Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ló a lovas ülésén

2013. május 28. 08:25 - patkószeg

Ritkán esik szó róla, leírva szinte nem is lehet vele találkozni, olyannyira, hogy még leírni is furcsa.

A ló akkor van a lovas ülésén, ha iramát a szárak használata nélkül, kizárólag testsúly és deréksegítséggel tudja a lovas befolyásolni, meghatározni. Ha a ló a lovas ülésén van, az a ló képzettségét, a lovas szakértelmét mutatja. Előfeltétele a ló elengedettsége, megfelelő egyensúlya, a lovas részéről pedig a kívánatos erőnlét, a független ülés, valamint a testsúly- és deréksegítségek megfelelő használata.

A ló magasabb feladatokat is végre tud hajtani anélkül, hogy a lovas ülésén lenne, például komolyabb akadályokat tud átugrani, vagy a díjlovaglás nagyobb kihívást jelentő gyakorlatait is be tudja mutatni. De a feladatok ilyen végrehajtása a ló adottságainak köszönhető, nem lovasa tudásának, vagy a kiképzés eredményének. Az ilyen minőségű lovaglással, lókiképzéssel sohasem lehet eljutni a lehetőségek határához, a ló nem tudja kibontakoztatni mindazt, ami benne rejlik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr95323379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása