Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lovad a tükröd

2013. március 22. 10:24 - patkószeg

Patkószegként az alábbi poszthoz annyit fűzök hozzá, hogy a tükörképet leginkább a ló csillogó szemében és fényes szőrében lehet igazán látni. (Van persze megmattult, elhomályosodott, fényét vesztett tükör is.)

Az alábbiakban Igaz Andrea írása olvasható:

„A lovad a tükröd,amely soha nem hízeleg neked. Tükrözi a temperamentumodat. Tükrözi a hangulatingadozásaidat. Soha ne légy dühös a lovadra, hiszen az olyan, mintha saját tükörképed dühítene.” (Rudolf G. Binding)

Még mielőtt lovunkkal szemben elvárásaink lennének, vizsgáljuk meg, hogy vajon mi mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy lovunk ezeket teljesíteni is tudja. Természetesen a legalapvetőbbek a tartási és a takarmányozási körülmények megfelelő biztosítása (lásd a Zabla és Kengyel előző bejegyzését: „Felelős lettél azért, amit megszelídítettél”).  Lovunk fogazatának rendszeres ellenőrzése, szükség esetén megreszeltetése, a paták ápolása, megfelelő patkolása 6-8 hetente alapvető követelmény. Használjuk ki az ostheopátia, kiropraktika, a masszázs és az akupunktúra jótékony hatásait, mivel ezek sok olyan feszültséget feloldhatnak lovunkban (ha ezeket hozzá értő, képzett szakember végzi) amelyek esetleg ellenkezésének kiváltó okai lehetnek.

Meghatározó a lovunknak kényelmes szerszám. Így a megfelelően beállított kantár, passzoló zabla és a kifogástalanul felfekvő, lovunk hátára igazított nyereg. Főképpen a díjlovasok máig gondosan fáslizzák lovaikat mind munkában, mind az istállóban annak ellenére, hogy több tanulmány foglalkozik a fáslizás (leginkább a vérellátásra és a nyirok rendszerre gyakorolt) káros hatásaival. Ezért a szép, színes, divatos fáslik helyett lehetőség szerint alkalmazzunk jó minőségű „lélegző” ín- és bokavédőket.

Mindezeken felül lényeges, hogy lovunk alkatának, temperamentumának, képességének, korának, képzettségi szintjének megfelelően, kondíciójához és egészségi állapotához igazodva követeljünk.

Ha mindent megtettünk lovunk jó közérzetéért, egészségéért és munkában mégsem reálisan megfogalmazható elvárásoknak megfelelően teljesít, akkor bizony eljött az ideje, hogy saját lovaglásunkat illetve edzésmódszerünket vegyük nagyító alá, és szigorú önkritikát gyakoroljunk.

Rossz nyelvek szerint egy ló lovagolhatósága annak a mutatója, hogy milyen mértékben képes elviselni lovasának inkompetenciáját!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr305162200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztrogg 2013.06.14. 11:38:09

Dick Francis írta egyik könyvében (fejből idézve) egy lovast elemezve: His horses always liked him, a good character reference.
süti beállítások módosítása