyes fogalmakhoz megpróbálom azok idegen nyelvű megfelelőit is csatolni, amiben szintén segítségeteket kérem! A fogalomtárban az egyes fogalmakat nem csak a fogalomtár le- és föllapozásával tudjátok megkeresni, hanem használjátok a blog jobb felső részén elhelyezkedő keresés funkciót is!

Itt kell megemlékeznem Radnai Imrének, a XX. század második felében a magyar lovas szaknyelv fenntartása és művelése terén kifejtett erőfeszítéseiről.

A Zabla és Kengyel blogbejegyzéseiben jelen fogalomtárra mutató likkekkel próbálom az egyes cikkek könnyebb érthetőségét elérni.

FOGALOMTÁR

Akadémista stílus: Magas lovas képzettséget igénylő lovaglás, amely nem csak a három alapjármódot, hanem az egyes jármódok iskolaváltozatait (iskolaállj, iskolalépés, piaffe, passage, iskolavágta, redopp, terre-a-terre, carriere) is használja.

Brida ülés: A brida ülés viszonylag lassabb iramú lovaglás sajátja. A brida ülésű harcos taktikája a nagy találati pontosságra, vagy a nagy találati erőre alapult, ezért a brida üléshez szúró fegyverek társultak. A brida üléshez viszonylag hosszabb kengyelcsatolás tartozik, a kengyel nincs feltétlenül a lovas súlypontja alatt, a lovas nem használ könnyített ülést.

Campagne lovaglás: A campagne lovaglás célja a ló teljes kiképzését megvalósító magasiskola előkészítése. A kiképző a campagne lovaglás során alakítja ki a ló lendületes mozgását először két patanyomon, majd hosszhajlításokkal.

Carré (négyzet): A lovas nem körön lovagol, hanem egy négyzet képzeletbeli oldalai mentén halad. A sarkokon negyedperdüléssel fordul a következő oldalra. A carrét minden jármódban végre lehet hajtani: lépésben, ügetésben és vágtában is. Ha ügetésben történik, akkor a negyedperdülést pieffe-ban hajtják végre. A négyzet oldalai minél rövidebbek, annál nehezebb a feladat. Vágtában a nehézséget azzal is lehet fokozni, hogy meghatározzák a negyedperdülések közötti vágtaugrások számát. A carré a ló precíz vezethetőségét, a jármód iskolázottságát mutatja. Az előrelovaglás váltakozik a ló végletes lerövidítésével, az egyenesség igénye pedig a több patanyomon való lovaglással. A carré szinte minden kihívást tartalmaz, amivel a lókiképzés során találkozni lehet.

Délceglépés: Az iskolalépést jelenti. Akkor használjuk, ha a mar megemelkedését, a vállak megkönnyülését és ennek eredményeként a lábtövek enyhe, de határozottan magasabbra való emelését akarjuk hangsúlyozni az iskolalépés során. A délceglépés a passage "testvére".

Falkade: Határozott vágta-állj átmenet. Az átmenetben a hátulsó lábak szinte egyszerre érnek talajra és megállnak, a ló hátulsó lábaival “leszúr”, míg elülső lábai együtt felemelkednek. A vágta rövid levade-hoz, vagy pesade-hoz hasonló mozdulattal ér véget.

Farat be típusú feladatok: Farat be típusú feladatról beszélünk, ha a hajlítás szerinti külső hátulsó láb a két elülső közé, vagy a belső elülső láb felé lép. Ilyen feladat a farat be, farat ki, oldaljárás és a hátulja körüli fordulat, azaz a perdülés.

Földről történő munka (groundwork, Bodenarbeit): A hosszabb és rövidebb száron végzett futószárazás és a vezetőszáron vagy kézen történő munka összefoglaló neve.

Gineta ülés: A nagysebességű könnyűlovasság ülése. Viszonylag rövid kengyelcsatolást alkalmaz azért, hogy a lovas könnyített ülés használatára is képes legyen. Helyes ülés esetén a kengyel mindig a lovas súlypontja alatt van. Napjainkban a díjlovaglásban és díjugratásban gineta ülést használnak. Régen a nehézlovasság, a gineta üléstől eltérő brida ülést használt.

Hátból járás: A ló a járása során periodikusan megfeszíti és ellazítja hátizmait. Ennek a természetes mechanizmusnak két ellentettje van: a hát nélkül való járás (a ló nem, vagy nem kellő mértékben feszíti meg hátizmait a mozgás kellő pillanatában, pl. elfáradt) és a combból járás (a ló nem lazítja el hátizmait a mozgás kellő pillanatában). A hátból járás nem csak természetes, hanem a lovas számára kényelmes ülést biztosító állapot. A hát nélkül, vagy combból járás hosszabb távon nem csak a ló, hanem a lovas egészségét is rombolja.

Hajlított-egyenes helyzet (bent-straight position, gebogen-gerade Richtung): A hajlítottság kifejezés a ló gerincoszlopára vonatkozik. Ettől függelten az egyenesség, ami a kétpatanyomon való mozgást fejezi ki. Az egyenesség ellentettjei a ferdeség és a három patanyomon való mozgás. Mindezért a ló hajlításban is tud egyenesen mozogni. Legegyszerűbb példa erre az íven való mozgás, aholis a ló gerincoszlopa hajlított, de két patanyomon jár. A lókiképzők a ló összeszedése során használják a hajlított-egyenes helyzetet, ami a vállat be és farat be helyzetek "közötti" pozíció.

Idomítási skálák: A lókiképzés gyakorlati eszközei. Az idomítási skálák elvi útmutatást adnak a lókiképzés menetére, a ló idomítottságának meghatározására. Az idomítási skálák logikája az, hogy a kiképzés bizonyos lépcsőzetesség szerint halad, az egyes lépcsőfokokra, csak az előző lépcsőfok teljesülése esetén lehet továbblépni. Az egyes idomítási skálákat a következő címszavaknál lehet megtalálni:Josipovich idomítási skálája, klasszikus idomítási skála, magyar idomítási skálanémet idomítási skála. 

Iskolaállj (schoolhalt): Az iskolafelvétel eredmnye. Álló helyzetben végrehajtott feladat, amelynek során a ló iskolaegyensúlyba kerül, fara határozottan lesüllyed, a mar enyhén emelkedik. Lehet vállat be és farat be helyzetben is végrehajtani. Lehet oldalirányú hajlítással és egyense gerinccel is végrehajtani. Ha oldalirányú hajlítással kerül végrehajtásra, a belső láb felemelkedhet, de ez nem szükséges feltétele a feladatnak. A levade előfeladata.

Iskolajármódok: Iskolalépés, piaffe, passage, iskolavágta, redopp, terre-a-terre, carriere

Josipovich idomítási skálája: 1. Elengedettség, 2. Egyenesség, 3. Egyensúly, 4. Öntartás

Klasszikus idomítási skála: 1. Oldalirányú hajlíthatóság, 2. Nyak mélyen előre, 3. Hátulsó láb hosszan előre, 4. Belső hátulsó láb súlypont felé lovaglása (vállat be), 5. Külső hátulsó láb súlypont felé lovaglása (farat be), 6. A két hátulsó láb egyidejű súlypont felé lovaglása (összeszedettség)

Magyar idomítási skála: 1. Lazítottság állapota, 2. Részleges elengedettség, 3. Fokozott elengedettség, 4. Teljes elengedettség

Német idomítási skála: 1. Ütem, 2. Elengedettség, 3. Támaszkodás, 4. Lendület, 5. Egyenesre állítottság, 6. Összeszedettség

Passade: Egyenes vonalú vágta után félperdülés, amit azonnal ugrásváltás követ, majd az eredeti, egyenes vonalon visszavágtázik a lovas. Folyamatosan, többször is végrehajtják egymás után, a lovas tulajdonképpen két pont között oda-vissza lovagol, a fordulatokban félperdülést hajt végre, amit ugrásváltással fejez be. A perdülést redoppban is végre lehet hajtani. A feladat nem keverendő össze a pesade-dal!

Repulon: Perdülés a ló eleje körül. Redoppban is végrehajtható.

Repulon passade: A passade félperdülése repulonban, azaz a ló eleje körül kerül végrehajtásra.

Sarabande: Redoppban, vagy terre a terre-ben végrehajtott feladat. A lovas kereszt alakot lovagol. Előrelovaglással kezdődik, majd a kereszt középső részénél teljes oldalazásba (nem féloldalazásba) kezd, majd ugyan azon a vonalon visszafelé is oldalaz, sőt tovább folytatja az oldalazást a kereszt másik irányába, majd visszaoldalaz az oldalazás kezdő pontjához. Ezután előre lovagol, majd a jármódot tartva (redopp, terre a terre) visszahátrál a feladat kiinduló pontjára.

Száronlét: A ló akkor van száron, ha a lovas által meghatározott keretet elfogadja, azt puhán kitölti. A keretet sokféleképpen lehet meghatározni. A keret elfogadása a ló engedelmességét, együttműködő készségét jelenti. A száronlét és a támaszkodás nem azonos fogalom. A támaszkodás kapcsolatot jelent a ló szája és a lovas keze között. A száronléthez nem feltétlenül szükséges a támaszkodás, mert a száronlét a keret elfogadását jelenti.

Vállat be típusú feladatok: Vállat be típusú feladatról beszélünk, ha a hajlítás szerinti belső hátulsó láb a két elülső közé, vagy a külső elülső láb felé lép. Ilyen feladat a vállat be, a csizmára való engedés (van aki a feladatot egyenes lóval hajtja végre), és az eleje körüli fordulat.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr356979755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fala Bella 2014.12.15. 23:23:16

Földről történő munka: talán ide lehetne sorolni még, a szabadon, mindenféle szársegítség nélkül történő munkákat is.

patkószeg 2014.12.16. 06:36:33

@Fala Bella: Hmmm... Lehet, hogy igazad van.

H.Dora 2014.12.16. 10:52:48

Egy angol nyelvű cikket olvasok, és itt találkoztam a “country dressage” kifejezéssel. Ez alatt a szerző a spanyol munkalovasok (rejoneador, vaquero) által végzett idomítást érti, és különválasztja a klasszikus idomítástól (classical dressage). Az a kérdésem lenne, hogy mi lehet ennek a kifejezésnek a magyar megfelelője. Létezik nálunk ilyen megkülönböztetés?
süti beállítások módosítása