Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Lovasapuka-képzés

2016. január 20. 09:26 - patkószeg

cilinder.jpgA díjlovaglás a világ legszebb sportja. És üzletnek sem rossz. A recept sem bonyolult. Keress egy tehetős, jószándékú apukát, aki él-hal a 10-14 éves gyerekéért. Magyarázd el neki, hogy a díjlovaglásban mindent a pénz dönt el. Menjetek ki külföldre, vegyetek a gyereknek lovat, lehetőleg minél nagyobb pénzért, lehetőleg ismerős lókereskedőtől. Ha kellően sok pénzt költöttetek lóra a gyerek azonnal magyar válogatott lehet, viheted akár külföldre is versenyezni. Az ígéreted látszólag beteljesült, a gyereknek a lovasapuka sikert és dicsőséget tudott vásárolni. Az már más kérdés, hogy maga a gyerek fog leghamarabb rájönni, hogy nincs hozzáadott érték, nincs boldogság, az egész semmit sem ér és néhány év múltán halkan távozik a díjlovas világból. Ez nem baj, mert négy-öt évente csak talál magának újabb tehetős és jószándékú apukát az "eredményes" díjlovas edző. A díjlovaglás a világ legszebb sprotja - a díjlovas edzőnek. 

Mindennek megfelelően a modern magyar díjlovaglás a lovasapukák története. Jöttek, azután mentek. Kit érdekel? Ki emlékszik már Bodó apukára, Fehér apukára, Komáromi apukára, Fejér apukára, Gáspár apukára, Garai apukára, Végh apukára, Tihanyi apukára, Bakanek apukára, Jakus apukára, stb., stb.? Folytassam? Mind-mind jószándékú, tenni akaró, tiszteletre méltó ember. Számomra azok is maradtak. Attól függetlenül, hogy a hintába csúnyán beleültették őket. Legutóbb épp Berényi apukát, akit úgy megjárattak, hogy máig nem látja, hogy merre van előre. Pedig Miklós, ennél sokkal, de sokkal többet érdemelt volna: hozzáállása, a díjlovas közéletben végzett munkája után csak megbecsülést kellet volna, hogy kapjon.

A magyar díjlovaglás újabb fejezethez érkezett. Újabb jelenkező csatolta be magát a hintába. Köpi a markát rendesen, hogy majd most más lesz. (Valójában a fentiek ellenére nagyon drukkolok neki, ha kell bármilyen segítséget megadok a magam részéről is. Bárcsak sikerülne és tényleg mozdítani tudna a díjlovas közéleten.) Esélye azonban kevés, mert a magyar díjlovas edzők - különösen a pilisiek - legnagyobb erőssége nem a lókiképzés, nem a lovasképzés, hanem a ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr198287588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása