Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Sorozatugrásváltás tanítása

2010. november 30. 09:00 - patkószeg

A sorozatugrásváltást akkor lehet megkezdeni, ha ló a összeszedett vágtában iramváltás nélkül tudja a szóló ugrásváltást végrehajtani. A gyakorlás közben a legfontosabb szempont az ütem és iram tartása mellett az egyenesség fenntartása.

Kezdetben, ugyan úgy, ahogyan a szóló ugrásváltásnál, igen erős a lovas késztetése a nagy segítségek alkalmazására. Ez típushiba! Az ugrásváltásnál, különösen a sorozatugrásváltásnál a nagy, látványos segítség sokszor inkább akadályozza a lovat, mintsem segíti. Nagy mozdulatok esetén egyébként problémás lehet a segítségadás kellő pillanatban való adása is, a segítség lassú és ormótlanná válik.

A tanítás során a fokozatosság elvét kell betartani. Legegyszerűbb előgyakorlat az, hogy a lovarda hosszúfalának első harmadában kifelé átugratjuk a lovat, majd a hosszúfal végén visszaugratjuk. Néhány próba után már átlón is kísérletezhetünk, az átló elején, közepén és végén végrehajtott szóló ugrásváltással. A feladat végrehajtása közben eleinte a ló elvesztheti az egyensúlyát, de néhány nap gyakorlás után a ló megérti a feladatot és kellő ügyességet szerez a továbblépéshez.

A helyes iram és ütem tartásához és a kellő ügyesség kialakításához megfelelő segédgyakorlat a három, vagy négyíves kígyóvonal gyakorlása ugrásváltással. A kígyóvonal fordulata után, a középvonalat „nagyon hamar” éri el a ló, egyszerű végrehajtásához jóval több kell, mint az egyenes vonalon végrehajtott szóló ugrásváltáshoz.

Ha az átlón három ugrásváltást már elfogadhatóan tud végrehajtani lovunk, tovább lehet lépni a minden ötödik, vagy negyedik vágtaugrásra történő ugrásváltás gyakorlására. A lónak és lovasnak ekkor már a feladat ritmusát kell megéreznie. Sokszor ebből következik, hogy negyedikre könnyebb az ugrásváltás végrehajtása, mint ötödikre, sőt a későbbiekben érezhető, hogy harmadikra könnyebb, mint negyedikre, másodikra könnyebb, mint harmadikra. A gyakorlás közben nem szabad feledni az egyenesség fontos szempontját, mert a végcélt, a minden ugrásra történő ugrásváltást „swingelő” lóval képtelenség végrehajtani!

A sorozatugrásváltás közben a lovak eleinte hajlamosak az elrohanásra, vagy az iram elvesztésére. Az elrohanás egyensúlyi problémát jelez, az iram elvesztése feszességet. Az előbbin a lovas a közös súlypont határozottabb kontrollásásával, az utóbbin a kezdő iram hajszálnyi növelésével tud segíteni.

A feladat nagyszámú ismétlése szintén típushiba, gyakorlás közben igen könnyű megfeledkezni arról, hogy a problémát néhány sikeres kísérlet után az erő hiánya is okozhatja a ló minden igyekezete ellenére.

Szólj hozzá!
Címkék: ugrásváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr312482912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása