Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A középügetés az idomítás próbaköve

2010. április 06. 13:37 - patkószeg

A középügetés a lovaglás egyik leglátványosabb feladata. Egy lovas sem hivatkozhat lova „kis mozgására” – ha középügetést nem tud végrehajtani, az képzési hibát jelent. Az ügetés minősége fejleszthető!

A középügetés végrehajtásához nélkülözhetetlen az ütemesség, az elengedettség, a támaszkodás és a megfelelő lendület. Ha a ló nem képes iramát ügetésben fokozni, akkor az előző négy kritérium valamelyike nem teljesül.

A középügetés azért az idomítás próbaköve, mert ha az előfeltételek nem teljesülnek, akkor a ló nem lehet megfelelően összeszedett állapotban sem: komoly feladatot nem tud végrehajtani, teljesítménye, nem csak a díjlovaglásban, de a többi szakágban is messze elmarad lehetőségeitől, harmonikus mozgása előbb-utóbb oda lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr811898720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása