Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egy sima, egy fordított

2015. szeptember 17. 20:47 - patkószeg

item_37349.jpg

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a budavári Hadik szobor abból a szempontból nem autentikus, hogy Hadik Andrást shagya arab lovon ábrázolja és hát Hadik korában még nem létezett a fajta. Abból a szempontból viszont pontos az ábrázolás, hogy mit gondoltak az ideális lovasról a XX. század első felének lovas szakemberei.

Ebből a szempontból nagyon érdekes a szobron a lovas szártartása. Az messziről is jól látszik, hogy a nagykantár bal szárai keresztezik egymást, a jobb szárak nem. Közelebbről megvizsgálva a szártartást, az látszik hogy a lovas mind a négy szárat a bal kezében tartja. Marokra fogja a bal csikószárat, a kisujja és a gyűrűs közé fogja a bal feszítőszárat, a gyűrűs és a középső ujja közé fogja a jobb feszítőszárat, a nagyujja és a mutatóujja közé fogja a jobb csikószárat, a négy szárat pedig összefogva, a mutatóujja és a hüvelykujja között vezeti ki markából.

Több fajta szárfogás létezik. Az egykézbe fogott szárak sorrendje attól függ, hogy az egykézbe vétel előtt hogyan fogja a szárakat kétkézzel a lovas. Én, annak idején, még úgy tanultam lovagolni, hogy bal kézbe kellett fogni a bal oldali szárakat, jobb kézbe a jobboldaliakat. Minkét oldalon a csikószárat kellett "lejjebb" fogni, a szárak ezért mindkét oldalon keresztezték egymást. A jobb kézben az "eredeti" helyen, a kisujj és a gyűrűs ujj közé fogtuk a csikószárat, a feszítőszárat egyel "fejjebb". A bal kézben nem így tartottuk a szárat: a csikószárat marokra fogtuk és a bal feszítőszárat fogtuk a kisujj és a gyűrűs közé azért, hogy a négy szár egykézbe vétele esetén mind a négy szár külön-külön ujjközbe kerülhessen. De ez nem az a szárfogás, amit a szobron lehet látni, mert ebben az esetben legalul (marokra fogva) helyezkedik el a bal csikószár, egyel fejjebb a bal feszítő, ezt követi a jobb csikószár, majd a jobb feszítő. A szárak bal és jobb oldalon is keresztezik egymást. A szobron nem ez a szártartás látszik, ez azt jelenti, hogy másfajta szárfogásból indult az egykezes vezetés.

A XX. század elejének ideális lovasa kétkezes vezetés esetén a bal kezébe három szárat fogott, a jobb kezébe pedig egyet, a jobb csikószárat! A XX. század elején a helyes szártartásnak a 3:1-es vezetést tartották! A 3:1-es vezetés során a bal kézben marokra fogjuk a bal csikószárat, a kisujj és a gyűrűs közé fogjuk a bal feszítőt, a gyűrűs és a nagyujj közé a jobb feszítőt. A háro szárat pedig összefogva vezetjük ki a mutató és a hüvelykujj között a marokból. A jobb kézben fogjuk a jobb csikószárat. Ez az az helyzet, amikor a szárak egykézbe vétele után a jobb oldalon nem fogják keresztezni egymást a szára! Ez látszik a szobron!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr497796470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása