Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hogyan fogja a huszár a szárat?

2017. március 16. 06:58 - patkószeg

Háromfajta szártartás közül lehet választani: a szártartás ugyanis egyrészről kifejezi nemzeti hagyományainkhoz való ragaszkodást (és hát a huszárruhába öltözve ez kötelező), másrészről a szártartással ki lehet fejezni ló képzettségét.

A kiképzés alatt álló lovon két kézben vannak a szárak: jobb kézben csak a jobb csikószárat tartja a lovas a kis- és gyűrűs ujja között. Bal kezében marokra fogja a bal csikószárat, a bal feszítőszár a kis- és gyűrűsujj, a jobb feszítőszár a gyűrűs- és a középső ujj közé kerül.

A szárakat egykézbe véve a jobb csikószár is bal kézbe, a középső- és a mutatóujj közé kerül.

A kiképzett lónál egykezes lovaglással kell a szárakat tartani úgy, hogy a csikószárakat hosszúra eresztik, a vezetés kizárólag a feszítőszárakkal történik.

Édes "tezsvíreim"! Ha csákót húztok ragaszkodjatok hagyományainkhoz! :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7312341669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2017.03.16. 09:56:33

Toboroznak csákót kapnak. majd lóra ülnek,mindenféle nyeregbe csücsülnek,a ranglétrán gyorsan üdvözülnek.A lovas tudást "örökölnek" ezzel legkevésbé törődnek.A valóság, hogy tényleg a lovas tudás kellene legyen az egész hagyomány őrzés alapja. Sajnos Erdélybe a politikum megkaparintotta ezt a hagyományt és ordináré politikai díszletté alakították a pénzes ezred tulajdonosok.A valódi huszárok forgolódnak a nyughelyeiken.
süti beállítások módosítása