Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szétválasztott szárak

2015. április 11. 21:44 - patkószeg

oliveira_01.jpg

"A díjlovas versenyek kapcsán a Nemzetiközi Lovas Szövetség a XX. század elején döntött az osztott szártartásról, vagyis arról hogy a szárakat két kézben kell tartani. A korábbiakban ezt csak a fiatal lovaknál alkalmazták. Nem kívánok mindehhez megjegyzést fűzni. Én már csak megszokásból a régi szokást követem. Lovaim képzettségének bizonyos fokán, a kiképzés adott pillanatában a bal kézbe veszem a szárakat és így vizsgálom a lovam összeszedettségét és egyenességét. Féloldalazásokat és ugrásváltásokat kérek megfelelő hajlítás mellett....
Úgy tűnhet, hogy mindez csupán a régmúlt kiképzését jelenti és nem kell, hogy érdekelje napjaink lovasait...
De megismétlem, hogy eredetileg a szétválasztott szárhasználatot csak a fiatal lovak képzésénél használták, a lovas mesterek bal kézbe vett szárakkal lovagoltak, jobb kezükben pedig felállítva tartották pálcájukat." Nuno Oliveira, 1986.

Forrás: dr. Thomas Ritter facebook bejegyzése alapján

3 komment
Címkék: Nuno Oliveira

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr927359238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn Rácz 2015.04.12. 22:51:45

Az egy kezes szárhasználatnak gyakorlatias eredménye a jobb kéz felszabadulása egyéb teendőkre, ha épp nem idomító pálca van abban a kézben :-) Örömmel venném, ha minden lovas polgárőr ott tartana, hogy egykezes szárhasználattal biztosan és könnyedén kontrollálná a lovát, miközben a másik kezével épp fényképezi az illegális szemetet lerakókat és hívja a rendőrséget :-) Bocsánat a kevésbé lovas szakmai felhangért :-)

realcowboy · www.pknranch.hu 2015.04.13. 05:46:46

nem tudom, hogy más balkezesek, hogy vannak ezzel, de én, bár balkezes vagyok, de a szárakat mindig a jobb kezemben esik jobban megfogni.

patkószeg 2015.04.13. 10:14:41

@realcowboy: A XXI. században vagyunk, a katonai hagyományok, szabályzatok már nem kötnek senkit! Aki balkezes, fogja a jobb kezébe a szárakat! :)
süti beállítások módosítása