Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szársegítségek

2012. február 20. 20:09 - patkószeg

Viszonylag keveset foglalkozik vele a vonatkozó szakirodalom, pedig a ló nap, mint nap jelzéseket ad: „Drága gazdám, használj megfelelő szársegítségeket, a különböző helyzetekben, különbözőeket!” Mégis azt kell megállapítani, hogy a különböző szársegítségek között nehéz eligazodni. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban a német és francia szársegítségek összefoglalását adom. Mindkét iskola négyfajta segítséget különböztet meg. A két megközelítés egyikére sem lehet azt mondani, hogy ez rossz, az jó, ez értelmes, az sületlenség, a gyakorlatban mindkét iskolának vannak kiváló művelői. Magyarországon napjainkban inkább a német befolyás érvényesül, bár a modern francia megközelítés sem ismeretlen.
Szársegítségek a német megközelítésben:

  • FELVEVŐ SZÁRSEGÍTSÉG: A ló egyensúlyi helyzetének javítását célozza. Félfelvétel, felvétel és teljes felvétel lovaglása esetén kell alkalmazni. Felvevő szársegítséget csak megfelelő csizma és testsúlysegítséggel együtt lehet használni, különben a rövidítés csak a ló elülső lábaira hat, a ló egyensúlya nem javul, hátulsó lábai nem fognak a súlypont felé fokozottan lépni. A felvevő szársegítség alkalmazásakor a lovas testének megfelelő stabilitását a derék meghúzása biztosítja.
  • ENGEDŐ SZÁRSEGÍTSÉG: Sok magyarázat nem kell hozzá, a szárakon való engedést jelenti, alkalmazásához bizonyos gyakorlat kell, hogy az engedés során a ló szájával való kapcsolatot a lovas szándékának megfelelően fenntartsa, vagy megszüntesse.
  • ELLENTARTÓ SZÁRSEGÍTSÉG: Didaktikailag tanán nem a legszerencsésebb kifejezése a magyar lovas szaknyelvnek. A fogalom a külső szár tevékenységét írja le a hosszhajlítások során, alkalmazása megakadályozza a ló külső vállára való esését.
  • KITARTÓ SZÁRSEGÍTSÉG: A segítség a zablára túlságosan ráfekvő lovat a támaszkodás könnyítésére készteti. Ezt a segítséget is csak a csizma és a testsúly együttes használatával lehet alkalmazni.

Szársegítségek a modern francia megközelítésben:

  • HOSSZANTI SEGÍTSÉGEK:
  1. FELVEVŐ SZÁRSEGÍTSÉG: Megegyezik a fentebb leírtakkal.
  2. RHH: A felvevő segítséggel ellentétes, előrehajtó szársegítség. Megfelelő pillanatban adott szársegítség előrehajtólag hat a lóra, a lendület növelésére is használják.
  • OLDALIRÁNYÚ SEGÍTSÉGEK:
  1. DIREKT SZÁRSEGÍTSÉG: Szársegítség a hajlítás belső oldalán.
  2. INDIREKT SZÁRSEGÍTSÉG: Szársegítség a hajlítás külső oldalán.

 

A hagyományos francia megközelítés öt segítséget ír le, amit manapság már nehéz elképzelni, mert azokat a harcmezőkön alkalmazták, amikor is a lovak nagy tömegben nagy sebességgel mozogtak, nagy izgalmak közepette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr864149422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása