Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Jó passage, rossz passage

2014. november 17. 16:23 - patkószeg

A jó passage az iskolaegyensúlyból következik.

De lehet passage-t végrehajtani máshogyan is.

A kétfajta passage között olyan a különbség, mint a spanyol lépés és az iskolalépés között. A spanyol lépésnél a ló azért emeli magasra a lábát, mert megértette lovasa kérését. Az iskolalépésnél azért, mert az iskolaegyensúlyból következően a vállak megkönnyülnek és a ló önmagától emeli magasabbra a lábát. Ugyanez zajlik ügetésben is. A kiképző a spanyol lépéshez hasonlóan jelezheti szándékát az elülső lábak magasabbra emelésére. De ez nem helyes. A passage lényege nem a magasra emelt elülső láb! A passage lényege az iskolaegyensúly. A magasra emelt láb csak a következmény!

A helytelen passage végrehajtása során a hátulsó lábak nem közelítik az elülsőket. Ugyan úgy, ahogyan a spanyol lépésnél sem. A ló "hosszú, mint a vonatfütty." A jó passage végrehajtása során a ló rendkívül összeszedett. A hátulsó lábak az elülsőket közelítik, a farbúb lesüllyed, a mar megemelkedik. A ló mozgása délceg és büszke.

Mindezzel együtt kétségtelen, hogy a spanyol lépés segítheti a passage feladat tanítását, de a lényeget, az iskolaegyensúly kialakítását nem kerülheti meg a lovas. És hát persze ezért van az, hogy a passage az piaffe előre!

A passage-ról még ide kattintva olvashatsz!

Szólj hozzá!
Címkék: passage

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr806910205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása